Неочаквано се препънах….в Бергамо

Неочквано се препънах в  красотата на стария град ... останах без дъх. Влюбих се - просто ей така;
Bergamo

Bergamo Alta е място за посещение с любим човек. Това е място за дълги любовни следобеди, късни мързеливи сутрини, за леки романтични разходки из древните улици. 
Толкова много красота и спокойствие, концентрирани върху малкото пространство, наречено Città Alta. Тесните калдъръмени улички водят към очарователни скрити площади, стълбища и балкони, покрити с цветя. Китните кафененца, закътани по сенчестите ъгли на къщите, примамват с обещания за омайно кафе и вкусни пастички. Църквата, облечена в розов мрамор, привлича погледа и предизвиква възхищение. Мекото есенно слънце обсипва сградите и малките площадчета с една особена светлина.


Опряла съм гръб в затоплена от слънцето крепостна стена. В далечината чувам тихото жужене на хорските разговори - плавно носещи се и успокояващи. Чувам тихото дрънчене на кафени чаши, които биват измити за следващия клиент. Във въздуха се носи сладък аромат на прясно изпечени сладкиши. Обръщам лице към слънцето. Вятърът полъхва нежно. Комбинацията от двете ме карат да звънтя отвътре, карат ме да се да се изправя и да извикам срещу планината .... вик на радост, който изразява крайното удоволствие да бъде тук и сега;

Предисторията на тази статия
Преди няколко дена ме нахокаха, че съм се отнесла с пренебрежение към Милано в една от статиите си, но как да харесаш подлуден от модата и футбола мегаполис, когато имаш възможността да посетиш град, в който е концентрирано най-доброто от Северна Италия? За да изразя своето недоволство от хокането предоставям няколко причини защо Бергамо е по-добрата дестинация за посещение, след като си посетил основните забележителности на Милано.
 Бергамо

Защо трябва да посетите Бергамо?

Скрит зад укрепленията, като свенлива дама в огромната си рокля, старата част на Бергамо (Città Alta) е странна смесица от калдъръмени улици, църкви, барове и кафенета, никое от които не се е променило кой знае колко от времето на венецианците. От укрепленията на града гледките са уникални - виждат се равнините на Ломбардия, хълмовете на Бергамо и полите на Алпите. Градчето предлага от всичко по много. Ако търсите спокойствие - имате го! Ако търсите история - това също го има. Ако вашите предпочитания са италианската храна – спокойно, и това го има. Магазини също има - нищо, че трябва да слезете до "Долното Бергамо". Ако ви интересува спортът - колоездачни преходи колкото искате, пешеходни също. Търсите природа - в близост са две от най-известните езера Комо и Изео, а Алпите не са далеч.
 

Какво да видите в Città Alta (Горния град)

Всичко. Започнете обиколката си от старите крепостни стени построени през 16-17 век от венецианците, за да защитават града. Сега те защитават стария град от външния и шумен модерен живот. Не пропускайте да се разходите из тесните калдъръмени улички, които са като своеобразен лабиринт, който ви води от едно преживяване на сетивата към друго.
Бергамо

Виа Гомбито (Via Gombito) е главната улица на Città Alta. А главна в случая означава, че е достатъчно широка да се разминат две магарета . По тази улица ще откриете прекрасни стари сгради, средновековни кули малки магазинчета за сирене от друга епоха.
Бергамо
Задължително намерете църквата Санта Мария Магиоре. Строежът на църквата е започнал през 12 век, като молба към Девата да прогони глада от града. Ако сте почитател на оперната музика вероятно ще ви заинтригува и фактът, че гробът на Доницети е в задната част на църквата.
Санта Мария Магиоре

В самото сърце на стария град е Piazza Vecchia . Площадът е изключително красив и заобиколен от сгради, които са странна смесица от средновековна и ренесансова архитектура. Най-интересната сграда на площада е Palazzo della Ragione, няма как да го пропуснете, сградата някак си се извисява над целия площад. Не пропускайте и сградата на Palazzo Nuovo, която в момента е библиотека.
Бергамо
Арка, датираща от 12 век, свързва Piazza Vecchia с Piazza del Duomo, на която се намират основните духовни сгради на града - църквата Санта Мария Магиоре, Дуомото, сградата за кръщенетата и параклиса Колеони.
Бергамо
За най-добрите гледки над Ломбардската равнина вземете фуникуляре до Castello di San Vigilio. Намерете си някое местенце и се отдайте на красотата на околността.
*фуникуляре - вид превозно средство подобно на трамвай, закачено на стоманено въже и използвано за превоз на пътници по изключително стръмни местенца.
 фуникуляре

Как да стигнете до Бергамо?

Ryanair - Авиокомпанията лети от Пловдив
Wizzair - Авиокомпанията лети от София
Цените започват от 12 евро в посока.
За повече информация относно летището в Бергамо ТУК

 

Настаняване

В горната част на Бергамо е доста скъпо, но ако сте на романтична разходка си заслужава. Хотели
Иначе в долната част на Бергамо има добър избор от хотели и няколко хостела.
 
Още статии свързани с темата:

Comments

Popular posts from this blog

Стокхолм през април и декември

Около Уранополи - Гърция

Бяла Черква, Родопите