Рим, без забележителности - ако е възможно това!

Когато чуеш Рим първото нещо, което си представяш е Колизеумът. След това в съзнанието изникват отбор римски войници, а ако си внимавал в час по история ще се запиташ "И ти ли Бруте?", което с всичка сила може да е валидно и за тази поредна римска статия.

Рим си заслужава  всички суперлативи, които се изговарят и изписват за него, но има моменти, в които ти идва повече

Другата страна на нещата! 
Представете си слънчев прекрасен ден, птичките пеят, а вие сте в Рим. Обстановката ви кара да подскачате от радост. Запътвате се към Колизеума и бам....първото, което виждате са огромните тълпи от хора чакащи на опашка. За да украсят картинката, едни чернички индивиди, ви продават "маркови" чанти, а съвременни римски войници ви подвикват да отидете да се снимате с тях. Да, слънчевата обстановка, малко се заоблачава, но...
За да се заоблачавате прекалено често докато сте в Рим, бъдете подготвените, че тълпите не са само около Колизеума, всъщност тълпите са навсякъде и определено ви пречат да си направите свестни снимки.



За да избегнете тази туристическа напаст и да направите качествени фотографии ето и моите  лесно изпълними съвети: 

1. Планирайте римското си пътешествие извън туристическия сезон. Добро време за посещение на Рим са месеците октомври, февруари и март. През април и май  тълпите започват да прииждат. Лятото е прекалено горещо, а и всички италианци почиват тогава -  лудницата е още по-голяма.
Вали, гърми хора все си има - (20 октомври)
2. Ако сте решили да посещавате най-известните забележителности заложете на по-ранен час на влизане. Този съвет важи с особена сила за Ватикана и Колизеума. Ако заложите на по-ранния час, около 9:00, няма да ви се налага да чакате с часове по опашките, а и ще можете да разгледате избраната забележителност почти на спокойствие.

*В  Капитолини и Националния музей няма толкова много хора и там можете да отидете, когато ви е удобно.

3.  Ако сте в Рим заради самия Рим  не залагайте на популярните туристически обекти. Ще усетите града много повече ако обикаляте из тесните улички на старите квартали и влизате във всяка църква, която ви се изпречи пред очите. Избирайте си малки ресторантчета и семейни пекарни, които предлагат страхотни нещица за хапване. Не пропускайте китните кафенета за бавна чаша кафе или вино! 

Къде са тълпите? 
Най-много хора ще видите около:

Фонтана Треви (Trevi Fountain)

Треви + Ласка
     
* След като сте се опитали да се насладите на фонтана, продължете леко надясно (надясно, от снимката) и ще попаднете на българската църква в Рим. 
* На оградата на църквата са закачени безброй катинари, заключени естествено. Легендата гласи, че ако с любимия ти човек закачите катинар на оградата и след това  хвърлите ключето във фонтана Треви никога няма да се разделите, освен ако един от двамата не запретне крачоли в търсене на ключа, който така лекомислено е хвърлил.

Испанските стълби (Scalinata di Piazza di Spagna)



*Това не са "Испанските стълби", но и тях никога не можете да ги видите толкова празни; Тълпите туристи така са ги завзели, че е трудно да усетите каквото и да е от красотата на това архитектурно произведение на изкуството. Ако решите да се насладите самостоятелно на "Испанските стълби" добре ще е да го направите между 2:00 и 6:00 сутринта. 

Пинчио (Pincio Terraces)
Възможно е да прочетете в някой пътеводител, че това е едно "ултра романтично" място. Не се залъгвайте.Нападнато от банди хормонални тинейджъри, които се натискат в тъмното и се държат за ръце, и в същото време смуглите търговци ви бутат по роза или две в ръцете. Романтично, да бе да!
Това, за което си заслужава да изкачите всичките стъпала до върха е алтернативната гледка към Ватикана.

Колизеума (Collsseum)

няма тълпи около 9:00  
* Все пак, ако отидете рано сутрин, ще успеете да го видите в пълния му блясък и най-важното празен от тълпи.

Ватикана
да, хората са почти навсякъде
*Нищо не мога да кажа освен - бъдете готови за сблъсъка, защото музеите на Ватикана не трябва да се пропускат. Съвет: Храната в ресторанта на Ватикана, е гадна и скъпа! 

св.Петър и Piazza del Poppolo

*Пригответе се за огромни опашки, сериозни проверки за сигурност, оставете всякакви метални предмети в хотела си. Чакането си заслужава тъй като катедралата е главозамайваща. 

Далеч от тълпите
Когато се уморите от опашки, чакане и присвяткване на светкавици, можете да се насочите към задните улички на кварталите: Трастевере, Триденте, Тестатико. Разходете се покрай река Тибър; Кампидолио, Градините на Боргезе.

Трастевере

Кварталът е разположен от другата страна на река Тибър и е успял да запази древния си облик.
Не пропускайте - Piazza&Basilica di Santa Maria in Trastevere. Легендата гласи, че църквата е построена на мястото на магически извор, който е изригнал през 38 в.пр.хр. предизвестявайки идването на Христос. Разходете се по уличките и се насладете на La Dolce Vita!


След разходката си из Трастевере можете да се насочите към "Кампо ди Фиори: (Campo de' Fiori), очарователен, непретенциозен и живописен площад, който се води centro strorico на Рим. Тук можете да наблюдавате всекидневния живот на римляните. При всяка крачка из квартала попадате на "ристоранте", сладкарница, сладоледоджийници, кафенета или деликатесен магазин.


Сутрешният пазар разположен на Campo de Fiori
Пиаца "Навона" и Пантеона (Pizza Navona&Pantheona)
9 метра под бароковите фонтани на пиаца Навона, се намира стадионът на Доминитиан, където са се провеждали древни атлетически игри (agones). Пиаза Навона е най-възхитителният бароков площад на Рим. Той се явява като арена на борбите между Боромини и Бернини (аз съм почитател на Бернини). В далечния десен ъгъл на площада се намира катедралата "Агонизиращата Света Агнеса", а в центъра на площада се намира Фонтанът на "Четирите реки", на Бернини. Фонтанът пресъздава реките Дунав, Ганг, Плата и Нил.



Фонтанът на Нептун
Ponte San't Angelo
Едно от творенията на Бернини. Задължително се разходете до там, ако имате време, и се насладете на изящните "ангели" на Бернини.
Ponte San't Angelo
Тук спирам, защото да си пише за Рим е задача, която е от онези сложните - да намериш точния отговор е прекалено трудно и прекалено дълго. Оставям на вас да откриете Рим и след това да споделите своите впечатления. 
Още малко снимки: снимки от Иалия 


Comments

Popular posts from this blog

Стокхолм през април и декември

Около Уранополи - Гърция

Бяла Черква, Родопите