Задължителна дестинация за всички почитатели на красивото и българското - Преображенският манастир - Велико Търново

Малко или много повечето от нас са минавали през Велико Търново и са разглеждали Арбанаси, Царевец, църквата 40 Великомъченици, Археологическият музей, но много малко от нас или поне аз, никога не съм стигала до  Преображенският манастирза който научих преди две години покрай мой приятел - Симо, който отговаряше за изпълнение на проект за реставрация на манастира. Той ми разказа такива чудни истории за манастира и архимандрит Георги, че желанието да посетя манастира е огромно (и се чудя как не съм отишла още до там). С тази статия освен себе си ще се опитам да вдъхновя и вас за посещение на Преображенският манастир, а покрай него и другите забележителности на Велико Търново. 
Преображенският манастир



"Колелото на живота" на Захари Зограф


Този манастир е четвъртия по големина в България. Стенописите в манастира са дело на Захарий Зограф, а основните постройки на сградата са издигнати от Кольо Фичето. Манастира се намира на 7 км от Велико Търново по главният път за Русе. Манастира е постоянно действащ, мъжки и отворен за посетители.
Цар Борис III в Преображенският манастир
Църквата Преображение Господне



Монах Ириней
Камбаната на тази кула е подарък от  Русия
 Продължение.....тук

Comments

  1. В този манастир ни почерпиха със страхотно бяло сладко и турско кафе. Беше част от сватбеното ни пътешествие и ми е много скъп спомен!
    Мисля, че беше същия архимандрит.Разказа ни интересни истории. Точно тогава възстановяваха иконописите на църквата.

    ReplyDelete
  2. Поли подготвям и една статия, която ще съдържа част от тези истории, които си чула на живо, а също така и исторически факти, които са меко казано много интересни.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Стокхолм през април и декември

Около Уранополи - Гърция

Бяла Черква, Родопите