Фоторазходка - Пясъчник, Стрелча и Копривщица

Неделя е. Необичайно топло за сезона. Единствената мисъл в главата - къде да отида на въздух.  Накъде да поемем този път?
Всъщност възможностите за различните от обичайните  разходки около Пловдив, Бачково, Асеновград, Куклен са доста и този път поехме да търсим "Стрелчанската крепост" и "Разделените камъни", които могат да бъдат намерени малко над Стрелча.

За да стигнем до Стрелча, решихме да минем по пътя, който минава покрай язовир Пясъчник. Лош изобор, всъщност лош е меко казано. Пътят покрай язовира е в състояние, което може да зарадва някой фен на off-road преживяванията, но тези от нас, с коли предназначени за движение в града, го приемаме доста тежко. Друг вариант за стигане до Стрелча е през Старосел. Минавайки от там можете да минете и през Тракийската гробница,която се намира там и е един от 100 национални туристически обекта.

яз. Пясъчник 
             


Ако имате време спрете и обиколете язовира. Гумените ботуши са почти задължителни, особено след като слънцето напече малко и земята започне да се размразява. Ако не ви е страх от калта, разходката около язовира е "молто бене".

Стрелча
Малко преди Стрелча ще видите табела за "Жаба" могила;

             









Не подминавайте. Реално могилата не е нещо особено, но човекът който ви развежда е много колоритен и забавен. Пригответе си едно левче вход за гробницата. Вашият водач ще ви осведоми за доста факти като:
- това, че могилата е разбита още по време оно - от самите тракийци;
- че това е първата намерена и разровена могила на  Георги Китов.
- Също така ще разберете, че в Стрелча има много нови комплекси с басейни с минерална вода и че изключително лесно да ги намерите: "Фатате у лево" няколко пъти и се озовате там.
- Разписанието на влака също ще ви бъде съобщено (8 пъти на ден има влак до Стрелча, от новите "тези модерните").
- Другото, което разбирате е че няма как да стигнете до "Стрелчанската крепост", защото:

1. Ви е необходим джип;
2. Реката сега е пълноводна и няма как да се прекоси;
3. Никой не е обърнал внимание на крепостта и тя е занемарена; Трябват европейски пари;

Факти за гробницата в Жаба могила: 



                    

     

След посещението на могилата, можете да потърсите "Разделените камъни". Странното е, че ги има на картата, тази нормалната, хартиената, но нищо не успях да намеря за тях в интернет. Всъщност "Разделените камъни" са едни странии скални формирования, разхвърляни напосоки. Разходката по тях и около тях е готина.




Копривщица
Не бях идвала в Копривщица от години. Незнам защо при условие, че е толкова близо до Пловдив - само 80 км. След прекрасен и не много обилен обяд, разходка по слънчевите улици на Копривщица е прекрасен завършек на слънчевият неделен ден. 






Край

Comments

Popular posts from this blog

Стокхолм през април и декември

Около Уранополи - Гърция

Бяла Черква, Родопите