Пешеходни пътеки и почти никакви хора - Загори, Северозападна Гърция

Двигатели спряха, какво ли става?
Ферибота се тресе и гъргори, явно с идеята да стане втори Титаник. Поклаща се ту наляво, ту надясно, а съставните му части лекинко подрънкват при сблъсъка. В главния салон мирише на прегоряло мляко. Пътниците, почти не си говорят в очакване по скоро да стигнем брега. 
Спокойно е, въпреки внезапното спиране на двигателите на "ферито" и кратката суетня докато тръгнем отново. Спокойно е не само на кораба, но и в моята глава. Цялото пътешествие изпразва главата ми и няма мисли за хора, работа или проблеми. Това което имаме в момента: идеите, фотоапаратите, колата и малкото пари, които остават, е достатъчно. Всеки ден различно място избрано по неведоми причини: първо беше Метеора, после Корфу, сега обратно към Игуменица, а от там накъдето повее вятъра. 

Монодендри, областта Загори (Monodendri - Zagori)
Снощи бях малко намусена и нацупена, поради малкият бъг наречен вина поради висяща работа, но днес вече съм доста по-добре, Мога да наваксам изоставането в  събота и неделя. "Защо ли въобще си помислих за работа?"
Изглед към Монодендри


Инфо
Загори е област в планините Пинд, Северозападна Гърция. Името Загори е от славянски произход, където "За", означава "зад" и "Гори", което означава планина. Цялото име се превежда като "земя зад планината". В областта има 45 села и население от около 6000 човека. Което като средна гъстота на населението е 6 души на кв.км. - тоест няма хора, което му е и хубавото. Всичките 45 села са свързани помежду си чрез планински пътеки и традиционните за областта сводести каменни мостове. В интерес на истината, повечето съвременни пътища са построени след 1950 година.


История
Първите следи от човешко присъствие в региона са от преди 10 000 години. Въпреки това, исторически погледнато, районът винаги е бил малко населен. Има легенди, че древното царство Molossians, което се е намирало тук, е основано от  създадените от съюза  на Андромаха (съпругата на  Хектор) и  Неоптолем (сина на Ахил), деца.

Природа
Цялата местност е много и различно красива. През цялото време се чудих дали се намирам в Гърция, защото природата и архитектурата на областта Загори са много различни от типичната ни нагласа за това, което трябва да видим в Гърция. На територията на Загори е и националният парк  "Аоос - Викос". Парка е кръстен на двете основни клисури в областта и обхваща 12 600 хектара планински терени, реки, езера, пещери, каньони. В парка, могат да се практикуват: рафтинг, кану-каяк, пешеходен туризъм и планинско колоездене.
 

Архитектурата на Загори
Селата са изградени около централният площад "месохори". Винаги присъства голяма църква, дърво и обществена чешма. Във всеки отделен квартал на селото има и една по-малка църква. Улиците на селата са павирани и имат и тротоари. 
с. Кипи

Улиците на Монодендри
Пешеходни пътеки - Традиционните сводести каменни мостове
В областта Загори има около 60 каменни моста, всичките строени между 18 и 19 век. Повечето от тях са построение с дарения на богати загорианци и съвсем естествено носят имената им: Плакидас, Мисиос и т.н.  Докато бяхме във Загори, не успяхме да посетим всичките 60 моста, но все пак посетихме няколко от най-запазените и известни каменни съоръжения. 
Мостът Калогерико

Мостът Калогерико
Моста на Кокорис
Моста до село Кипи


Хотели/Настаняване
Archontiko Zarkada - това е хотела, който избрахме ние и се намира в село Монодендри. Построен изцяло в традиционният за Загори стил, от камък и дърво. Стаите са уютни и направени много добре. Огромни дървени легла, стари ракли, пухени завивки и уникални гледки през прозорците. Цената - 25 евро на човек. Направо да се зачудиш къде им излиза сметката. Хотела няма собствен сайт, за това не го и слагам. 
Хотелът


Ако статията ви харесва гласувайте на TopBlogLog чрез бутона малко по-долу! 


Comments

Popular posts from this blog

Стокхолм през април и декември

Около Уранополи - Гърция

Бяла Черква, Родопите