Пътуване до Рила...

 
....зареждащо и вдъхновяващо. Започвам така, защото отдавна не се бях чувствала по този начин. Рила е малко особено планина, както казва една приятелка, но с прекрасни места за отдих. Местността Владичина поляна е едно от тях. Тя се намира близо до Рилския манастир, на около 1250 метра надморска височина. В близост са и реките Илийна и Краварски дол. Илийна река е най- големият приток на Рилска река, в която се вливат няколко притока, най- интересният от които е Дядоильов дол. Легендата разказва, че името си притокът получава от скален навес, който служел за убежище на Ильо войвода.


Преди да стигнете до местността Владичина поляна, задължително ще минете и през местността Бричи бор. Ако обичате да си правите пикници, да се припичате на слънце или да ловите риба, това е мястото. А, и нали планинският тен бил по-траен и по-хубав? Когато над Рила се смрачи, обаче, гледайте да сте на сигурно място. Вечер прегръдката и е хладна и някак омагьосваща. Струва ти се, че можеш да стигнеш по- далече и още по- далече, по тази пътечка и по следващата, докато не се озовеш на място колкото красиво, толкова е непознато. Когато сутрин изгрее слънцето имаш чувството, че не просто започва нов ден. Чувстваш се недостижим. Нищо не може да ми се случи, така си казваш, и ти се иска да запазиш това чувство по- дълго. Наистина, Рила е особена планина!

От Бричи бор до Владичина поляна ще ви заведе път, който е достатъчно широк, но неравен и каменист. Това е очарованието на планината. И Христо Проданов го е казал : „Там, където има воля, има и път!”. Ако, все пак, сте решили да шофирате, вместо на ходите / по- добрият вариант/, ниските коли не са за предпочитане. Докато се движихме по пътя с коли, признавам си, все си мислех как някой не се е сетил да хвърли един асфалт, че да реши проблема кардинално. Добре, че е така и дано не давам лоши идеи на някого. Встрани на пътя може да спрете и да си наберете диви ягоди. Преди две седмици бяха леко кисели, но вече сигурно са узрели.

На връщане, задължително, минете и през Рилския манастир. Освен това, ще да проверите и колко сте грешни, за всеки случай. На километър след манастира може да се изкачите до убежището на светеца покровител на българския народ Свети Иван Рилски Чудотворец. Ако не сте много грешни, ще успеете да минете през него. В случай, че опитът е успешен, не пропускайте и чешмичката на желанията. На лист, напишете желанията си и пъхнете листа в скалата над чешмичката, при хилядите други белеещите се листчета на многото вярващи, минали през това интересно място. При добро желание, пуснете и няколко монети в коритото на чешмата, за повече късмет. И, вече, сте свършили основното. Останалото оставете на волята на светеца, защото „желанието на човека е желанието на другия”. Желая ви, чудесни рилски приключения, като моето!

Гост автор - Дора Башакова

Comments

Popular posts from this blog

Стокхолм през април и декември

Около Уранополи - Гърция

Бяла Черква, Родопите