На пазар в Истанбул

Кое е първото нещо, за което човек се сеща, когато чуе думите „Истанбул” и „пазаруване”? -  не се и съмнявам, че това е  „Капалъ Чарши” или покритият базар на Истанбул.


Капалъ Чарши
Капалъ Чарши (Kapali Carsi) e най-големият ориенталски пазар в света и определено един от най-старите. Базарът е като един обособен малък град в по-големия град със своите безброй улици, кръстовища и тихи алеи. Някои автори сравняват базара с лабиринта на Минос и сравнението е доста удачно. Към базара водят 21 входа. Улиците са над 66, а различните магазини са над 4000. Освен магазините в района на базара има много кафенета, ресторанти, банки и дори джамии.
Главният вход се намира на площад  Чемберлиташ -  на една спирка разстояние от Султанахмет.
Сервитьор от близкото кафене разнася кафе
Какво можете да си купите от Капалъ Чарши
Покритият пазар е известен с килимите и бижутата (всеки ден се излагат над 3 тона злато). Освен тях обаче на пазара могат да се купят: дрехи, обувки, килими, спално бельо, подправки, кожа и сувенири направени от различни материали.

Злато
Най-продаваните стоки на Капалъ Чарши  са бижутата - турците са майстори, когато става въпрос за злато. Широко разпространено е синьото око (назар). Този символ е много популярен и се продава във всякакъв вид – като част от бижута, ключодържатели или каквито и да е джаджи. Амулетът се носи, за да се предпазва от лоши думи и очи. 


Керамика
Изкуството на турската керамика непрекъснато се развива през вековете, усъвършенстват се различни техники и стилове. Популярна украса на чинии, вази, купи и въобще всякакви съдове са традиционните цветни и флорални мотиви, а предпочитаните цветове са синьо и бяло,  лилаво и червено.

Текстил
Капалъ Чарши
Вървейки из пазара навсякъде ще видите да висят килими и черги. Килимарство е един от най-древните занаяти в Турция- счита се, че турците са сред най-старите тъкачи на килими.  Килимите се предлагат в различни стилове от всички райони на страната, а гамата от модели и материали е много разнообразна. 

Разбира се, из чаршията се продават и дрехи и обувки, вариращи от традиционни модели до модерни стилове.
Из страничните улички
Колко много обувки!
Изкуството на пазарлъка
Каквото и да решите да си купите, трябва да можете да се пазарите. Рядко можете да видите обявени цени на дадена стока. Целта на търговците е да ви накарат да попитате, а попитате ли след това няма спиране. Ако обаче не искате да купите стоката, а просто се интересувате от цената, по-добре се откажете още в началото, в противен случай ще обидите сериозно продавачите или ще си купите нещо, което не ви е трябвало. Мен, например, хич ме няма в пазарлъка, купих си 2 чаши за чай от 16 на 11 лири, което мисля, че беше много за тази стъкларийка. Цените на Капалъ Чарши са високи, но базарът определено си заслужава разходката и блъсканицата из малките дюкянчета.
Търговията върви навсякъде
Пазарът на подправките
Най ми хареса египетският пазар или пазарът на подправките.  Това е вторият по големина базар в Истанбул. Базарът е бил и си остава център на търговията с подправки. Намира се точно срещу моста Галата на Еминюню. Първоначално е наречен "Новият Базар", но в последствие е предпочетено името Мисир Чаршъсъ (Misir Carsisi) или Египетският пазар - по онези времена голяма част от внасяните подправки са идвали от Египет и жителите на града са предпочели второто име. На турски думата мисир има двойно значение - царевица и Египет.

Базарът е по-малък от Капалъ Чарши, но не мисля, че е по-малко интересен. Разбира се и тук се продават дрехи, керамика и сувенири - даже си имам и любима сергия, от която си купувам цветни гривнички от по 1 лира!

Основно обаче, пазарът е известен с  хранителните продукти или по-специално с подправки и чай. Но най-много, като че ли се спират на локума, ядките и сушените плодове. Търговците стоят пред сергиите и ви предлагат да опитате техните продукти, почти е невъзможно да им устоите, а и ще останете доволни.
Външната част на египетския пазар
Модни дрешки
Ако сте тръгнали на пазар за дрешки, то булевард Истиклял (или булевардът на независимостта), е вашето място. Започва от кула Галата и стига до площад Таксим. Пълно е с бутици със скъпи дрехи на най-известните дизайнери, но също така има магазини със стоки на много прилични цени. По улицата има музикални магазини, книжарници, както и всичко останало, което трябва да има една главна улица.
Булевард Истиклял
Една от страничните улички на Истиклял
Улични търговци
Можете да попаднете на улични търговци навсякъде. Повечето от тях се опитват да си продават стоката на каквато и да е цена, особено парфюмите. Чак ти става смешно като започне да те убеждава, че това е истински Шанел, който ти предлага само за 10 евро, а накрая пада до 3-4. Ако все пак решите да пазарувате от такъв търговец уверете се, че първо сте си взели стоката, а после оправете плащането, т.к. той може да забегне по всяко време. И всъщност, ако го направи, то ще е най-вероятно заради приближаващ се полицай, но това въпреки това пак ще си останете с празни ръце.

Продавач на misir (царевица)
Рибният пазар
Турция е известна и със своята риба. Направо си е задължително да отидете в Истанбул и да опитате някои от рибните специалитети предлагани в скъпите ресторанти. И все пак, ако решите да си сготвите нещо сами ,може да си напазарувате прясна сезонна риба, уловена току що от морето от Кумкапъ пазар. Намира се в стартата европейска част, покрай Мраморно море, близо до Султанахмет. Повечето от сергии продават на близки цени, но всеки търговец винаги предлага нещо в допълнение- зарган, малки омари  или шепа раци.
Жив калкан на остров Buyukada
Разбира се, предполагам има още много места за пазаруване в Истанбул и с удоволствие ще посетя поне част от тях при следващите си визити. Наскоро разбрах, че за поредна година се е провеждал шопинг фестивал през март и април и съм сигурна, че ще е много вълнуващо изживяване – пазаруване до посред нощ!

Пазаруващ пътешественик: Мира Зрънчева - My Tips for your trips

Comments

  1. Благодаря много за този разказ, отново се върнах в този вече любим мой град. Най-важното за Истанбул е да отидеш там без предразсъдъци и отворено сърце. Това е гаранция, че този космополитен град завинаги ще заеме мястото си там, в сърцето ти :)

    ReplyDelete
  2. Радвам се,че ти е харесал. И колкото е различен, така близък го чувствам, като че ли го познавам добре.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Стокхолм през април и декември

Около Уранополи - Гърция

Бяла Черква, Родопите