До Барселона и обратно за много разумни пари!

Барселона е град, който ти отнема дъха. Град в който трябва да се връщаш постоянно или да се преместиш да живееш в него. Улиците, хората, архитектурата, слънцето, морето, усещанията, животът кипящ в този град, могат да превърнат човек в „Барселоно-наркоман”.

Барселона
С добро планиране, цената на петдневно пътуване може да излезе в рамките на 300 – 400 евро като в тази цена не съм включила входните билети за различните музеи. 


Съвсем достижимият бюджет (лично изхарчен):

1. Полет – цените могат да бъдат различни в зависимост от авиокомпанията и времето, което сте отделили за търсене на билети. Аз летях за 20 евро до Бергама, а оттам за още 35 до Аликанте. 
Уловката: Закупуване на билетите около два месеца предварително. Цената на този билет е с включен  ръчен багаж – 1 бройка. Тук не влиза цената на застраховката, която е на стойност още около 15 евро.  

2. Превоз от летищата:  Ако летите с Ryanair трябва да предвидите още 16 евро  за превоз с автобус от Жирона и обратно. Градът е на 80 км от Барселона. Райн все пак са нискобюджетна авиокомпания и кацат там.
Забележка: Офертите на  Wizzair от София също са много добри, а освен това кацат и на Терминал 2 в Барселона.  

3. Нощувки – една нощувка може да е от 22 евро до …00 евро. Препоръчвам Backpackers BCN хостел, който се намира в центъра на Барселона и на около  10 минути пеша от площад Каталуня. В хостела предлагат и закуска, която и да е скромна е доста калорична. Има интернет и прекрасна веранда. Банята и тоалетните са чисти, а посетителите нормални

4. Най-големият разход са входните такси към музеите. В зависимост от броя музеи, които сте решили да посетите ще трябва да отделите между 100 и 150 евро; Така например таксата за Sagrada Familia на Гауди е 12.50 евро (10 за вход и още 2,50, за да се качите на кулите). Независимо къде сте в Европа билетите за музеи са средно от 3 до 15 евро в зависимост от популярността на музея. Тези в Барселона не правят изключение.

5. Транспорт – общественият транспорт е на високо ниво. Можете да си закупите карта с определен брой превози или седмична карта за обществения транспорт. Билетите са на зони, а зоните са описани на самия билет. С един билет можете да ползвате не само метрото, но автобусите и трамваите. Средно слагам 20 евро за транспорт из града. Билетите за Фуникюларе (специални влакчета, които се използват за транспорт към върховете на хълмовете) и лифтовете над града  се купуват допълнително.

6. Храна – ако се храните в туристическите капаначета ще ви излезе солено, но  извън центъра, човек може да се нахрани доволно за доста прилични суми. Средно разходи за храна слагам около 20-25 евро на ден, като може да си предвидите +/- 10 евро. Нека кажем 150 евро за 5 дена.

7. Други разходи: Няма как да избегнем купуването на сувенири и  подаръци и още 50 евро към бюджета. От вас зависиси колко ще отделите за пазаруване, ако сте решите да се отдадете на такова, из многобройните магазини.

Сградата на търговският център разположен на Порт Вел. 

За повече инфо прочети - Два дни в Барселона


Comments

Popular posts from this blog

Стокхолм през април и декември

Около Уранополи - Гърция

Бяла Черква, Родопите