Палеокастрица, Корфу

Най-после слънце. След като снощи ни заваля за 238 път, днес не е капнала нито капка дъжд. Палеокастрица се оказа едно чудно красиво място. Наниз от сини заливи, зелени поляни, маслинови горички и имения във венециански стил. Слънцето, лекия полъх на вятъра и синият цвят на морето омесиха магията на мързела,  и се озовахме на плажа с по бира в ръка  пробващи водата: първо с едното пръстче, а после без да му мислим повече директно се цамбурнахме в морето. Учудващо като за месец октомври водата си беше много поносима. 






От Корфу-град до Палеокастрица са 25 километра*, които сами по себе си са удоволствие за шофиране, заради чудните гледки покрай пътя. Курорта има чудесна инфраструктура и можете да намерите всичко, от ресторанти, кръчмета, кафенета, места за настаняване от всички класове до водолазни центрове, центрове за наемане на мотопеди и АТВ, клубове по езда и др.занимания. 
*Напълно възможно е да обиколите острова за един ден, е  ако не спирате на всички интересни места. 

Докато сте в Палеокастрица можете да посетите манастира Света Богородица, който е построен през 12 век и е разположен върху Нос Св. Спиридон - най-северната част на Палеокастрица. Към манастира има и малък музей съдържащ ценни християнски реликви. 
Гледките от манастира са подходящи - за да се хванете за главата и за пореден път да се чудите къде сте




Лаконес 
На няколко километра над Палеокастрица  се намира село Лаконес. Изключително живописно село с малки тесни пътечки, стръмни стълби и къщи на по много години.  Един единствен път, минава точно по средата на селото и преминаването на две коли по него си е цяло приключение. Пътят е толкова тесен, че от двата края на селото има светофари, които са сложени, за да се избягват пътнотранспортни произшествия, а и да регулират трафика. Лаконес определено си заслужава, чакането по светофарите и 333-те обратни завоя до него.  





Докато сте в Лаконес задължително седнете на някоя от семейните кръчмки и си поръчайте   "стефанидис" - телешко с доматен сос, като добре е да внимавате да ви останат пръсти, защото манджата е изключително вкусна. Другото ястие, което можете да пробвате е "софрито" - нещо като телешки флейки на тиган.  Изобщо всичко, което опитахме на Корфу беше много добре направено и изключително вкусно.

Тривиална информация: 
  • Извън сезона нощувката на прилично място може да ви излезе и по 20 евро на човек; 
  • На острова горивата са малко по-скъпи примерно с около 10 цента. 
  • Храната е на прилични цени - порция "стефанидис" - 9 евро, бирата е от 1,50 до 3 евро. 


Comments

Popular posts from this blog

Стокхолм през април и декември

Около Уранополи - Гърция

Бяла Черква, Родопите