Ъннъ история с пари германско радиво и “динозавър”

Пътешествие из родопския диалект. Смело четене


В ерата на седемдесетте завтасах в Смолянскиен сервиз за телевизори въпросния “динозавър”- радиотехникът Мезински /ний после му викахме “Мезиня”,защото ни изработи за едно радиво, ама за това ще думам другош/. Това беше едно едру чилечище, изелу анжек ейнолку траханъ,колкуну могат да смелят врит родопскине ръшници, създадено, сякаш, да сече меше, а не да поправя радива. Беше си сторило сахатчийска лупа от фасунга за крушка и с нея съ пулеше в чарквене. Не повнем колку беше работилу и на колку године беше,но бе бае стару и млогу гудини рабутихме въннъш.Нас,младоците,току-що завършили телевизия ни немаше за пукнат грош.Зер,то техник не съ станва лю ейней-чабуджак.
Та на Мезиня, не се сетам кутра година ще да е било, но е било еце отколе-напреш големана мурабе,мижу Зюлфи дониса радиву /отколешна германска макина/ за тимарене. Знае съ,че през ейнва време черковене  и радивана са били еце кът и скъпи. Поправил му чилекън радивуну и ага да плати мижу Зюлфи /мучку лукаво чилече/ - не му достигат парине. Ами ска????
- “Нема нищу,нема нищу, утре ше ми ги донесеш…..
И така ха утре, ха заутрешник, мижу Зюлфи го нема никакъв. Незнам кутра си година обменят парите, въпросния мижу не се весва. Минават се еце млого години и през 1962 ,пак сменят парите /ейсва и е го повнем – обмениха ги 1 към 10/. И един ден хоппааааааа – мижу Зюлфи дотърчел с радивото, оти са е развалило.
-   “Хъ,да мижу Зюлфи, да, остави гу е ше гу направем….”
Ага дошъл да си гу зима, Мезиня му прави сметката – 
- “Ейска ремонтъс ти струва ейсолку,ама ти имеше да ми даваш на ейне пари, дето ги смениха на ейсолку, сетне ги смениха пак та станаха еди колкуси. Та значи трева да ми дадеш, барабар със ейнева и содешнисе ейсолкува.” Мижу Зюлфи съ поублизъл, поублизъл,па мушнал ръкъна в поясишену, извадил кесена,равързвал я половина сахат и платил….  
Прибрал си чилекън париците, чи то не е хубаво да не можеш да си земеш вересиите.

Гост автор: Андрей Кръстев

Comments

Popular posts from this blog

Стокхолм през април и декември

Около Уранополи - Гърция

Бяла Черква, Родопите