Зимни водопади - село Фотиново



Как да стигнете до Фотиново? 
Село Фотиново се намира в Северозападните Родопи. Селото е много красиво, спокойно и чисто.  Като километри е:

  • на 20 км от Батак; 
  • на 30 км от Пещера и на  около 
  • 70 километра от Пловдив. 
При влизане в Пещера търсите табелите за Батак. Ако сте по пътя идващи от Пещера, отбивката за село Фотиново ви се пада от ляво, в края на един от завоите и има вероятност да я подминете.  След отбивката от основният път, завоите към селото стават като че ли с една идея по-сериозни, но не са нещо страшно. Пътят до селото е асфалтов. Дупките са рядко явление.  

Как да стигнете до Фотиновите водопади? 
Хората в селото са много мили и дори не ви изчакват  да зададете  въпроса си, а директно ви питат "А вие за водопадите ли сте" и след утвърдителен отговор директно ви упътват. 

- "Ей там ще паркирате до джамията, щото с кола не може. И после само направо, има и табели, не се притеснявайте". 


Прехода
Общо прехода (отиване и връщане) е около 9 километра. Равната отсечка от около 8 километра (по 4 км във всяка посока), е много приятна за ходене. В началото на пътя има около километър, който е доста кален, но предполагам, че в по-сух сезон, това няма да е така.  Със спокоен ход, дори твърде спокоен ви трябва около час, за да стигнете до района на водопадите, където и започва интересната част. 

За да стигнете до самите водопади трябва да се спуснете по пътечка, която е доста стръмна и по мои скромни измервания ви сваля поне 350 - 400 метра надолу. Тук и открихме сезона на "дупе-паданията". След като достигнете най-дълбокото място на дерето трябва да преминете от другата страна на реката, има си мостче, след което имате кратко, но екстремно изкачване към водопадите.  Това упражнение не е леко, но не е и тежко и ако сте с подходящи обувки няма да ви е проблем. 


Водопадите 
Преди да сте видели най-високия водопад, който е около 18 метра, има вероятност да си каже, "Ъ", но след като мръднете малко встрани и нагоре променяте възклицанието на "аааааааааааа" Освен най-високия има още два водопада съответно по 6 и 7 метра. Общата височина е  около 30 метра


За какво да внимавате 
Задължително бъдете с обувки подходящи за походи, особено ако решите да се разхождате до водопадите  в по-мокър сезон. Дори и в началото на прехода  да нямате проблеми, в последствие има доста места, на които да се подхлъзнете и паднете. Аз лично го сторих около 3 пъти на слизане от най-високият водопад, въпреки че съм екипирана добре.  
 

Comments

  1. Ласе, вече направихме първото пътешествие по твой адрес. Чудим се дали да не направим блог "По стъпките на Ласка" :) Водопадите по това време на годината са прекрасни!!! Като цяло дестинацията предполага да се избяга от горещия и задушен голям град през лятото.

    ReplyDelete
  2. Ехааааааааааааааа, супер! Много се радвам. Тримата ли бяхте? А снимки?

    ReplyDelete
  3. :) Има снимки, естетсвено тримата бяхме, но като да ги свалим всичките! Трябват ли ти?

    ReplyDelete
  4. Всъщност исках да ги видя, но ще се радвам да ги споделите и във ФБ страницата на "Възможните пътувания".

    Поли, хрумна ми идея...Какво ще кажеш за една статия - за пътешествията с бебета? Много родители решават, че след като родят животът им приключва, а вие сте доказателство за точно обратното! :-)

    ReplyDelete
  5. Наемам се, обмислям я от дни вече, чакам подходщо пътуване за отприщване на емоцията за писане ... и ще се включа :)
    Благодаря за поканата!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Стокхолм през април и декември

Около Уранополи - Гърция

Бяла Черква, Родопите