Ел Елхидо (El Ejido), Испания

В Уикипедия има един ред за това село, който буквално преведен звучи по следния начин: " Ел Ехидо (името на селото в превод означава "Избраният") е селище в региона на Алмерия. Основен производител на зеленчуци и плодове". Толкова. А трябваше да пише че от десет години там живее най-добрата ми приятелка. Всъщност аз съм в  Ел Ехидо, заради нея. След 5 години обещания да отида на гости, най-накрая се наканих и ето ме. Така за 8 дена Ел Елхидо с адрес, моля не се смейте, ул. "Педро Мачука" номер някой си, ако пиша 24 ще стане още по-смешно, беше моят дом, моята начална база и мое скривалище.  


Когато се замисля за нещо, което да е интересно за споделяне относно селото, освен улицата, на която живеехме, ми е много трудно да се сетя. Село. Едно чисто ново село. Това ми идва на ум. Нямам снимки, дори и репортажни. 

Колкото и странно да звучи, това село, което се води едно от най-богатите в Европа, има една главна улица, марокански квартал, няколко магазина, заведения и това е... май друго няма. Застроено изцяло с нови сгради, на по 3,4 етажа. Няма градинки, няма паркове, няма нищо забележително. Всъщност особеното на Ел Ехидо е, че е  заобградено от оранжерии, които са и основният източник на работа и приходи за населението. 

Селото става по-красиво от отразената светлина от покривите на оранжериите, която придава на селото някакъв чар, но това е само сутрин и при залез слънце, и то когато гледаш от малко по-високо. 

Всъщност сетих се нещо положително. На 10 км от селото има хубав плаж, а посредата, някъде на около петия километър, има  голям и прохладен търговски център, в който прекарвахме изключително топлите следобеди в нищонеправене. 


Comments

  1. хахахаха, не можах да не се разсмея :)))
    но попитах за Педро Гугъла и той вика, че е бил голям архитект на дворци...принцесо ;)

    ReplyDelete
  2. Да, и художник :-)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Стокхолм през април и декември

Около Уранополи - Гърция

Бяла Черква, Родопите