1750 метра до хижа Персенк

6:45 - Рано, неприлично рано за неделя сутрин. Мрачно е и прогнозата за времето не предвещава нищо хубаво, но… преходът до хижа Персенк е на дневен ред и ще се прави, какво ни интересува времето. Отварям скоби: това е първият път, когато реших да не обръщам внимание на прогнозата на времето, както Ваня казва "е какво пък като вали".

До хижа Персенк се стига от следните изходните точки:
от Лилково към хижа Персенк
 - Село Лилково - по черен път. Отнема около 3 часа в едната посока, а на връщане около 2:20 минути, особено, ако бързаш за учредително събрание.

 - Село Орехово - в някои сайтове пише, че разстоянието от Орехово до Персенк е 12 км, по път с трошляк, но колко е реално - ще трябва да каже някой, който е правил прехода. Орехово се намира на 60 километра от Пловдив и Смолян, и на 40 километра от Асеновград;
- летовище Бяла Черква -


Как се стига до село Лилково - хижа Персенк

С автомобил
От Пловдив до Лилково са около 40 км, от които последните 15-20 километра са по път, подходящ за шофьорските тренировките на НАСА за разходки по лунната повърхност. Пътят от Пловдив минава през Първенец, Храбрино, Дедево, Бойково. Докъм село Бойково пътят е асфалтов и с по някоя случайна дупка, а след това асфалтовата настилка напълно изчезва.
С автобус
От Пловдив до Лилково има редовна автобусна линия, която тръгва от автогара Родопи.
С велосипед
Е, какво са 35 километра и още 12?


Преходът

От Лилково до хижа Персенк са 12 километра по черен път, което във време се равнява на около 3 часа нормален пешеходен ход, без дълги почивки; пътеката е маркирана много добре, първоначално със зелени точки, а после преминава в 1 жълта между 2 бели ленти. На някои места можете да видите повече от една маркировка: зелена, жълта, оранжева и черна, но няма никаква опасност от загубване, тъй като основната ви ориентация е пътят!
Като цяло пътеката е лека, като изключим дължината на прехода - 12 километра в едната посока. Няма особени стръмнини или трудни участъци. Подходяща е дори за начинаещи туристи! За любителите на калните бани също. Smile
По пътя за хижа Персенк
Природата около Лилково и по пътеката за хижа Персенк е много красива, но да бъда честна, след 3 - 4 километър става доста еднообразно. Почти през цялото време сте в гората, и дърветата и храстите писват в даден момент.

в далечината

Хижа Персенк

Хижа Персенк се намира 1750 метра надморска височина в рида Чернатица. От това, което видях ми се стори, че хижата и бунгалата са поизоставени. Не сме влизали вътре на проверка, така че мнение относно чистота, настаняване и други екстри не мога да дам. 

 
До хижата има заведение за хранене - храната не беше нещо особено, но не беше и ужасна. Като плюс отчитам цените и това, че след стабилен обяд не се появиха стомашни проблеми.
Струва ми се, че хижата е като база на практикуващите моторни спортове: кросови мотори и АТВ, офроуд джипове. От изброените всички присъстваха на поляната около хижата, за разлика от пешеходците. 
"Таз мъгла мирише на пържоли"

Впечатления от пътеката

Лично за мен тази пътека/път не е най-интересната и красивата, по която съм преминавала, макар че аз си падам повечко по високите планини и огромните празни пространства. Факт, че почти половината ден бяхме в мъгла също може да е повлиял на усещането, но все пак не бих я препоръчала на по-екстремно търсещите пешеходци.
Пътеката е идеална за любителите на планинското колоездене, ездата, кросовите мотори и АТВ преходите. Доста е кална, има достатъчно количество гьолове, за да осигури едно екстремно кално преживяване на любителите на моторните спортове и колоезденето.
Ако е неделя и ви се прави нещо активно за един ден, прехода от Лилково до хижа Персенк е добър избор.

Още снимки
На кръстопът
На кръстопът
Дивна природа
Прибиране в мъгла и дъжд
Мъглата създава едно усещане...все едно бродиш в сън! 

Comments

  1. Чудесно описание. А и таз мъгла с мирис на пържоли..... Нямам думи

    ReplyDelete
  2. Така си беше, мъглата миришеше на "Мечи лапи"!

    ReplyDelete
  3. Имаше едно търсене "Персенк с кола", ако колата е джип става, но с лека кола едва ли!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Стокхолм през април и декември

Около Уранополи - Гърция

Бяла Черква, Родопите