Родното място на Николай Хайтов - село Яврово

Странно посрещане...с топ
Добре дошли!!! 
Някъде към два следобед влизаме в село Яврово. Улиците са безлюдни, а усещането е сякаш селото е замръзнало в ранната пролет. Веещото се българско знаме от върха на селската кръчма ни убеждава, че селото живее и диша. Въпреки това тишината е неописуема, дори и селските кучета сякаш спят следобеден сън, и не си правят труда да ни залаят.

Къщите са спретнати, а дворовете им са обсипани с цветя. Калдъръмените улици водят в различни посоки и се чудим по коя да поемем, но всички са толкова чаровни и подканващи, че няма значение къде ще отидем.

Спирам се до чешмата направена в чест на Николай Хайтов и прочитам надписа:
"Крила имат само тия, дето сърцето им иска да лети" - колко истински са тези думи, поклащам глава и продължавам нагоре по улицата. Достигам до паметника издигнат в чест на загиналите по време на Балканската война от 1912-1913 година. Спирам се за малко и се опитвам да разчета имената на падналите в бой войници. Оставам само две, три минути и продължавам. След паметника поемаме  безцелно  по селските улици и се дивим на тишината, зелените улици, цветните градини, големите нови къщи и  ясните гледки към Пловдив. Опитваме се да видим връх Ботев, но безуспешно. Над нас се реят делтапланери и това е едно от малките доказателства, че сме тук и сега.
реещи се в небето
За пореден път се убедих, че няма нужда да изминаваш стотици километри, за да видиш и почувстваш нещо хубаво. Село Яврово е точно такова място. Първите сведения за селище в тази местност са от 1083 година. Дори има запазени предания от края на 12 век описващи преминаването на кръстоносци през селото. 

Яврово се намира само на  30 километра от Пловдив и на 11 от Асеновград. Идеално е както за неделна разходка, така и за пикници, или като изход за някой пешеходен преход (недалеч от селото, за около час или два,  може да се достигне до скален феномен "Главата", който се намира в района на хижа Руен).  До Яврово се достига по асфалтов път, който е учудващо добър. 

Село Яврово е родното място на Николай Хайтов, Борис Димовски и други забележителни българи.
Повече за историята на Яврово можете да прочетете в Миналото на Яврово, Девин, Манастир” написана от Николай Хайтов.


Снимки от село Яврово


Чешмата изградена в чест на Николай Хайтов
Улици за хора и улици за кози

Къщите на Яврово
Кръчмата


Поивече интересни дестинации на страницата ни във Фейсбук - The possible travel page


Comments

Popular posts from this blog

Стокхолм през април и декември

Около Уранополи - Гърция

Бяла Черква, Родопите