Да надникнеш в подводния свят–гмуркане с шнорхел!

Шнорхелинг на Варавара
снимка: Венета Каракитукова
Преди няколко години се запалих по гмуркането. Всичко стана на майтап. Една приятелка се беше върнала от Хургада, Египет, и за подарък ми донесе една цветна книжка с картинки на всякакви рибки, подвизаващи се из Червено море. Меко казано - полудях. Беше май месец, а аз вече пазарувах екипировка - маски, шнорхели, плавници, тежести, колан за тежестите, ножове (видиш ли - без нож не можеш да се гмуркаш), едвам изчаках лятото!



Лятото дойде! Започнах да се уча, а с моите гмуркачески опити и нивото на Черно море започна да спада. Е, научих се преди да предизвикам природен катаклизъм и преди да се удавя.
Като е дно "про"
Да, танцуваш с рибите е невероятно преживяване, но има и някои основни правила за безопасност, които трябва да се следват.

Ако не можете да плувате, не се опитвайте да гмуркате с шнорхел!


Не че няма да можете да се плацикате в крайбрежните води, но ако искате да видите повече неща, трябва да сте сигурни в уменията си за плуване. Морето не е детска играчка и, ако отивате надълбоко, трябва да сте наясно с подводните течения и другите опасности.
Ако за първи път ще плувате и гмуркате със шнорхел, добре е да направите няколко урока в плитки води. Оставете малко вода и за следващите ентусиасти. Лично аз се учих под ръководството на приятел, който имаше дългогодишен опит, но ако нямате такъв, винаги можете да се запишете на някой курс.

Не се гмуркайте сами

Няма значение за какъв професионалист се мислите. Моят инструктур по гмуркане казваше "Най-добрите гмуркачи се давят на третия метър". Оставете високото самочувствие за други поводи. Задължително е да се гмуркате с приятел. Така, ако попаднете в течение или друга беда, той ще може да ви се притече на помощ. Повечето от инцидентите се случват на водолази и гмуркачи, които се спускат сами. Така че, хващайте си другарчето под ръка и отивайте да се гмуркате.
! Още едно правило - винаги трябва да определите единия от вас за водач, обикновено е по-опитния. Водачът се слуша - ако каже излизай - излизаш, ако направи знак за спиране - спираш. Няма мрънкане, няма претенции!
 

Забравете страха


Спомням си моите първи преходи в по-дълбоки води - сърцето бие, дори имаш чувство, че се припотяваш, страшничко си е. Когато сте в морето, особено в по-дълбоки води, не бива да позволявате на страховете ви да излизат наяве. Дори и да попаднете в непредвидена ситуация - течение, вълни или получите крампа, опитайте се да останете спокойни, дишайте и не се напрягайте. Ако запазите самообладание всичко ще е наред.

Пазете енергията си. Планирайте така, че да можете да се върнете без проблем до брега.

Когато съм под водата губя себе си. Забравям за целия свят и неусетно се отдалечавам в търсене или на нови подводни пейзажи, или в опити да се шмугна сред някой бебешки рибен пасаж. В началото имаше случаи, когато едвам се връщах до мястото, от което бяхме тръгнали ( след това започнах да полагам грижи за физическата си кондиция). Много е важно да имате правилна преценка за вашата физическа издръжливост и да планирате своите гмуркания така, че да не се налага да изчерпвате силите си докрай. Ако се преуморите във водата ставате прекалено слаби, за да се справите с подводни течения или крампи.
Сваляне на екипировката
след дълго гмуркане 

Запознайте се с мястото

Добре да имате предварителна информация и план. Много по-интересно ще ви е, ако знаете какво да търсите. Поинтересувайте се какви видове морски животинки можете да видите; какви подводни забележителности има - ниши, пещери, рифове. Попитайте местните хора или тези, които познават района, в който ще се гмуркате, какви евентуални опасности има - течения (колкото и добър плувец да сте - плуването срещу теченията си е изтощителна работа), минаващи лодки, джетове или други. Поинтересувайте се къде са удобните подходи за влизане във водата.
Влизане във водата
Заливче на о.Тасос

влизане във водата
Удобен начин за влизане във водата. Не винаги е така! 

Отношения с морските обитатели


В Черно море животинките са сравнително безобидни. Но ако гмуркате извън България, трябва да имате едно на ум. Повечето животинки дори няма да си помислят да ви изяждат, но има определени видове, които са отровни, боцкащи и хапещи. Така че най-добре не пипайте нищо, което незнаете какво е.
Български рак
снимка: Венета Каракитукова
269954_скаридка
снимка: Венета Каракитукова
Ако ще гмуркате в Гърция се пазете от морските таралежи. Срещата с такъв таралеж не е особено приятна - миналата година се набодох два пъти, като втория път настъпах един и положението беше плачевно. Чувала съм, че срещите с някои риби или дори медузи, от тези които плуват в екзотичните морета, могат да са дори фатални, ако се опитате да ги докосвате.
Риби в индийския океан
Морски таралеж отблизо. 
В заключение
  • ако спазвате основните правила за безопасност;
  • имате ясна идея накъде сте се насочили;
  • наясно сте със своите физически и плувни способности,
ще се насладите на едно най-прекрасните преживявания, които морето може да ви предложи, а именно да плувате с рибите и да усетите цялата красота и свобода на подводния свят.
!!! Забравих, но вие недейте: Ако нямате неопренов костюм или кожа на хипопотам, не пропускайте да се намажете обилно със слънцезащитен крем висок фактор.
Поздрави

Comments

Popular posts from this blog

Стокхолм през април и декември

Около Уранополи - Гърция

Бяла Черква, Родопите