Амстердам - да поиграем на „Надничащия Том”

Холандия
Амстердам - приключението
Когато пътешественик седне да пише статия за място, което е посетил, би трябвало да има определени спомени, нали така? Че е така, така е, но аз се чудя се защо моите спомени са малко замъглени? Много вероятно е да съм толкова впечатлена от всичко, че не си спомням нищо. Но е възможно и да са едното - двете посещения из известните "кофи шопове", в които дегустираш екзотични субстанции - напълно позволено!

Все пак ето и моите няколко дни в Амстердам

Амстердам е изключително жив град, не само заради хилядите туристи, но и заради самата атмосфера, която витае тук . Градът не е голям, но въпреки това е много различен във всеки свой малък детайл. Каналите, сградите, лодките, велосипедистите, екзотичните минувачи и странният език правят преживяването незабравимо. Това естествено ако пропуснете "Grasshopper coffe shop".

 Различните разходки из Амстердам


С колело

Започнете с пешеходни разходки из града, така ще се слеете с хората и ще усетите ритъма на Амстердам. Защо не пробвате да наемете колело, това поне е лесно , и да покарате като истински холандец? Няма защо да се притеснявате за вашата безопасност, тъй като тук велосипедистът е цар на пътя!

Надничащият Том

АмстердамДругото много различно нещо, което можете да направите в Амстердам, освен яденето на палачинки с хашиш, е да си резервирате тур на града под наименованието " Peeping Tom". Цените са между 12 - 20 евро в зависимост от местата, които ще посетите, и броя на хората във вашата група. В рамките на няколко часа ще надничате през прозорците на различни къщи и не само това. По време на тура ще посетите някои от най-типичните амстердамски домове:
- типична холандска кооперация на 300 години;
- плаващ дом;
- ще надничате през прозорците на проститутките в Red Light District" .

Пешеходни разходки

Споменах ли, че няма да загубите, ако просто се разхождате из улиците на града. Средновековния център е особено подходящ .. Той е известен с традиционната си архитектура, каналите, магазините, кофи шоповете, а Dam square е ултимативния център на този квартал. Не пропускайте и районите на Nieuwmarkt и Spui.
* Друг интересен квартал, който често се пропуска, е китайският. Да, и в Амстердам си имат такъв, и той е особено очарователен и интересен. Интересни магазини и вкусни манджи!
 Амстердам

С водно колело

Като че ли дойде време за първата ви разходка с лодка из каналите на Амстердам. Но защо с лодка, като можете да си наемете много по-интересно водно превозно средство, а именно - водно колело. Малко е трудоемко, но все пак спира там, където вие искате. Водни колела можете да си наемете от следните места:

· Anne Frank House/Prinsengracht,
· Rijksmuseum,
· Leidseplein и Keizersgracht/Leidsestraat.

За да ползвате колелото, трябва да оставите депозит от 50 евро, а за да го наемете за час ще ви струва от 7 до 8 евро на човек. Работното време е от 10:00 до 18:00, а лятото и до 22:00
 Амстердам

Време е за култура

Май дойде време за малко културни съвети.
В Амстердам има повече от 50 музея. Единственото културно място, което не трябва да пропускате е Райхсмюзиъм (Rijksmuseum ), но ако си падате по култура и музеи ,ето и няколко от тях:

1. Rijksmuseum
Това е най-големия музей в Холандия и в него можете да видите творби на Рембранд, Вермеер, както и азиатско изкуство и други интересни работи. Заслужава си.
2. Музея на Мадам Тюсо. Интерактивен музей, в който освен че можете да се снимате с любимите ви звезди, можете да правите и други забавни неща.
3. Морски исторически музей. Експозииции свързани на морска тематика, естествено. За всички, които темата им е интересна,
Другите 47 музея ги оставям на вас!


Дали не е време за още разходки?
Да, май е време. Вече познавате Амстердам. Били сте вън и вътре, дишали сте неговия въздух, правили сте различни неща, не сте пушили трева по улиците, защото това е забранено. Май е време да излезете извън града!

Можете да си резервирате посещение до близкото до Амстердам историческо селище Zaanse Schans. Тук ще се потопите в бита на холандското минало и ще разберете защо холандците имат повече от 3 деца в семейството.

Амстердам

Амстердам

Амстердам



Холандия.

Мадуродам
Посетете най-малкия град в Холандия. Тук можете да видите всички забележителности на Холандия - канали, къщи, църкви, мостове и т.н, цяла Холандия в размер 1:25. Има си и специална експозиция за чуждестранни архитектурни чудеса!

Мадуродам

Холандия


Холандия



Съвети
Как да стигнете до там?
Със самолет - най-лесно и най-бързо, въпреки че има и редовни автобусни линии и екскурзии, организирани от туристически агенции.


Из града?
Пеша, с колело, отново пеша или с водно колело. Ако се отдалечавате от историческия център на града ползвайте градския транспорт. Влаковата система е изключително добре развита.


Настаняване
Намерете най-добрия вариант за вас, като следвате съветите в как да си резервираме хотел на добра цена


Хранене
Пригответе се за странности. Тук могат да ви сервират сьомга с ягодово сладко или майонезена салата с праскови и цвекло. Винаги си искайте меню на английски или най-малкото питайте какво има в ястието с екзотично наименование. Макдоналдс, дюнерите и други вериги са доста разпространени и, ако холандската храна не ви допадне, няма да умрете от глад. Екзотичните ресторанти като: индонезийски , китайските,арабските също са добре представени.
!!! Не очаквайте перфектно обслужване, особено ако персонала е съставен от холандци. За тях това е просто работа и няма нужда от любезности към клиента. Холадските сервитьори смятат, че не са слуги, за да сервилничат.
Последен съвет - Не се чудете, ами си планирайте една разходка до Амстердам. Там е различно, цветно, забавно и интересно!


Comments

Popular posts from this blog

Стокхолм през април и декември

Около Уранополи - Гърция

Бяла Черква, Родопите