Замък, в който да се влюбиш - Leeds Castle, графство Кент, Англия

Лийдс Касъл. Източник на снимката -Уикипедия!
Един от най-романтичните замъци, които съм посещавала. Освен че е невероятно красив, е и доста древен. Построен през 9 век от норманите, през вековете замъкът е бил: частен дом на:
· Шест английски кралици;
· Дом и най-любим замък на ХенриVIII и първата му жена Катерина Арагонска;
· Грузинско имение;
· А в момента е най-посещаваната английска забележителност.
Замъкът, който е реставриран и превърнат в интерактивен музей, е дом на уникална колекция от средновековно обзавеждане, картини, гоблени и други красоти и чудесии.

Любов от първи замък

Няма начин да не се влюбите в Лийдс Касъл. Малко са местата, които са като машини на времето и които ви връщат назад във вековете, а този замък е точно такова място. Прекрачвайки портите му неусетно се озовавате във времената на крале, кралици и смели рицари, докосвайки се до техните истории и начин на живот.

Богатото обзаведените и декорирани стаи ви карат да зяпнете от захлас и почуда. В стаите и коридорите са подредени произведения на изкуството от времето на Тюдорите, фламандски гоблени и скъпоценни картини. Разходката из двореца ви води през норманската винена изба, средновековният павилион, банкетната зала на Хенри VIII, кралския параклис, вдъхновяващите стаи за рисуване, създадени през 1930 г.
 

Любов и височайши особи

Лийдс Касъл е построен като защитна крепост по времето на норманското владичество в Англия. При встъпването на власт на Едуард I - 1278 г., замъкът става собственост на неговата съпруга - кралица Елинор Кастилска. През следващите 300 години Лийдс Касъл е място носещо любов, романтика и щастие на повечето от неговите обитатели. Историята споделя, че тук особено добре са се чувствали: кралица Елинор Кастилска, Катерин де Валоа и естествено най-известният и любовно настроен английски крал - Хенри VIII.
 

Градините на замъка

Кралици, крале и собственици се сменят. Една епоха преминава, идва друга, но Лийдс Касъл е застинал във времето като Спящата красавица от едноименната приказка. Разположен сред 500 акра гори, паркове, реки, водопади и езера, замъкът и неговите градини са в хармония, която радва не само очите, но и душата!
· Тук можете да видите типичната английска градина - The Culpeper Garden - кръстена на семейството, което е притежавало замъка през 17 век. Ландшафтът на градината представя типичната английска селска градина.
· Не трябва да се пропуска разходката из градината на Каскадата (The Cascade Garden), която предоставя романтични гледки към замъка и има прекрасна водна каскада.
· В Wood Garden ще се насладите на прекрасни пътеки, красиви по всяко време на годината. През пролетта градината е покрита с нарциси, маргарити и горски анемони, а през есента цветовете на рододендрони и азалии радват очите.
· Птичия парк (The Aviary): Тук можете да разгледате колекцията от над 100 вида екзотични птици.
редки видове птици

· Лабиринтът и изкуствената пещера (The Maze and Grotto). 2400 тисови дървета са засадени, за да създадат лабиринта на Лийдс Касъл. Част от дървета са засадени така, че да пресъздадат английската корона. Да се загубите е лесно, особено приятно и много забавно. В центъра на лабиринта е построена дървена кула за наблюдение, можете да упътите някой загубил се приятел. Под кулата има специално построена пещера, която ви препраща в света на митове, чудовища, зверове, тунели и водни каскади.
под Лабиринта

Как да стигнете до там?

Първо трябва да стигнете до Англия, а после да намерите начин да стигнете до Maidstone в графство Кент.

Leeds Castle е на около 40 км от терминала на Евротунела (Тунела под Ламанша) във Folkeston и на 56 километра от пристанището на Dover.

Ако сте базирани в Лондон може да се възползвате от организиране автобусни екскурзии до Лийдс Касъл. Организациите, които ги предлагат са:
· Evan Evans 0207 950 1770
· Golden Tours 0207 233 7030

· Venice Simplon-Orient Express
0845 077 2222

· Premium Tours 0207 404 5100

Настаняване
Ако имате желание и средства можете да отседнете и в самия замък.За повече информация и цени тук

Повече прекрасни снимки на замъка и неговите градини можете да разгледате на нашата страница във Фейсбук: The possible travel page 

Фотографиите са използвани с любезното разрешение на автора: DEAN THORPE. 




Comments

Popular posts from this blog

Стокхолм през април и декември

Около Уранополи - Гърция

Бяла Черква, Родопите