Самолетен етикет

Преди известно време под една от статиите в блога (Трикове за безпроблемно пътуване с нискотарифни авиолинии) се заформи дебат по отношение размера на багажа при пътуване със самолет и доста честото нарушаване на установените норми на взаимодействие по време на полет.  По случай интересните коментари оставени под  въпросната статия предлагам на вашето внимание 16 съвета, които биха могли да се приемат като норми за поведение по време на полет.

Самолетен етикет

1. Вашето място си е ваше. Мястото на съседа ви също си е негово, затова:
- опитайте се да се вмести в пространството на вашата седалка;
- обърнете внимание къде са лактите, колената и други  части на вашето тяло и направете опит да ограничите тяхното разпространение;
- опитайте се да се разположите така, че да не докосвате вашите съседи по място (освен ако не пътувате заедно)

2. Ограничете се до книга с нормални размери или списание. Забравете за огромните вестници, картите на мястото на което отивате,  както и всичко останало, което би навлязло в пространството на пътника до вас.

3. Ако съседът ви по място е общителен не е проблем да говорите с него/нея, но ако ви е показал, че няма намерение да става вашият нов най-добър приятел - МЛЪКНЕТЕ и си потърсете друго занимание.

4. Изберете си място до коридора, а не до прозореца, ако сте от хората, които често ползват тоалетната. Постоянното вдигане на минимум един човек, няма да ви донесе нищо положително.


5. Винаги съм се чудила на хората, които правят всичко възможно да оглушеят като надуят звука на мобилните си музикални устройства до макс. На вас, техното кънтящо в ушите ви може и да ви харесва, но се съмнявам, че е особено приятно на трите реда пътници пред вас и зад вас. Затова намалете звука на музикалното си устройство и оставете другите хора да се наслаждават на звуците, които сами са си избрали.

6. Спомняте ли си онзи човек, който полягаше през вас в усилие да надникне през прозореца, до който вие седите?  Е, не беше особено приятно нали? Ако този път вашето място е далеч от люка си спомнете за неприятното чувство и не навлизайте в пространството на другия пътник.

7. Взимането на душ преди полет е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.  Няколкочасов полет с миризливец е меко казано неприятно преживяване за всички нас, затворени в тясната метална туба, наречена самолет.

8. Човекът до вас чете страхотния нов бестселър, за който всички говорят.  Да де, но той си е купил книгата и той си я чете....не вие. Спрете да надничате над рамото му в опити да дочете горещата секс сцена на страница 97.

9. Глупаво е да се очаква, че децата, които пътуват с нас в самолета ще стоят с примерно прибрани ръце и крака по време на целия полет.  Ако сте родители, пътуващи, с деца бихте могли да се опитате да:
- ограничите ритането и блъскането на  седалката пред детето ви; 
- ако успеете да намалите с няколко децибела гласчето на вашето прекрасно отроче, всички в самолета ще ви бъдат изключително благодарни. 
- рециталът на последната научена песен  в кресчендо може да е сладък и забавен за вас, но не и за останалите пътници в самолета.

10. Не знам дали знаете, но вие все пак ще слезете от самолета, когато той се установи окончателно. Честна дума! Не е необходимо да ставате на секундата, в която самолетът спре.  Останете седнали. Дишайте. Приземили  сте се успешно, насладете се на момента. Оставете хората, седящи пред вас, да вземат багажа си и да излезнат от машината, след което и вие на спокойствие можете да направите същото.

11. При влизане в самолет винаги носете ръчния си багаж пред вас. Ако носите багажа си на рамо или на гръб има вероятност да ударите доста хора.

12. Ако сте наясно, че краката ви миришат най-добре е да си останете с обувки.

13. Ако сте чичко/леля с наднормено тегло, голям корем и косми по гърба оставете потника и късите панталони в багажа си. Облечете се така все едно, че пътувате с родителите си! 

14. Ако съседът ви сладко спи, а на вас много ви се ходи до тоалетната, вместо да се опитвате да го прескочите като купчина чакъл, направете опит за мило събуждане, като го  потупате леко по рамото или голото теме, извинете се и обяснете крайно належащото събуждане.

15. Готино е да се излегнеш удобно, особено при дълги полети, но знак на добро възпитание е ако попитате човека, пътуващ зад вас, дали няма нещо против да отпуснете седалката си почти под носа му.

16. Накрая, но не на последно място, всички трябва да сме наясно, че е добре да се уважаваме взаимно. Претенциите, мрънкането, ироничните забележки, шумът, миризмата  и незачитането на другите няма да направят нашия полет по-приятен. 

ПРИЯТНО ЛЕТЕНЕ. 

Comments

Popular posts from this blog

Стокхолм през април и декември

Около Уранополи - Гърция

Бяла Черква, Родопите