Планински разходки в Швейцария

Това трябваше да е статия за Швейцария изобщо. Първоначално исках да разкажа за големите градове и възможностите за културен туризъм, които предлагат. Като седнах да пиша обаче, си дадох сметка, че за градовете е много по-лесно човек да се информира сам и затова реших да посветя статията на възможностите за планински туризъм в Швейцария. 
Не, няма да изкачваме високите върхове, до много от които има лифтове. А ще ви разкажа за някои от маршрутите за приятни еднодневни разходки в планината.

Всъщност възможностите за планински туризъм са толкова много, че сигурно цял живот не стига, за да обиколиш всички места. При това Швейцария е съвсем малка страна – повече от два пъти по-малка от България! С влак се изминава за не повече от четири часа от единия до другия край.

Като споменах влакове, нека уточним, че железопътният транспорт е изключително добре уреден. Връзките между отделните дестинации са изчислени така, че да не се налага да чакаш на перона. Влаковете по правило не закъсняват (дори бих казала, че по тях може да си свериш часовника). Ако все пак се случи, това предизвиква всеобщо и шумно негодувание.

Особено очарование имат вело-обиколките и за тях, естествено, в Швейцария също са създадени прекрасни условия. В страната има 8500 км велосипедни алеи, а тук може да откриете многобройни идеи за по-кратки или по-дълги маршрути, както и информация за местата, от които може да наемете велосипед. 

И така, ето и някои конкретни идеи за преходи. 


Връх Риги е разположен на 1800 м. надм.вис. и е лесно достъпен от Базел, Цюрих и Люцерн.
Един от начините да стигнете до върха е да се качите на зъбчата железница. С изкачването е много вероятно да видите как мъглата остава долу в ниското, а вие се доближавате до слънцето. 

От върха се разкрива невероятна гледка над няколко езера (когато няма мъгла). Оттам може да поемете по различни маршрути за разходка, а ако сте по-издръжливи на ходене, може да изпробвате изкачването и в посока нагоре към върха, без да разчитате на железниците за последната част. 
Старецът е тръгнал към по-удобната за изкачване пътека, а младежът бърза по стръмната
 Ако сте отседнали в Цюрих, непременно посветете един ден на Ютлиберг – върха, където се намира телевизионната кула. До върха се стига за около 20 минути с влак от Централна гара.
Оттам се разкрива невероятна гледка към града и може да поемете по различни маршрути за разходка в планината – пеша или с велосипед. 

Ако сте с деца, може би ще ви заинтригува маршрутът на планетите (отново на Ютлиберг). 
Слънцето
За около три часа ще стигнете от Слънцето до Плутон. По протежение на пътеката има макети на планетите в Слънчевата система, като е спазен мащабът на размерите и разстоянията между тях. В началото пътеката е по-интересна, защото планетите са по-начесто. Аз лично до края не съм стигала. След Уран продължихме по друга пътека, така че на Нептун и Плутон не успях да се възхитя. 
Уран
Веезен е симпатично селце на брега на езерото Валензее. До Веезен лесно се стига с влак и там на място отново има най-разнообразни варианти за разходка. Много красив маршрут е Веезен-Квинтен
Пътеката минава покрай езерото, влиза в тунели, излиза в гората, минава покрай впечатляващи водопади, изкачва се доста нависоко, така че корабите в езерото започват да изглеждат като платноходки, и накрая се спуска до селото. 
Ходенето по този маршрут е около три часа, включващо кратка пауза за любуване на водопадите, без спирки за бира и наденички. Оттам може да се върнете до Веeзен с кораб по езерото. Или по-краткият вариант е да пресечете, отново с кораб, до отсрещното градче Мург, откъдето да хванете влака.  Не закъснявайте много, тъй като последният кораб за Веeзен тръгва към 16.30 ч. Другият начин да си тръгнете от Квинтен е обратно по пътеката.

Независимо дали предпочитате градския или планински туризъм, преди да пътувате в Швейцария, непременно си направете план кои места искате да видите и предварително изчислете очакваните разходи, защото се предлагат различни варианти да спестите средства. Най-популярен сред туристите е т.нар. Swiss Pass, който важи за железопътния, сухоземния и воден транспорт. На сайта на Железниците пък може да се запознаете с различните варианти да пътувате по-евтино с влак.

Приятна разходка! Или приятно колоездене!...

Гост-автор Ива Тодорова


Comments

Popular posts from this blog

Стокхолм през април и декември

Около Уранополи - Гърция

Бяла Черква, Родопите