Какво трябва да знаем когато отиваме на екскурзия в Перу

Остават само две свободни места до най-пълната екскурзия до Перу това лято – двуседмична обиколка из империята на инките и величествените Анди, с полет над платото Наска, плаване в най-високо разположеното плавателно езеро Титикака и изследване на ниско и високо разположените природни красоти на Колка Каньон.


Храмовете на слънцето, Мачу Пикчу, Долината на инките, Наска, Куско, Кръста на Кондорите и още много древни паметници и забележителности в един маршрут, обхождащ както всички популярни туристически места, така и малко познатите селища с непокътната перуанска култура.

Перу и перуанските жители са сърдечно и гостолюбиво общество, но както всяка нация, не очаквайте да успеем да ги обобщим с една дума. Когато пътувате в развиващи се страни, основните предупреждения за туристите касаят вашата сигурност – както собственото ви физическо състояние, така и избягване на външните опасности, като се започне от съмнителни квартали, скъпо струващи превозни средства и всякаква помощ, която ви се струва подозрителна и се стигне до боравенето с електрическата мрежа, храната и опасностите от зарази.

Перу е испаноговоряща страна с около 30 млн жители. Някои от районите са облагородени и подходящи за туристи, но всяка добра екскурзия до Перу ще ви предложи и посещения на автентични селища и необичайни маршрути, в които се изисква малко повече внимание и съобразяване с климатичните, природните и социалните условия на вашето непосредствено обкръжение.

В куфара си пригответе:
  • Слънцезащитен крем за местата с голяма надморска височина
  • Антибактериален гел без отмиване – за всички случаи в които наблизо няма течаща вода и сапун
  • Лекарства - универсален дезифектант за рани (кислородна вода, спирт) и проверен, ефективен за вас аналгетик – генеричните лекарства в Перу са същите като навсякъде, но за да избегнете риска от несъвместимост, вземете малка опаковка от ефикасни за вас лекарства.
  • Независимо от дестинацията, много туристи взимат със себе си универсален комплект за пътуване, включващ ножица, тъмни очила, балсам за устни, термометър, лекопласт, фенерче или мултифункционално швейцарско ножче – малки неща, които са от полза навсякъде.



Хранене
Както в повечето развиващи се страни, сигурността и проверката на годността на храните е под въпрос, затова избягвайте да купувате храна от улицата и от евтини ресторанти (не че скъпите са гаранция срещу проблеми). Купувайте минерална вода и внимавайте да не поглъщате вода, докато взимате душ или плувате – не защото във водата би имало проблем, но в редица страни самото химическо съдържание на водата е подлежи на адаптация и туристите често реагират със стомашни разстройства.
Не пропускайте обаче, да се насладите на перуанската кухня по време на вашата екскурзия в Перу – тя е известна като най-разнообразната на континента. Печени и приготвени на огън храни, прясно пилешко, пастьоризирано мляко, плодове и зеленчуци са храните с нисък риск от бактерии. Бира и друг лек алкохол или безалкохолни напитки са за предпочитане пред течащата вода и непременно трябва да опитате местния вариант на кока-кола, наречен „инка кола”. Ако все пак нямате избор, единствената вода наоколо е от чешмата и умирате от жажда – малки трикове, като това да я направите електролитна със захар и сол и малко алкохол помагат.

Сигурност
Повечето туристически места в Перу не предлагат специално орентирана към туристите помощ. Телефонът за спешни обаждания в Лима е 105, а за всички останали случаи се обръщайте към полицията (често полицаите говорят добър английски).
Един стар трик за местата, в които имате съмнения че можете да бъдете ограбени – използвайте чанти с цип и облепете фотоапарата си с малко лекопласт – при съмнение за стари вещи и малко пари изкушението за обирджиите намалява.
Дръжте парите и документите си отделно – избягвайте да ползвате един портфейл за всичко, а ако ползвате такъв, нека е от тези, които се закрепяват около врата.
Не се срамувайте да проверявате водния знак на банкнотите си, когато се разплащате – много перуанци също го правят.
Отклонявайте предложенията за помощ с багажа от съмнителни лица.
Не давайте паспорта си на никого, освен на проверени лица в близост или находящи се в съответните институции.

Сувенири:
Перу е известен с плетивата си и пуловерите, шаловете и килимчетата (техидос), изплетени от вълна от лама. Внимавайте – особено в Пуно, на пазара се предлагат акрилни изделия, които съвършено наподобяват истинската вълна от лама. Сувенири като гравюри, сребърна и златна бижутерия със символи на инките и музикални инструменти също са добро предложение.

Можете да се пазарите за да намалите цената, приемливо е да поискате цена с 20-30% по-ниска от указаната, но не е прието веднъж обявили цена, да я смъквате по-надолу. Ако цената не ви устройва, просто кажете „Не, благодаря - No, gracias” и продължете.
Важно: никога не се пазарете, ако не смятате да купите. В повечето развиващи се и страни от третия свят е обидно да създадете впечатление на реален купувач на продавача, чиято прехрана зависи от малката му търговия и след това да си тръгнете.


Какво трябва да съдържа маршрутът ви в Перу, ако искате да посетите всички важни забележителности:


Лима"Столица на Гастрономията" за Южна Америка. Включете се в туристическа обиколка на Лима: гробът на Писаро, Дворецът на Губернатора, Плаца де Армас, Църквата Сан Франциско и нейните катакомби, колониална и модерна Лима с модерните жилищни и търговски квартали Мирафлорес и Сан Исидро, Баранко. Вземете ретро трамвай за разходка по тихоокеанското крайбрежие на Лима и археологическият комплекс Уака Пуклана.
Пачакамак
Вижте: Храма на Боговете на Слънцето и Луната в Пачакамак - церемониален център с улици, храмове и стенописи, на повече от 400 години
Паракас
Национален парк-резерват "Паракас" е  полуостров с великолепни пейзажи и рибарски селца като слезли от списание за географски пътувания. Паракас е естествена среда на хумболтовите пингвини
Балестови острови и Писко
Резервирайте: двучасов тур с лодка покрай островите с най-големия природен резерват в Перу и убежище на стотици китове, делфини, морски лъвове, птици гуано, фламингота, пеликани, червеноглави лешояди и застрашените от изчезване хумболтови пингвини.
Наска
Търсете оферта с включен в екскурзията до Перу полет над мистериозните пустинни линии на културата Наска и най-известните геоглифи като дървото, маймуната, колибрито, папагала, астронавта, кучето и кондора.
Арекипа
Вторият по големина град в Перу и част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО - туристическа обиколка на града с всички негови популярни забележителности.
Колка Каньон
Пътувайте през недрата на истинските и автентични Анди към Янкуе и резервата Пампа Каняхуес, известен с представителите на южноамериканската фауна - викуня, лама, алпака, фламингота, ибис и андински орел. Пътят ви ще мине край изумителните вулкани Ампато, Сабанкая, Хуалка и Мисти и ще стигне до най-високата точка от 4800 м.н.в. при прохода Вискачани.
Посещението на Колка каньон си струва, ако навлезете в същинския каньон с река Колка, която се вие долу, много ниско в недрата на Каньона. Пътешествие до "Кръста на Кондорите", след което следва Пуно - пристанището на най-високо разположеното плавателно езеро в света - Титикака.
Целият маршрут е изключително зрелищен.
Титикака
Екскурзията трябва да включва разходка с кану около островите и посещение на плаващите острови - дом на народа на Урос, направени от тревата тортора. От нея са направени къщите, леглата, канутата и цялата основна покъщина – вижте ги сами.
Тиахуанака
Най-древния град в Америка,  Тиахуанако е разположен на 44 мили западно от боливийската столица Ла Паз. Включете се в екскурзия до величествените руини на Храма Каласасая и Вратата на Слънцето, Пирамидата Акапана и Двореца Каласасая.
Пуно
На път за Пуно се преминава през секващи дъха пейзажи и планински селца и "пътя на Виракоча", преминавайки през най-високия проход Ла Рая
Пукара
Селцето Пукара, известно със своята керамика е част от маршрута на път за Куско
Куско
Запознанството с имперската столица Куско трябва да включва и посещение на легендарния Храм на Виракоча, построен от огромни 11-метрови каменни блокове и посещение на църквата Андахуайлиляс, наричана Сикстинската Капела на Андите, както и величествена панорамна обиколка на Археологическата столица на Америка с посещение на Храма на Слънцето, Церемониалния център Кенко, Военната Крепост Сакскайхуаман, "Червената крепост" Пука Пукара и Тамбомачай - Храма на Водата.
Долината на инките
Свещената Долина на Инките е сред зрелищните свещени места във вашия маршрут - особено ако пътя ви минава през пролома на река Урубамба със селцето Писак и Олантайтамбо - "Живият Град на инките" - Военна Крепост и Храмов Комплекс на инките с храм, акведукти и улици, административна и жилищна част. Посещение на инкска къща и пътуване до Чичерия, където се демонстрира техниката на приготвяне на най-популярната напитка в Андите.
Мачу Пикчу
Най-вълнуващия сетивата на туриста в Перу начин да се стигне до Мачу Пикчу е с влак от Олантайтамбо през Долината Урубамба и Андите до Мачу Пикчу - "изгубената цитадела и град- светилище на инките". Посещение на Храмовете на Слънцето и на Кондора, екскурзия до Цитаделата, връх Хуайна Пикчу и Моста на Инките - Таен Вход към Портата на Слънцето са последните задължителни забележителности във вашия маршрут.
Всяка екскурзия в Перу е уникална сама по себе си – ще срещнете нови хора, с техните съдби, култура и мироглед, които ще ви оставят задълго впечатление и ще разширят хоризонта на познанието ви за света. Южноамериканските древни цивилизации са свидетели на отминали величествени времена и днес имаме златния шанс да се срещнем лично със запазените многовековни паметници на тяхната култура. Това лято екскурзиите до Перу ви дават възможност да посетите намаляващото езеро Титикака и все още достъпните паметници на инките – пожелаваме ви едно незабравимо преживяване по стъпките на древните народи!

Comments

Popular posts from this blog

Стокхолм през април и декември

Около Уранополи - Гърция

Бяла Черква, Родопите