Skip to main content

Храмът „Успение Богородично” в село Узунджово


Джамия и православен храм в едно. Ето това е църквата„Успение Богородично”.

И аз се питах „как е възможно един храм от ислямски да се превърне в православен”?
Отговорът се оказа не толкова сложен и се намира на 1 час път с кола от Пловдив - в Узунджово, област Хасково.

Църквата "Успение Богородично"
Узунджово е древно селище, създадено от траките. Впоследствие заето от гърците, а по време на Римската империя – спирка по пътя от Рим за Константинопол. По време на османското владичество, селото се превръща във важен търговски център, където до 18 век се провежда прочутият Узунджовски панаир. 40 дни и нощи всяка година хиляди търговци предлагат стоките си на тържището в Узунджово. След  XVIII век  тържището губи значение и по-късно е заместено от Пловдивския мострен панаир.
Входът към кервансарайя
Историята на храма „Успение Богородично” започва през Средновековието, като малко или много е свързана с прочутия Узунджовски панаир. В края на XVI век  Синан паша поръчва и финансира изграждането на джамия с кервансарай и имарет в Узуджово. Кервансарайът (аналог на днешен мотел) е построен под формата на каре с вътрешен двор, в който се намира джамията (сегашният храм „Успение Богородично”). 340 стаи, приземен етаж с обори за ездитни животни, дълбок кладенец за прясна вода и мраморен водоскок са на разположение на пътници и кервани в онези години. Днес може да се види само част от входната порта и от витото стълбище към стаите на кервансарая.

Храмът обаче  блести в цялото си величие и сега. Реставриран е през 2007 г. – 2009 г. 

Величие и красота
Строителят на храма вероятно е бил православен християнин, в потвърждение на което и днес откриваме знаците, оставени от него: ориентацията на джамията на югоизток, вместо към Мека; изсечените в камъка еврейски звезди редом с лалето (което прилича на кръст), олицетворение на красотата и изяществото в ислямската   култура.  

Лалето под формата на кръст

Зографисаният купол 

Гост автор: А.Ненова 

Comments

 1. Недоумявам защо е трябвало да се разруши кервансарая (от тур.- дворец за кервани)и кому е било нужно да руши и унищожава? Опитвам се да си го представя и почти успявам, но ако съществуваше и днес .... - е щеше да е атракция; можеха и туристи да отсядат за да усетят духа на Средновековието.

  ReplyDelete
 2. Защото, някой е имал друга идея за мястото и не са мислили за бъдещи атракции и туристи. Какво е това туристи?

  ReplyDelete
 3. Здравейте,

  може ли малко повече инфо по това кога и при какви обстоятелства джамията е била превърната (върната?) в праволсавен храм?

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Стокхолм през април и декември

Стокхолм е дом на прекрасни хора, страхотни гледки и град, който очарова. Градът е едновременно голям, но и много уютен, дори и крайните квартали. Чисти улици, прекрасни паркове, удобен транспорт. Старият град е място, което да възприемеш спокойно, без бързане. Калдъръмините уличките водят до различни забележителности: катедралата Storkyrkan от XIII век, Кралският дворец и Нобеловият музей.

За столичен град (и то в ремонт, когато аз бях там) придвижването е лесно: метро, влакове, автобуси, таксита и фериботи правят придвижването приятно и не стресиращо.

Жителите Стокхолм наричат града си „красота на вода“. Но въпреки добре запазеното историческо ядро, Стокхолм не е музейно произведение: той е модерен, динамичен и постоянно се развива...според думите на хората, с които говорих.

Логистични:

До там също не се стига трудно и ако попаднете на сделка има билите и по 70 евро от нискобюджетните компании. Аз летях с Раян и всичко беше точно.  Верно, кацате на 100 км, но има редовни трансфери о…

В Турция на пазар. Какво да и какво да не купуваме!

Плодовете и зеленчуците в магазина са същите като във Фантастико, Била или Карфур в София. Нещата, които тук са по-скъпи от България са … колбасите и кренвиршите. Това е лесно обяснимо като се осъзнае, че не съдръжат и грам свинско, а само пилешко/пуешко/телешко. Даже в т.н. телешки салам в България поне половината е свинско – но точно по тази причина саламите в България са ядливи – мюсюлманските салами без свински елементи са като подметки от италиански обувки по поръчка на вкус – хем скъпи, хем подметки. Но пък киселото мляко тук е превъзходно!

Бяла Черква, Родопите

Разходката пеш е само началото на приключенията тук. Незнам дали околността е рай за велосипедистите, но има доста пътеки и подходящи места за планинско колоездене. Тази година има и няколко кончета, които можете да наемете от конна база "Стела", разположена много близо до хижата. Горските ягоди и билките са също в достатъчно количество.