Барселона за два дни

Всъщност един ден не стига за нищо. Два дена също не са достатъчни. Минимумът за първи срещи с Барселона е 5 дена, поне аз така си мисля. Аз нямах пет дена, но имах огромен ентусиазъм за обикаляне. Обух удобни обувки. Обилно се покрих със слънцезащитен крем. Забравих за музеите и успях да се справя с основните забележителности в рамките на двата дена. 

Барселона  - няколко идеи как да се изгубите качествено

ДЕН 1 – първи опити за загубване

1. Пристегнете късно вечерта по възможност след 23:00. Забележка:  Ако взимате такси не позволявайте на шофьора да сложи багажа ви в багажника на колата, защото това ще ви струва още 3 евро към сметката!!!

2. Станете рано, около 7:00. Излезте от хотела си около 8:30
Задължително забравете пътеводителя си в хотела. Предполага се, че имате цел и посока - все пак сте направили  проучване в Интернет и знаете какво искате да видите. Все пак се снабдете с карта на града от първото туристическо бюро. Сега се опитайте да я разгадаете. 

Гауди е използвал, трупчета на мъртвородени бебета,
 за да изработи фигурите за една от сцените на
фасадата "Избиването на младенците"
3. Тръгнете към La Pedrera на Гауди. Внимавайте има голям шанс да се  озовете на La Sagrada FamiliaСпокойно - все пак  сте стигнали до сграда на Гауди, не е толкова зле като за първи ден. Задължително разгледайте храма. Ако сте стигнали около 9:30, опашките за билети не са големи. В катедратала е по-спокойно и може да и се наслаждавате на спокойствие. 

4. Време е за втори опит за разчитане на картата, нали искате да видите Ла Педрера. Да, вече и вие сте убедени, че 100% картите на Барселона са сбъркани – всъщност вместо на Ла Педрера се озовавате точно срещу  сградата на Норман Фостър - Torre Agbar. Нищо така и така е в списъка. 


5. Минали са около няколко часа - краката ви започват да се обаждат. Време е за обществен транспорт. Вземете първия минаващ автобус -  избирете посоката по вътрешно усещане. Късметът е с вас и се  озовавате  на рамбла Diagonalli, една от основните и модерни „шопинг” улици на Барселона. Ла Педрера е близо и най-накрая успявате да стигнете и до нея.  Оттам потокът от хора ви води към  Рамбла Каталуния, която води до площад Каталуния, който пък се явява центърът на Барселона. От Площад Каталуня започва Ла Рамбла , която пък е най-известната улица на града. Испанският поет Фредерико Гарсия Лорка е казал „ Ла Рамбла е единствената улица, която не бих искал да свърши някогаи няма как да не се съгласите с него.  

!!! Всъщност, лутайки се из града и разчитайки картата наопаки, вече сте обиколили доста от забележителностите на Барселона.
  
6. От площад Каталуня по Ла Рамбла можете да поемете към различни точки, в които да се загубите. Готическият квартал и Готическата катедрала, кварталът Ел Равал, Музеят на музиката, Музеят на еротиката, Музеят на Пикасо, Старият пазар, Барселонето – пристанището, Порт Олимпик, Аквариума и още един куп красоти.
Но...май е време за обяд.  Това да се губиш е изтощителна задача.

7. След обяда продължете по Ла Рамбла - доста права пешеходна улица. Уви никакви шансове за загубване, но за сметка на това ви води право към  Порт Вел (Старото пристанище) и монумента на Колумб.  Разходете се из пристанището. Там се намира и  аквариумът на Барселона. Яхтеното пристанище определено си заслужава - има яхти, които сте виждали само по Дискавъри.  Разходката из пристанището ще ви отнеме поне 2 -3 часа. Не пропускайте възможността да си вземете кафе и да се разположете на една от многобройните пейки покрай водата. Кротко сърцезавайте минаващите хора, морето и лодките. 

8. Ако имате сили, можете да се запътите към един от хълмовете на Барселона -  Montejou. За да стигнете до върха, обаче, трябва да вземете метро, фуникуляре и лифт. Не се губете, отива поне час в лутане. На върха на хълма има стара крепост, от която гледките към пристанището и града са доста добри.


9. От  Montejou се запътете към площад Еспана. Ползването на метро е вече крайно наложително, защото умората си казва думата. Часът е около пет следобед. Качете се до върха на това архитектурно чудо. Поседнете на стълбите и послушайте изпълнението на класическа китара. За съжаление денят си отива и е време да посетите поредната забележителност - Парк Гюел. Това е и последната ви дестинация за деня. След това се върнете на площат Еспана и се насладете на вечерното  музикално и светлинно шоу на "Пеещите" Фонтаните разположени там.

Ден втори – Аха, вече имате идея къде се намирате.

Ранното ставане, отново е необходимост, но какво по-хубаво от сутрешно кафе изпито на Ла Рамбла. Денят е ясен:

Посока площад Каталуня, а от там...

кротки безцелни разходки из Готическия квартал, Посещение на Готическата катедрала, размотаване из тесните улички и надничане в различните занаятчийски дюканчета. 

След Barri Gotic се запътете към Барселонето и от там към  Parc de la Citutadella. Това е най-централният парк на Барселона. В него са разположени няколко музея, фонтанът с дракони и зоологическата градина на Барселона. 

Не пропускайте да се загубите из звуците, цветовете и мирзмите на La Boqueria - стария пазар на Барселона където, ако имате късмет, можете да станете свидетели капуера шоу, както и да опитате множеството различни видове храни, които са изложени като пощенски картички. 


След всичките разходки следва кротко препичане на кея на пристанището, както правят коренните жители на Барселона. 


Малко известни факти за Барселона

1. Има две легенди за основаването на Барселона:

  • Градът е основан от Херкулес, около 400 години преди основаването на Рим. 
  • Втората, че е основан от Хамилкал Барса, явяващ се баща на Ханибал, който кръщава града по името на семейството си Барсино (3 в.пр.хр.)
2. 15 в.пр.хр. римляните реосновават града като военен лагер с пълното название Colonia Faventina Julia Augusta Pia Barcino.
3. Барселона е разположена между седем хълма (като Пловдив,Рим, Брюксел, Будапеща и още 46 града); 
4. Барселона е 12 най-посещаван град в света и четвъртият в Европа след Лондон, Париж и Рим;
5. През 1992 години Барселона беше домакин на летните олимпийски игри;

Архитектурата на Барселона
Едни от най-известните архитекти  са „виновници” за уникалния изглед на града. Някои от тях са:


1. Модерна архитектура
-          Norman Foster  с неговата Torre de Collserola
-          Frank Gehri  - Pesque Escultura (медна статуя на риба) разположена на порт Олимпик
-          Zaha Hadid  - има два проекта, които са в развитие - Spiraling tower и Placa de les Arts
-          Jean Nouvel Torre Agbar
-          Сантяго Калатрава с неговата Montjuic Tower


Готическа архитектруа-  с най-важният за света готически квартал - Barri Gotic


Архитектурата на Gaudi – Sagrada Familia; Cassa Batllo; Casa Mila; Park Guel и други

До  Барселона с малък бюджет

Други снимки и пътешествия на страницата ни във Фейсбук 



Comments

  1. Тази статия я приемам като подарък за рождения ден! Все едно се разхождах из Барселона..благодаря :)

    ReplyDelete
  2. Радвам се Мира. А защо няма нищо в твоят блог колежке?

    ReplyDelete
  3. Ами...труден въпрос,тоест май предпочетох в друг сайт да пиша,а ми идва много и двете.Знам ли...може и да се амбицирам:)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Стокхолм през април и декември

Около Уранополи - Гърция

Бяла Черква, Родопите