"Нагоре или надолу ?" - преход през най-дълбокия каньон в света - Викос, Северна Гърция



От  град Янина (Ioannina)  до първите селца на областта Загори са само 16 км. Планинският път е стръмен, тесен и с много завои, а местните шофьори, явно се готвят за поредното планинско рали и упорито се опитват да ви избутат от пътя.

Ако сте без кола
Има два автобуса, които тръгват от Янина до Загори. Единият ви отвежда до Монодендри и селата разположени в южната част на каньона Викос, а другият ви отвежда до Микро и Мегало Папинго и до селата към северната част на каньона.Друга възможност за достигане до  селата покрай каньона са Чартърни превози

Ако планът ви е да минете по цялата проходима дължина на каньона, вашата отправна точка трябва да е с. Монодендри. Дори и да тръгнете без предварително да сте направили резервация, 99% е сигурно че ще успеете да си намерите стая в селото или в някое от близките села. Селото е запазило автентичният си облик и дори новите постройки, основно хотели, много точно репрезентират традиционното строителство на региона. 

Монодендри и около него




Селото е построено около централен площад, на който има вековно дърво и църква. Разходка из селото през деня или нощта си е почти задължителна. Разходката по нощните улици на селото, след дългия път и обилната вечеря е мистична и малко страшна, особено при пълнолуние, но за сметка на това е много различна. Добра идея е да си носите по-силен спрей против кучета и други диви животни.
В селото има няколко кръчмички, които определено си заслужават посещението. Предлагат се традиционни за областта ястия от дивеч, домашно вино и сирена. Цените са нормалните за Гърция. 
На километър от селото се намира изоставеният, но запазен манастир Св. Параскева. Гледките към каньона от по-високите площадки на манастира са .... преценете сами!

На 6 км от Монодендри към село Витса (Vitsa), се намира специално изградена площадка за наблюдение на каньона в пълният му блясък и грандиозност. До Витса можете да стигнете както с автомобил така и пеша. 

От Монодендри до Викос  - преход през каньона Викос.
Трудност: висока
Продължителност: от 5 до 8 часа в зависимост от сезона и вашата физическа форма
Знаци по пътеката: червени ромбове на бели квадрати
Височина: от 900 м - 600 м - 800 м - 1000 м

От Монодендри пътеката ви отвежда, доста стръмно надолу, към река Voidomatis. Пътеката ви води наляво по първоначално лесно проходима отсечка минаваща през гората и успоредно на реката. В зависимост от сезона и колко спирки ще имате по пътя, прехода може да ви отнеме от 5 до 8 часа.
Пътеката води надолу!
Първоначално лесната пътека става доста стръмна и опасна на места, като ви отвежда през каменни сипеи, участъци залети от реката (на места се налагаше да правим чудеса от храброст, за да преминем реката) , а паднали дървета препречват пътеките. 
От тук е минавала пътеката!
Най-доброто време за преминаване по този маршрут е в началото на лятото и в началото на есента. През останалото  време нивото на реката е доста високо и може допълнително да затрудни преминаването  и. 
Това също е пътеката!
Добре е преди да тръгнете да информирате някого на рецепцията на хотела, в който сте отседнали, за вашите планове!
Долу в ниското -  600 метра.
За да стигнете до крайната си цел - село Викос ще ви се наложи да се изкачите доста нагоре - от 
Вече се изкачваме
600 метра до 1000м,  но веднъж преминали площадката за наблюдения (малко преди селото) вече предусещате края на прехода и предвкусвате сладостта на домашното вино и домашните гозби, които можете да опитате в някой от малките селски тавернички.
Най-после манджааа! 
ВАЖНО: Прехода от Монодендри до Викос през каньона е около 9 км. Обратният път обаче, е 24 километра. Задължително е предварително да си организирате прибирането на обратно, за да не ви се налага да се прибирате на стоп, което в тази местност е шанс равен на спечелване на тотото. Таксита: От Викос до Монодентри - 40 евро! 

На стоп
Който не планира...ходи пеша!
Ако не сте си организирали обратен транспорт, нещата стават сложни и интересни. От Викос до Монодендри има асфалтов път, но преминаващите коли са рядкост. Въпреки това при повечко късмет и вяра в успеха на позитивното мислене, можете и да успеете да се приберете навреме за вечеря и дори да направите нови запознанства. 

Коста е любител фотограф, американец от гръцки произход, който обикаляше Загори, за да направи перфектната снимка. Той и ни прибра до Монодендри. Дори се оказа, че сме отседнали в съседни хотели. 
Текста участва в конкурса "Ти в Гърция"

Ако статията ви харесва гласувайте на TopBlogLog чрез бутона малко по-долу! 

Comments

Popular posts from this blog

Стокхолм през април и декември

Около Уранополи - Гърция

Бяла Черква, Родопите