100 километра плажове - Кабо де Гата

Добро утро Ел Елхидо. Часът е 6:30, рано е, но  планът е  100 километрова обиколка на различните плажове намиращи се в природният резерват Кабо де Гата (Cabo de Gata).  
Маршрут:  Ел Елхидо – Алмерия по път Е-15/N34 през Playa las Amoladeras,  градовете Руескас, Сан Хосе и плажовете:
  • El Barronal; 
  • El monsul; 
  • La media Luna;  
  • Cala Chica и Cala Grande; 
  • Cala de los Toros; 
  • Las Negras;
  • Los Muertos; 
Малко инфо за Кабо де Гата

Самото име на резервата е показателно за различните влияния, които са върлували из региона.   Името е комбинация от  испанската  "кабо" означаваща „нос”(географски) и гръцката дума ”гата” означаваща ”котка”. "Носът на котката" както е буквалният превод на името, е изключително разнообразен  в историческо отношение регион.  Тук са открити следи от епохата на  неолита, финикийската, гръцката, римската и арабската цивилизации. 
В границите на резервата  Кабо де Гата е и планинската верига, носеща същото име. Тя  е една от важните за създаването на Иберийският полуостров вулканични образувания.  

На територията на резервата могат да се видят солни мини, средиземноморски и морски прерии, скали с причудлива форма. Растителните видове в резервата са cornicabra, matagallo, aulaga morisca, palmitos, а също така и уникалните за резервата видове – drangonsillo to Cabo de Gata и clavelina of the Cabo. 

Въпреки, че интересните за правене и гледане неща са много, нашата основна цел е изследването на стоте километра плажове.


Първа спирка
След неволното убийство на едно змия, прекосяваща пътя и след моето навигаторско объркване поради незнание на испански и опити за досещане какво означават табелите първата ни  спирка по пътят е „Centro De Visitantes Las Amoladeras”.


Добре питам аз, не е ли нормално да се объркам  и да прочета византийци вместо визитантес и  да направя  асоциация, че в този център е много вероятно да има останки от византийската цивилизация? 


Че византийци нямаше, то стана ясно като паркирахме колата, но за сметка на това се оказа, че неволно сме открили парковата ботаническа градина. Тук могат да се видят различните  растения представители на всички изброени по-горе. Ние стигнахме само до табелата на входа на градината и всичко, което видяхме бяха няколко странни храста. 

Cala de Barronal
Това бе първият плаж, до който стигнахме.  Счита се за един от най-добрите плажове в цяла Андалусия.  До плажната ивица  се стига по черен, но равен път, който се минава леко. Ел Баронал е познат и като един от по-свободните „хипарски”  плажове и това, че сте без бански, няма да ви създаде проблем.  Плажната ивица е обширна, пясъкът е фин и мек. Влизането във водата е плавно и леко.  



El Monsul 
Съседният на Ел Баронал залив е El Monsul – най-популярният плаж в региона като неговата популярност реципрочно отговаряше и на броя  полегнали да се препичат хора.  Толкова е популярен, че дори има специално организирани места за паркиране (огромни площи определени). Паркирането хич не е лесно и на нас ни се наложи да паркираме почти на километър от плажа. Истината е че Ел Монсул си е един населен плаж, който колкото и да е красив не беше  по наш вкус. Хвърлихме един поглед и подкарахме към Media Luna третият плаж в тази местност.  


Media Luna
Името означава "половин луна" и наистина залива има формата на половинка луна. От дПлажът е по-трудно достъпен и затова по-малко населен. Изборът да си с бански или без си е ваш.
Следва: Лос Муеротос и други плажове

Comments

Popular posts from this blog

Стокхолм през април и декември

Около Уранополи - Гърция

Бяла Черква, Родопите