Аликанте (Alicante)

С полет от Милано кацнах в Аликанте около три часа следобед. Имах само няколко часа, за да разгледам града тъй като следващата ми дестинация беше Алмерия. Въпреки оскъдното време което имах, успях да се насладя на чара на Аликанте и дори да пия едно мохито и още нещо :-)
Аликанте е  чаровен, красив и оживен малък град разположен в южната част на провинция Валенсия(Коста Бланка). Градът е вторият по важност в провинцията.  Римляните наричали Аликанте “Lucentum”, което означава град на светлината. Средна годишна температура 18 градуса. Ех какво място за живеене са си избрали тия хора.

 
Започнах обиколката на Аликанте с разходка из пристанището, което със своите 80 000 пасажери годишно е едно от най-популярните за круизи пристанища в Испания. 


Частта на пристанището, където акостират частните яхти определено си заслужава да се види.
От  пристанището се запътихме към старата градска част на Аликанте като пътьом минахме през Експаналда де Еспаня, крайбрежната улица, която освен с прекрасната си архитектура, безбройните си ресторанти и кафенета е известна и със над 400 палми разположени от двете страни на пешеходната алея. 
Експаналда де Еспаня

По време на двумесечният кулурен фестивал, който се провежда всяко лято на тази улица се организират множество концерти на открито.

Старата градска част на Аликанте или както местните я наричат Ел Барио (El Barrio) – “Кварталът” представлява лабиринт от тесни улички, стари сгради, църкви и една катедрала от 12 век. В последните години  Ел Барио се развивало като център за най-различни забавления. Ресторантите, баровете и дискотеките са в изобилие.  Между другото правят страхотно Мохито и Кайпериня.
Разхождайки се по улиците на Ел Барио, попаднахме на подготовката за един от най-популярните празници (фиести) провеждани в Аликанте – Лас Огерас де Сан Хуан (Las Hogueras de San Juan). Около 90 скулптори от папие маше се издигат из целият град. В последният ден от фиестата куклите се изгарят.

 Привечер приключихме разходките из Аликанте качихме се в колата и поехме към Ел Елхидо (Алмерия), където щях да прекарам следващите 8 дена. Аликанте предлага още много забележителности и неща за правене от тук описаните и определено си заслужава да се посети отново и за по-дълго време.



Comments

Popular posts from this blog

Стокхолм през април и декември

Около Уранополи - Гърция

Бяла Черква, Родопите