Сливодолско падало

За пореден път се убеждавам, колко малко знам близките около мен интересни и прекрасни неща. Вчера например открих, че в Асеновград има палеонтологичен музей, а днес след месеци чудене най-после отидох до най-високия водопад в Родопите. Със своите 49 метра Сливодолското падало си е един впечатлителен водопад.

Само на тридесетина километра от Пловдив, посока Смолян, Сливодолското падало се явява една чудна дестинация за  разходка извън града. Началото на пътеката се намира непосредствено след третия тунел по пътя Асеновград-Смолян, на около 6-7  километра след Бачково. Няма специално място за паркиране, но разширенията на пътя се ползват като своеобразен паркинг.


Преходът до падалото може да  отнеме от 45 минути до час и половина в зависимост от скоростта на ходене. Пътеката не е особено трудна за ходене. На места има леки изкачвания, интересни прекосявания на реката, но  като цяло е много приятна.
Пътеката през гората
Да преминем реката!
През цялото време  се върви през гората и покрай реката. Природата е забележителна,  а по пътя до големия водопад, пред вас се откриват и още няколко по-малки водопада.   Преходът е подходящ и за деца над 6-7 години. 



Ех, че забавно. Ще цопна в реката или няма?
При достигане до Сливодолското падало не пропускайте да продължите още малко нагоре, където има голяма поляна подходяща за пикник (паленето на огньове не е разрешено, а прибирането на боклука е задължително). *Предвидете си подходящи обувки, градски обувки или такива с по-тънка подметка няма да са много удачни. 
Сливодолско падало
Сливодолско падало

Приятна разходка! 



Popular posts from this blog

Стокхолм през април и декември

Около Уранополи - Гърция

Бяла Черква, Родопите