Москва - седмица в столицата на Руската Федерация

Кога да посетите Москва.

Температурите в този град са екстремни като всичко останало в него. Мой приятел, който живее там, казва, че през лятото Москва прилича на Ада, толкова е горещо. Аз самата съм била три пъти през различни сезони, и всеки път се сблъсквах с някаква московска времева особеност:
Ленин зорко съблюдава


  • Първият път беше през април. Температурите в България бяха пролетни, но в Москва имаше сняг, а аз бях облечена по "пловдивски" - тоест за приятно пролетно време. Честно казано - умрях от студ.
  • Вторият път беше през февруари. Екстремна разлика в температурите. В България беше +20, а в Москва -37 градуса. Двата час и половина полет не са достатъчни за климатизация. Е,след третия ден се свиква и -20 градуса са приятна пролетна температура.
  • Третото ми посещение в Москва беше през октомври, и да ви кажа, като че ли беше най-нормалното. Не беше студено, но не беше и топло, беше доста приятно.
Москва, Червения площад
Св. Василий

Настаняване в Москва

Вариантите са различни. Можете да си наемете хотел, апартамент или хостел. Всичко зависи от бюджета, който сте си приготвили. Цените варират от 12 евро до 200 евро за средна хубост хотел.
Хотел Украйна
Култов московски хотел открит през 1957 година. Параметрите на хотела са внушителни: Висок е 206 метра като в тази височина се включва и 73 метрова кула; застроената площ на сградата е 88 000 кв.м Сградата е в типичния сталинистки стил и е известна още като «сталинские высотки». През 2005 хотела е обявен за паметник на културата, а през 2007 е затворен за реновация. През 2010 година хотел Украйна е отново отворен.
Няма как да не споделя, че съм отсядала в хотела и не само това, но съм и една от последните му гостенки преди ремонта.
Задължително: Качете се до 21 етаж, където имате възможност да правите панорамни снимки на Москва.

Транспорт

За град с лудо движение, петлентови еднопосочни булеварди и странни шофьорски привички, метрото е най-добрия начин на придвижване от точка до точка. Ползите да ползвате метрото са няколко:
- много по-евтино от такситата ;
- пропускате трафика, който е осморно по-ужасен от този в София
- повечето от спирките са до забележителностите, които ще посещавате; московското метро си е забележителност само по себе си. В никакъв случай не пропускайте екстремното преживяване наречено московско метро. Няколкочасова обиколка ви дава много информация за хората и начинът им на живот. Карта на метрото и информация за билетите за метрото.
По-забележителните метро-спирки са: Курская; Площад Революции; Арбатская, Смоленская, Киевская, Парк Победы,
*Странности с таксита: Оказва се, че ако не ви се дават пари за официално такси, можете да излезете на улицата и да махате на всички коли. Доста често някоя случайна кола ще ви спре, и, ако цената е добра, или сте в една посока, ще ви вземе на цена, доста по-ниска от тази на официалните таксита.


Забележителности

Стигнахме и до тях. Естествено е да започнете обиколката си от Червения площад, който е на повече от 500 години и първоначално е използван като пазар.Тук на "Красная площадь" , името идва от древноруски и означава "Красив" са разположени Кремъл, Мавзолея на Ленин, Църквата "Св.Василий Блаженни", ГУМ, Китай - Город, Думата,Историческия музей и още доста забележителности .

Кремъл
Кремъл
Кремъл
За съжаление, нито един от трите пъти през които посетих Москва, успях да вляза в Кремъл. Случват се и тези неща, но ако ви сте в Москва, не пропускайте да посетите това архитектурно произведение на изкуството. Кремъл е най-старата част на Москва. Той е историческото, политическото и социално сърце на града. Построен е през 1160 година, на негова територия се намира редица културно-исторически паметници, които можете да разгледате.

Кремъл
Кремъл
Няма как да я сбъркате, световно известната катедрала с куполи, които, поне на мен, ми приличат на сладък крем. А историята всъщност няма нищо общо с моите захарни видения. Олег, нашият водач в Москва, ни разказа, че всъщност куполите изобразяват отрязаните глави и повесените фесове на победените казани, които, както се разбира, са били мюсюлмани. Друга легенда гласи, че архитектът на храма е бил ослепен, за да не може да повтори шедьовъра си.
св. Василий, МоскваСв. Василий, Москва

Манежная площадь
Може да ви послужи като отправна точка към по-големите и популярни забележителности в Москва. Намира се точно до Червения Площад и Кремъл, до Алеята на Безсмъртния воин и до един от един от най- интересно построените молове, които съм виждала - Охотный Ряд .
Конната композиция пред Манцежа в Москва
Фонтани
Манежния площад е изключително красив: фонтани, цветни алеи, (заснежени през зимата), места за отдих, декорирани детски площадки, гледки към Кремъл, алеята на Вечния огън, всичко това го прави като задължителна точка за посещение.
Гробът на незнайния воин
Вечният огън. Войничетата, които го пазят, са по на 17-18 години.На пост са 1 час. Разказаха ни, че комадирът им минава на всеки 15 мин и навлажнава устните им с чист спирт (при минус 25 и на всеки 5 трябва да е).


Името на площада идва от сградата на Манежа, която е построен през 1817 година по случай пет години от победата на Русия в Отечествената война, съответно победата над Наполеон. През 2004 година сградата на Манежа изгаря напълно в огромен пожар и в последствие възстановена изцяло в оригиналния си вид.
Манежът в Москва
Е триетажен магазин построен под земята. Мястото, макар и претъпкано и шумно, си заслужава посещението, не само заради множеството магазини, но и заради красивия интериорен дизайн, златния фонтан в атриума и 24 часовото интернет кафе, на последния етаж (тоест най-долния етаж).
ГУМ
Да пазаруваш в ГУМ
Всичките са мои
Тържествено открит през 1983 година, Търговският център е бил най-популярното за разходи място в Москва. Магазинът от нашите спомени е, като че ли, задължително място за посещение.
ГЪМ през деня
ГУМ
ГУМ
Защо ли?
Арбат
Една от най-централните московски улици и естествено една от най-туристическите. Първото сведение за наличието на такава улица е от указ на Иван Грозни, а годината е 1565.
Арбат, Москва
В момента улицата е пешеходна, а по примера на холивудската алея на славата и тук са си създали "Алея на звездите" . За разлика от американската улица,обаче, тук всеки може да си закупи квдрат или два, за да си постави каквото си иска послание (най-често са любовни). Необходимо е само да се обади на обявен за целта телефон.
Любовни послания в Москва
Любовни послания
Улица Арбат има собствен живот и ти дава това, което останалата част на Москва не може да ти даде. По протежението на улицата има артистични бит пазарчета, от които можете да си закупите почти всичко - военни каски, тениски, дискове, задължителните пейзажи. На улицата се изявяват множество самодейни музиканти, художници, артисти. Разхождайки се по Арбат, минавате през години московска история.
Магазин за кукли
В магазин за кукли
Парк Победы
Още една задължителна спирка от вашето пътешествие. Добре е да отидете до там с метрото, а не пеша като мен. Упражнението е уморително и отнема много часове, а и не стигате навреме, за да го разгледате по светло. Така че – до Парк Победы - с метрото. Там ще видите "Триумфалната арка" и високия 141, 8 метра обелиск - по 10 см за всеки ден от войната.

Музеи
Ако ви се разхожда из музеи и имате времето за това - не пропускайте да го направите. Някои от най-интересните са: Музеят Пушкин; Галерията Третяков; Историческия музей; Полтехническия музей, Музеят на Дарвин и др.

Хранене

Москва предлага най-доброто от световната кухня. Когато се наситите на традиционните руски манджи, можете да преминете към пробване на кухните на републиките. Китайско, японско най-доброто суши, което някога някъде съм яла, френска и всякакви други кухни. Цените естествено варират в зависимост от вида на ресторанта.
суши в Москва
Ами това е за сега. Ако някой е бил в Москва и има какво да допълни ще се радвам, ако остави коментари под статията.

Москва от високо
Полети до Москва.
В далечната вече 2006 летях с Аерофлот, но в момента има множество компании, които предлагат самолетни билети до Москва, като в зависимост от сезона и времето на покупка на билета цената започва от 300 евро в посока.
През летните месеци има чартърни полети на смешно ниските цени от 30 евро в посока!



Comments

  1. Ех,Москва!
    Статията да не е в чест на храм "Свети Василий Блажени",гледам google казват,че днес се навършват 450 год. от построяването му ;)

    За огромно съжаление не съм ходила в Москва,но благодаря за приятната разходка до там. Някак си и по-хладничко ми стана:)

    ReplyDelete
  2. Ха, абсолютно случайно е станало. Най-накрая успях да я съкратя от 12 страници на 3 и така.

    Радвам се, че ти е харесало!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Стокхолм през април и декември

Около Уранополи - Гърция

Бяла Черква, Родопите