Архитектурните чудеса на Дубай - Комплекси със смесено предназначение. А сега де!

метрото в Дубай
Няма да излъжа, ако кажа, че 99% от всички забележителности на Дубай са изградени в последните 40 години. И да това основно са търговските, хотелски и жилищни комплекси. Забележителна е и инфраструктурата на Емирството - навсякъде е зелено, припомням само, че говорим за пустинята. За две седмици, не успях да възприема факта, че се разхождам из пустиня. Няма шанс да видите увехнало или пожълтяло растение. Ако посетите парк има вероятност да си помислите, че се намирате в Англия, толкова е зелено, чисто и подредено. Но да започнем по ред:
Комплекси със смесено предназначение:

Дубай Фестивал Сити - първа спирка от разглеждането на забележителностите на Дубай.
Дубай Фестивал Сити е огромен по площ комплекс със смесено предназначение. Не мислете че преувеличавам като кажа огромен. В Дубай всичко се състезава за рекорд по стандарта на Гинес и думата огромен не е тривиална Смесеното предназначение означава, че в комплекса са включени: жилищни, офис и хотелски сгради, също така и много различни допълнителни услуги и забавления.

На територията на Дубай Фестивал Сити спокойно можете да:
- паркирате яхатата, с която сте дошли, ако е до 35 метра де, защото има нарочно направена марина;
-  да поиграете боулинг или голф;
- да се наслаждавате на някое представление или концерт представено на  откритата сцена изградена във водата;
-  да се повозите на лодка из специално изградената водна променада;
- да отскочите до увеселителният парк, за да се качите на някое от въртящите, крещящи и трещящи съоръжения; Запазете яденето след посещението на парка.
Ако ви останат сили можете да се разходите из Dubai Festival Center - мол с над 400 магазина, 90+ ресторанта, кафета, бистра, паркинг за над 7000 автомобила, огромно кино с 12 киносалона.
Докато сте там задължително опитайте сладоледа на Cold Stone Creamery - страхотен сладолед омесен и смесен по ваш избор.

Спирка втора - Комплексът Бурж Халифа
Отново комплекс със смесено предназначение - ще пропусна огромен, за да не се повтарям. Решението за изграждането на Бурж Халифа е взето от правителството на Дубай и желанието на Шейх Мохамад бин Рашид Ал Мактум, да постави Дубай на картата на света с нещо наистина изключително. Да ви кажа - определено е успял. Основното желание на Шейх Мохамад е било  с построяването на този комплекс светът да обърне внимание на Дубай и по този начин да се привлекат свежи инвестиции (все пак петролът им свършва). Това е да си умен и далновиден управник.

Бурж Халифа включва в себе си: 
- Едноименната обявена за най-високата сграда в света -   Бурж Халифа

- Жилищни сгради с над 30 000 жилища
- Девет хотела, като най-централният е Адрес
- Парк с площ 7.4 акра
- Изкуствено езеро с размери от 30 декара



The Dubai Mall 


Представете си мол, който всяка седмица бива посещаван от над 750 000 човека. Ето това е молът на моловете - все още е най-големият мол в света. Молът е  наистина забележителен  със своите:
  • над 1200 магазина - напълно функциониращи; 
  • 160 заведения за хранене; 
  • Най-големият SEGA парк в региона; 
  • Аквариум и подводен зоопарк; 
  • Ледена площадка с олимпийски размери; 
  • Най-големият златен пазар (сук) на закрито в света
  • Атриум посветен на висшата мода - 70 от най-големите имена в модата са представени тук
  • уникално красивият си водопад Oasis Fontain Waterfall и неговите гмуркачи;
  • Най-големият в света магазин за сладки и бонбонки
На територията на Бурж Халифа се намират и Dubai Fonatains

Фонтаните станаха едно от най-любимите ми места в Дубай. Красотата им, съчетанието на светлина, вода и музика  ме карат да настръхвам дори само като се сетя. Независимо колко пъти успееш да гледаш представленията нямаш насищане.







ДРУГИ КОМПЛЕКСИ  


Mall of the Emirates 
Идва момент, в който ти писва от молове. Обаче на плаж можеш да ходиш само сутрин и привечер и все пак трябва да се скриеш от жегите и като няма друго за гледане отиваш и до следващият мол, за да видиш основната му забележителност - Закритата ски писта: първата в този регион и естествено една от най-големите в света.


Ibn Battuta Mall
Този мол посетихме на връщане от Абу Даби. Интересното около него.....не, не са отново магазините сега пък и вие, други неща са. Първо молът е кръстен на  мароканският пътешественик  Ибн Батута и е съставен е от 6 различни "двора", които представят страните, които Ибн Батута е  посетил. Тези страни са: Китай, Индия, Персия, Египет, Тунис и Андалусия. Всяка от страните е представена със съответната за региона традиционна архитектура. Мола е интересен защото можете да си направите кратка разходка из съответните страни. Всяка една е представена и с нещо, което максимално я представя пред света.
Индийският двор (снимка Уикипедия)
                               File:Ibn Battuta Mall on 2 June 2007 Pict 11.jpg
Фонтана в Андалуският двор (снимка Уикипедия)















Wafi Mall
В сравнение с описаните по-горе комплекси и търговски центрове, този мол малко бледнее. Но все пак не е първа младост - на цели 9 години е. Архитектурата на мола, а и на целият архитектурен комплекс около него, е в египетски стил. Има си египетски колони, сфинксове и т.н египетски детайли.

File:Wafi Mall on 5 June 2007 Pict 3.jpg
Уикипедия
Това, за което евентуално ще ви заведат до него е да видите реплика на традиционен арабски пазар (сук) - само че на закрито. В интерес на истината не е нещо особено. 
Римлянка танцува кючек
Не знам за вас но аз се уморих от толкова молове. Има и още, но описаните по-горе са интересните за посещение извън основната им функция - тоест пазаруване.
Предполагам, че до година две пак ще трябва да се ходи до Дубай, за да се разгледат и новопуснатите чудеса на съвременната архитектура и дизайн.  

Comments

Popular posts from this blog

Стокхолм през април и декември

Около Уранополи - Гърция

Бяла Черква, Родопите