Дяволският мост

Името идва от предание, че само дяволът можел да мине по него


Приключенията се случват докато си планирал нещо друго. Много от най-прекрасните места, които съм откривала са се случвали без план и посока. Така и с Дяволският мост. От търсенето на конна база в някъде след Асеновград се озовахме на 120 км от Пловдив в търсенето на това Архитектурно чудо, което пък  се намира на 10 км от село Ардино, което пък се намира на около 80 км от търсената конна база!  

Имате два варианта да стигнете до архитектурното чудо: 
- Единият е да минете през Хасково, Кърджали и Ардино - този път е по-дълъг, но с по-малко завои;
- а другият е да минете през Асеновград и селата Червен, Долнослав и Новаково - пътят е живописен, но за сметка на това с доста завои.  Преди време по пътя имаше дупки с размери на лунни кратери, но то вече са запълнени. Трябва да се внимава само за една голяма дупка в началото на прохода от страната на Асеновград. 


Ако сте като нас напълно неподготвени, влизате в първата бензиностанция, правите кратко проучване коя забележителност къде се намира и за по-сигурно си го снимате, за да имате поне някаква идея къде отивате. Това пътеводителите са голяма работа. 

Пътят до Ардино отново е с доста завои, но е спокоен като цяло. След като достигнете Ардино, има големи указателни табели, които ви насочват към моста. Пътят до самият мост е съставен от две части: асфалтов път и черен път. Ако времето е сухо, можете да стигнете до моста дори и с нормална кола. Ако е валяло ви съветвам да си оставите колата в началото на пътя, да запретнете крачоли и смело напред. 

За любителите на разходките прехода от началото на черният път до моста е около 6 км, така че разходете се. Прехода не е труден, Гората е много красива, чувате реката, слънцето леко препича и можете да разговаряте с птичките. 

И в началото беше пътеката обляна от слънце

Тъжна гледка е това изоставено село

Дяволският мост - друга гледна точка
Дължина 56 метра. Височина в най-високата му точка 11.50 метра
Зимно време моста е доста заледен и минаването е на почти 4 крака. Все пак не е за изпускане, защото гледката от моста и в двете посоки е прекрасна.


Официалната информация
* Забравих да спомена, че до самият мост има изграден заслон, с чешма, масичка и огнище. На 10 метра от там, обаче има табела - "Паленето на огън е забранено"



Comments

  1. И ние ходихме до Дяволския мост, много хубава разходка наистина. Можеби е малко по красиво есента, когато дърветата са със жълти и червени листа. Любопитно ми беше на каде води пътеката след моста, но нямаше никакви указатели или табели ... а и ние не се бяхме подготвили кой знае колко добре за по продължителен преход :) Други подобни идеи за кратки пътувания описваме в нашия блог
    http://patuvaj.blogspot.com . Ще се радваме на посещение :)

    ReplyDelete
  2. Всеки сезон ще изведе на преден план различни красоти. Веднага ще разгледам и вашият блог :-)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Стокхолм през април и декември

Около Уранополи - Гърция

Бяла Черква, Родопите