Почивка, езда, походи, история и още много - Бяло Камъне!

За първи път чух за "Бяло Камъне" преди няма и месец, покрай един разговор относно събитие (летен лагер) организирано от "Ева Спорт". Зачудих се какво е това чудо на 9 км от тракийската гробница в Старосел, която съм посещавала не един път, а никога не съм го виждала.  Местност в Средна гора ли е, село или хотел? Чудих се, чудих  и след многото чудене взех че запалих колата  отидох да видя това "Бяло Камъне" намиращо се само на 50 км от Пловдив.

Сайта на Бяло Камъне*поне лично на мен, не ми вдъхна много доверие, но все пак дава някакъв ориентир какво може да се очаква от комплекса. В интерес на истината на живо Бяло Камъне се оказа туристически комплекс, който е направен учудващо добре. 

Как се стига до там!
От Пловдив до Старосел са 40 км, а до комплекса са още 12 километра. От София километрите до Старосел са 104.  Пътят до Старосел е натоварен, дупки също има тук таме, но като цяло не е труден за шофиране.  След влизане в  Старосел, поемате в посока към Тракийският култов храм. Паркинга на гробницата се явява дясно от пътя, по който идвате, а пътят за Бяло Камъне продължава направо. 

Бъдете подготвени, че  асфалтираният път свърша до паркинга на Тракийският култов храм и до Бяло Камъне ви отвежда един подходящ за off road приключения път. Трябва да отбележа обаче, че в момента, в който преминавахме, дупките по пътя бяха отчасти запълвани с трошляк и валирани след това. Пътят ви води през мрачна гориста местност през повечето време, но накрая ви очаква доста голяма изненада - огромна зелена ливада и дървеният портал водещ към Бяло Камъне.
Сградите в комплекса
Комплексът, както споменах по-рано, е направен учудващо добре, поне според моите разбирания. Липсват огромните бетонни сгради типични за повечето ни курортни места. Сградите са облицовани в дърво и на прилично разстояние една от друга. 

Настаняване
Изградени са две блокчета със стаи (двойни и тройни) на цена от 20 лв на легло. На разположение са и няколко едноетажни и двуетажни вили, страхотни между другото, с по две спални, огромен хол с камина, напълно оборудвана кухня и на цена от 150 лв за цялата вила. 

Забавления и Спорт 
На територията на комплекса има волейболно и футболно игрище, басейн, детска площадка. За любителите на спорта има и съоръжения като лостове и успоредки (леко ръждясали, но собственика спомена, че планира да ги поднови). От броят на кросовите мотори на територията на комплекса, подразбирам, че районът е подходящ и за този спорт.

Собствениците са предвидили доста забавления, които са подходящи за различните интереси на посетителите: 
- има възможност за риболов в нарочно зарибения водоем в близост до комплекса;
- предлагат се и off road екскурзии с хамър;
- любителите на походите също имат доста територия да обходят. Наблизо са: 

  • язовир "Раковица; 
  • защитена местност "Барикадите"
  • защитена местност "Чивира"
  • скални образования "Кози грамади" - където можете да видите: бухали, сови или скален орел; 

- ресторант с традиционна кухня също е наличен;
- И най-хубавата екстра, поне според мен е - конната ферма на територията на комплекса. Освен единични часове на стойност 20 лв, има възможност за полудневни или целодневни походи из планината. 


Допълнителна информация: 

Comments

Popular posts from this blog

Стокхолм през април и декември

Около Уранополи - Гърция

Бяла Черква, Родопите