Факти от живота в Дубай (Reality bites - Dubai)

Първи досег
Огромно летище. Много хора чакащи на опашки за различни проверки включително и проверка на ретината на окото, последвана от още няколко проверки и много въпроси: 
- Къде отиваш? В кой хотел имаш резервация? Каква е целта на посещението? Колко време ще останеш? Имаше известно съмнение в мен, че ще ни пуснат при условие че сме две жени и отиваме на гости, но все пак минахме всички проверки и се озовахме в навън в 30 градусовата ранна дубайска утрин.
*Ако сте ходили до Израел и имате печат в паспорта си не се надявайте да ви пуснат в Дубай


Само за 40 години Дубай се превръща в това, което виждаме днес
От рибарско селище със сламени и пясъчни колиби днес Дубай е като сбъднат футуристичен сън. Пет лентови пътища, паркове, високи сгради, футуристични хотели, забавления, молове, плажове, огромни комплекси с различно предназначение. 



Дубай преди да стане град на бъдещето
Представете си пустиня, бедни колиби и гладни хора.  Племето "Бани яс", обитаващо региона от векове, сега се  препитава чрез ограбване на търговски кораби минаващи наблизо. Голяма част от плячкосаните кораби  придналежат на Английската корона (100% на англичаните тези големи загуби не им са се нравили много). За да си решат проблема англичаните и тогавашният емир от клана Ал абу Фаласа сключват пакт и през 1892 година Дубай минават под протектората Кралството. Английската империя се наема да защитава Дубай от Отоманската империя...... странно звучи, но това е официалната информация.

Има и една по-различна версия от официалната: 
Англичаните толкова им е писнало да губят пари, че предлагат покровителството  и помоща си на клана Ал абу Фаласа, в замяна на прекратяването на нападенията. Но това не е единствената причина - самото географско местоположение на Дубай е много стратегическо в търговско отношение и англичаните са виждали това. След сключване на мирният договор, тогавашният емир който е  бил доста далновиден, предприема стъпки за намаляне на мита и такси, която стъпка прави Дубай един от важните транспортни и търговски центрове, за времето си.  

За съжаление на англичаните и радост на арабите през 1962 биват открити петролни залежи и през 1971 година англичаните биват изритани от Дубай.  По същото време Дубай, Абу Даби и други 2 емирства се съглашават да се обединят под названието Обединени Арабски емирства. 


Дубай отвътре 
Само 18% от жителите на Дубай са коренно население, останалите 82% са чужденци, които работят и развиват емирството. Не всички чужденци са на едно ниво. Тези от "белите" страни, разбирай Щатите и развитите западни икономики, работят в експертният сектор. Другите като филипинци, индийци, пакистанци работят в обслужващият сектор. Обществена тайна е, че работниците заети в строителният сектор са третирани като роби. 

Коренно население
Живее в своеобразен комунизъм - емирството поема голяма част от разходите им за комунални услуги. Имат безплатна медицинска помощ и училища. Получават всички управленски позиции и доста по-високи заплати. Ако даден ученик се покаже добри резултати в училище, минава под закрилата на емирата, който в последствие го изпраща в най-престижните университети в света на пълна издръжка на държавата. След завършване съответният млад кадър получава високоплатена работа. 

Приказки от Дубай 
Шейх Мохамад ибн Рашид ал Мактум, сегашният емир на Дубай, имал следната практика: Тайно и без предупреждение да прави изненадващи проверки в различни организации. Проверява колко от хората са на работа, колко от тях закъсняват и къде са по време на проверката. Ако провинилият се е от тези 18% местно население, бива жестоко наказан. Тезата на емира била, че ако той им осигурява добър живот и много блага те трябва да работят упорито и здраво за благото на емирството и да не го излагат в очите на света. 
* Има още една тайна клюка: Преди време Шейх Мохамад изчезва от публичната сцена за три месеца, като официалната версия е че е болен, а приказката разказвана от уста на уста е че всъщност единият от синовете му го е прострелял и то доста лошо, защото е бил отстранен като наследник на емирството поради неморално поведение. 

Интересни факти
  • В Дубай няма съд в смисъла, в който го разбираме ние. Там все още действат по принципите на шериата. 
  • Информационното затъмнение в Дубай е доста сериозно. Много от нещата, които се случват там не са известни на широката публика. 
  • Ако поради някаква причина не успеете да върнете кредит, който сте взели отивате в затвора. 
  • Можете да си купите кола за няколко часа. Да не я плащате от 3 до 6 месеца и вноските да са ви около 100-200 евро на месец. Е, трябва да имате служебна бележка че работите. 
  • Цените на бензина са депресиращо ниски за нас. По мои спомени 40 литра бяха по малко от 18 евро.
  • Всеизвестният хотел Бурж Ал Араб гледан от морето има формата на голям кръст. При завършването на хотела емира не е бил много доволен. 
  • Всeки вторник има ladies night, което означава, че в различните заведения дамите получават определено количество алкохол безплатно. Дамите трябва да са наясно, че служат като стръв за мъжете, които са съгласни да плащат огромни суми за алкохолни напитки само и само да имат достъп до жена; 
  • През лятото, когато температурата достига до 40 и нагоре градуси, шейха изпраща любимите си коне, със самолет, в Англия да им е по-хладно. 
  • В Дубай се провежда Dubai World Cup - Едно от конните състезания с най-голям награден фонд - 10 мл долара.
  • Петрола на Дубай не е толкова много и вече е на привършване
  • Амбициите на Шейх Мохамад е да превърне Дубай във финансов, търговски и туристически център на ОАЕ.  

Какво можете да правите и какво не в Дубай

Не са приети следните неща: 
  • Да се целувате на обществени места
  • Да се държите за ръка на обществени места
  • Да правите секс на обществени места
  • Да се държите непристойно
  • Да пиете алкохол на обществени места
  • Не е прието мъжете да показват краката си, затова дългият панталон е почти задължителен (въпреки, че и в тази посока вече има доста облекчения)
  • Да снимате местните хора без разрешение


Спокойно можете да: 
  • Ходите с къси панталони и потници. Панталоните да не са много къси и потниците да не са много провокативни; 
  • Да носите рокли с открити рамене; 
  • Да ходите на плаж - Бански от две части се приема за нормално плажно облекло (долнището не трябва да е прашка)
  • Да пиете алкохол в разрешените за това места.
  • Повечето от нещата, които се считат за нормални по нашите ширини са разрешени и в Дубай; 

Следва продължение: Какво можете да правите в Дубай освен пазаруването; 



Comments

Popular posts from this blog

Стокхолм през април и декември

Около Уранополи - Гърция

Бяла Черква, Родопите