Градините на Аламбра (Гранада, Испания)




Много неща могат да се кажат за Аламбра, но те вече са описани в официалният сайт на комплекса, в различни блогове и в Уикипедия. Това, което аз искам да споделя е  -


Продават бира пред входа на крепостта Алказаба. 


Чудесно изстудената испанска наливна биричка е сигурно спасение от високите температури. Цената от  2 евро си е направо учудващо ниска. Умиращите от жажда и жега туристи получават шанса да спасят живота си и да си възвърнат желанието за  разглеждане на дворци, кули, порти и градини, както и да се преборят с тълпите други туристи за някоя по-свястна снимка

Сега по-сериозно..... 
Когато бях малка, попаднах на Приказки за Аламбра -Tales of the Alhambra написана от Уошингтън Ървинг. Историите бяха за духове, съкровища, принцеси, пажове, нещастна любов, алчни духовници и прочие. Препрочитах книгата няколко пъти и всеки път си представях, че съм там в градините  на замъка. 



Разхождах се из парка, 





дивях се на фонтаните,


водоскоците 


и  езерата пълни със златни рибки и лилии, 




чувах славеите, усещах аромата на розите, 
дори виждах блясъка на златна монета случайно изпусната и забравена и я прибирах. 




След толкова мечти, винаги съм знаела, че един ден ще посетя Аламбра и  през  юни  2009 аз се озовах  там, в целия си блясък :-). 

Plan of Alhambra and Generalife
Официалната карта на Аламбра
Аламбра, (الْحَمْرَاء - Al-hamra) с буквален превод от арабски „червеният” като пълното название на замъка на  арабски  е  الْقَلْعَةُ ٱلْحَمْرَاءُ,  Al-Qal‘at al-Ḥamrā, което означава „Червената крепост”е построена през 14 век от „Мурските” владетели на Емирата на Гранада в Ал-Андалус. Крепостта е разположена на върха на хълма Асабика в западно-източната част на Гранада. Крепостта и замъка  са един изключителен пример за така наречената „Ислямска архитектура” в Испания.

Цената на билета (Vista Generale) за достъп до комплекса е 13 евро. В цената се включва разходката из градините, различните сгради, посещението на "Palacios Nazaries". Трябва да се има предвид, че посещението на този двореца, става в точно определен час, който е  отбелязан на самият билет. Билети могат да се резервират  по интернет и след това да се вземат от специално поставени за целта „билетомати”. По този начин се избягва дългото чакане на опашка. На  официалният сайт на комплекса има описани подробно всички места, които са отворени за посещениe. Основният вход и посетителският паркинг се намират близо до номер 10 на картата
Тълпите туристи не могат да бъдат избегнати, но въпреки тях и 40 градусовата жега разходката из замъка и градините  е едно прекрасно преживяване. 

ТОП 5 от моите впечатления


1. Sala De Mexuar (Залата на красноречието), която се е използвала както за срещи с министри, така и за други специални събития. 


2. Арабските бани на Аламбра, които са затворени за посещение, но може да се надзърне в тях през прозореца. 

3. Дворецът на лъвовете. Едно от най-красивите места на които съм била. Двореца, стаите, градините и водоскоците са толкова прекрасни, че трябва да се видят на място, аз лично не мога да ги опиша.  

4. Алказаба - огромна крепост с почти триъгълна форма, построена още през 9 век . Това е и най-старата част на Аламбра. Гледката от върха на кулата към Гранада е главозамайваща. 
 

5. Градините и дворецът в тях. Зелени лабиринти, алеи от рододендрони, фонтани, чешми и водоскоци, всичко това в градините на Аламбра. 

След разходката в Аламбра продължихме с разходка из Гранада. 

The Alhambra

Comments

Popular posts from this blog

Стокхолм през април и декември

Около Уранополи - Гърция

Бяла Черква, Родопите