Скритите съкровища на Израел

Пожелавам на всеки от Вас, необходимата доза късмет, двойно повече желание, и достатъчно количество „финикийски знаци”, за да има възможност да се докосне до тази Свещена земя наречена Израел!

Израел накратко

Ако трябва да опиша накратко Израел като държава, ще си позволя да използвам един анекдот, с който се шегуват помежду си дори и самите евреи: в столицата Йерусалим живеят „умните глави”, в Тел Авив се намират „хората по живота” и градът никога не спи, а във Хайфа – там хората лягат рано и стават рано, защото са най-големите „работохолици”.
По мое мнение обаче, Израел не може да бъде обрисуван само с няколко думи, защото е едно невъобразимо богатство на природни пейзажи, исторически съкровища, и невероятно културно наследство. Къде другаде по света можете сутрин да карате ски в планината, а същия следобед да бъдете на най-ниската точка на Земята – цели 400 метра под морското равнище? Провокирах Вашият интерес, нали? Време е да настройвате всички инструменти на пътешественическа вълна. Багаж няма да Ви е необходим, достатъчни са само цветни мисли, добро настроение и полет на крилете на фантазията, за да се издигнем високо в небето със самолета на израелските авиолинии Ел Ал...
самолета на израелските авиолинии Ел Ал...

- Уважаеми пътници, след минути ще кацнем на летище Бен Гурион, така че затегнете коланите.   

Първото ми впечатление за Израел от високо – прелива от светлина, като ден, макар че беше нощ...,а зад гърба ми София – толкова тъмна и мрачна... Казах си, тези хора явно не знаят какво е това икономия и пестене на елетроенергия. И все пак да не си разваляме ентусиазма и доброто разположение на духа с излишни неща. 

Добре дошли в Израел!!!

Температурата е със сигурност над 38°С, изключително горещо, а като добавим и 67% влажност, ефекта върху кожата Ви изобщо няма да е „Уаууу”, а по-скоро лепкав с голяма доза дискомфортно усещане. Целият този пейзаж обаче, изведнъж някак избледня, когато пред погледа ми се откри град изпълнен с толкова много и разнообразни развлечения и фестивали, култура и изкуство, сгради с причудливи форми. Жив, активен град, в който нощният живот кипи на пълни обороти. Тел Авив – наречен още „град на пролетта”. Разположен на 14-километровата ивица по крайбрежието на Средиземно море, Тел Авив е първият модерен еврейски град с изцяло европейски облик построен в Израел.
Уверете се сами със снимките по-долу, направени по време на екскурзията „Мини Израел”.

/Макет на бизнес сгради в Тел Авив; кръглата сграда е търговски център с внушителните над 90 етажа/
/Макет на Операта в Тел Авив/

Тел Авив

Първоначално Тел Авив е трябвало да бъде предградие на арабското пристанище Яфо, но през 1909 г. около шестдесет еврейски семейства, които са пребивавали в Яфа създават първият квартал на това, което по-късно ще се превърне в града Тел Авив. Квартала, наречен "Akhuzat Bayit" отначало е бил в рамките на Яфа, през 1910 г. обаче е преименуван на Тел Авив, и със започването на масовата емиграция на евреи от цял свят, той започва да се разширява. Добавени са нови квартали в съседство и така накрая се очертава Yishuv - селището на еврейските заселници в Палестина по това време. И на 14-ти май 1948 г., Давид Бен Гурион обявява независимостта на държавата Израел.

Яфо
Днес Яфо е предградие на Тел Авив, което очарова със старите си сгради, малките калдъръмени улички, галерии, артистична атмосфера, и изключително много напомня на Стария Пловдив.
Интересно е още да се знае, че Тел Авив е домакин на широка гама от архитектурни стилове, повлияни от различни училища по архитектура, сред които и Международния Баухаус стил. Известен още като „Белия град”, в централната си част Тел Авив събира най-голямата група от сгради в света, построени в стила Баухаус, чиято основа са чистите геометрични форми и асиметрия. По тази причина „Белият град” е част от световното наследство на ЮНЕСКО.

Едно от малко познатите места, които трябва да посетите в Тел Авив е Мостът на желанията. Върху него са изобразени всичките дванадесет зодиакални знака. Древна легенда разказва, че всеки, който мине по този мост и постави ръце отгоре на своята зодия, желанието, което си е намислил ще се сбъдне! Повече за Тел Авив

Продължаваме разходката си из потайностите на Обетованата земя Израел, и стигаме до град разположен в широк естествен залив, между красивото Средиземно море и величествените склонове на планината Кармел. Изумяващ с терасовидните си пейзажи и спиращи дъха панорами, Хайфа е третият по големина град в Израел, съчетал в себе си пет различни религии и едновременно с това приютил да живеят в хармония и мир православни евреи, християни, мюсулмани, бахаи и друзи.

Хайфа

/Хайфа снимана от 17-я етаж на жилищен блок/
/Хайфа снимана от 17-я етаж на жилищен блок/

Една от райските и зрелищни гледки на Хайфа е градината Бахаи -Световен център на бахайската вяра, в която се подчертава единството на Бог и братството на човечеството.
Денем златният купол прелива от слънчеви лъчи
Градините Бахаи
Градините Бахаи
А нощем е окъпан от светлина
Градините Бахаи през ноща
Изумителен е и факта, че тези съвършено красиви градини са изцяло под грижата на доброволци, които в замяна получават единствено храна.
/Градини към Световния Бахайски център/
/Градини към Световния Бахайски център/
/Градини към Световния Бахайски център/
Освен невероятната си пристанищна гледка, Хайфа притежава разнообразие от чудеса, музеи на изкуството и науката, редки археологически артефакти, театри, кина, елегантни хотели, бутици и молове. Традиционна, съвременна, изтънчена и спокойна, Хайфа е безспорно печеливша комбинация за всеки турист. А добавим ли и перлените й плажове, несъмнено се превръща в истинско бижу.

Кесаря

Недалеч от Хайфа, на около половин час път наближаваме един от най-прекрасните градове на древния свят – Кесаря. Построен от Ирод Велики на земя, подарена му от римския кесар Август, Кесария е град изпълнен със целия разкош, характерен за римо-византийската култура. В чест на императора получава и името си „Кесария”.
/Кесария/
Освен един от запазените хиподруми от Античността, в Кесария са присъствали още цитадион, театрон, амфитеатрон, бани и нимфиони. Плюс запазената марка широки улици, украсени с колонади и скулптури, езически храмове, аквадукти, пристанищни и административно-стопански постройки с прекрасни мозаечни подове. С няколко думи Кесария е не само пътешествие в ранното средневековие и времената на Ирод, но и посещение на святи за християните места – оттук стартира началото си християнското движение към Европа, тук са стъпили апостолите Петър и Павел, и отново тук е бил намерен „Светият Граал”, от който, според преданията, е пил Иисус по време на Тайната Вечеря.
/Невероятното море в Кесария/

Мъртво море


И отново продължаваме на тема море......този път обаче море, без наличието на никакъв живот в него, а чисто и просто най-високата концентрация на сол, която можете да си представите. Или казано по друг начин, хайде да се топнем в Мъртво море. Наричат го още “Дъното на света”, защото е най-ниската точка в света. Водната повърхност е на 400 м под нивото на Световния океан!
Мъртво море

Съдържанието на магнезий, натрий, калций, калиев хлорид и други соли допринасят за уникалните лечебни свойства на водата. Освен това Мъртво море е най-подходящото море, за хора като мен например, които не могат да плуват. Без проблем можете да си четете книжка или вестник на повърхността на водата и не си и помисляйте, че ще потънете.

Мъртво море

Мъртво море е и едно от най-добрите места в света за слънчеви бани, тъй като допълнителните слоеве на атмосферата спомагат и блокират вредните слънчеви лъчи и позволяват само полезните да проникнат.

Комбинацията от кал, море и въздух е изключително полезна за тези, които страдат от кожни заболявания, както и за хората със ставни проблеми.

Лошата новина е, че Мъртво море е най-дълбоката земна депресия. Море, което е на изчезване, поради не достатъчното количество вода вливащо се в него, а повърхността му с всеки един ден се изпарява с около 10мм. За периода от 100 години, брегът е напреднал с около 40 см, и както сами забелязвате, на места изцяло бял от парченца сол.

Река Йордан

Продължаваме да се наслаждаме на тайните на Израел... И със сигурност няма да пропуснем да се потопим във водите на река Йордан, която води началото си от подножието на планината Хермон и се влива в Мъртво море чрез езерото Кинарет. В Йордан Йоан Предтеча е кръстил Исус, и затова християни от цял се стичат тук, за да бъдат кръстени.
Река Йордан
Там, където Йордан изтича от Галилейското море се намира мястото на кръщението - "Йорданит", което държавата Израел специално е отделила за поклонниците.


Гост автор: Таня Лазарова

Следва Назарет и Божи гроб, повече снимки можете да разгледате на Фейсбук страницата ни The possible travel page. 

Comments

Popular posts from this blog

Стокхолм през април и декември

Около Уранополи - Гърция

Бяла Черква, Родопите