Skip to main content

Първоянуарска разходка из Стария Пловдив.

Този път няма да използвам много думи, а ще показвам. Ако ви се чете, винаги можете да скокнете до тази страница - Пловдивски импресии

Започвам с едно представяне. Това е Дара, която е при мен докато мама и се мотае из Гърция (кротко напомняне, че чакаме пътепис от Коринтския провлак.) 

Пловдив
Най-големият виновник за тази прекрасна раздхока! 

 Пловдив! 
Изглед от новия вход на Античния театър*! 
*Театърът е разположен между хълмовете Джамбаз и Таксим. Въпреки, че е построен в началото на II век това е един от най-добре запазените до наши дни антични театри в света!

Из улиците на Стария град...
Из Стария Пловдив

Пловдив

Стария Пловдив

Римски квартал
Открит е цял квартал от римската епоха! 
По време на разкопките са открити: 10 сгради с над 42 помещения, 4 улици, каменно легло на куртизанка и две каменни вани! Ако искате да видите това място се насочете към  подножието на Джендем тепе, в близост до Понеделник пазарОще информация в материала "Разкопки в Пловдив"  Още за археологията в Пловдив можете да намерите в сайта на Археологическия музей
Пловдив
Изглед към хотел Тримонциум и Католическата църква

Музикална академия Пловдив

Милиони пъти съм била из калдъръмените улици на Стария град, но всеки път откривам нови неща. Дали ще е дървена порта с метална ключалка, стар и капещ улук, реставрирана сграда или някое уютно квартално кафене с разпалена камина, винаги откривам нещо, което ме вдъхновява. 

Пловдив, улици

Из Стария град на Пловдив

Из Стария град на Пловдив

Из Стария град на Пловдив

Из Пловдив
Захапала шишарка
ЧЕСТИТА НИ НОВА ГОДИНА! 


Comments

Popular posts from this blog

Стокхолм през април и декември

Стокхолм е дом на прекрасни хора, страхотни гледки и град, който очарова. Градът е едновременно голям, но и много уютен, дори и крайните квартали. Чисти улици, прекрасни паркове, удобен транспорт. Старият град е място, което да възприемеш спокойно, без бързане. Калдъръмините уличките водят до различни забележителности: катедралата Storkyrkan от XIII век, Кралският дворец и Нобеловият музей.

За столичен град (и то в ремонт, когато аз бях там) придвижването е лесно: метро, влакове, автобуси, таксита и фериботи правят придвижването приятно и не стресиращо.

Жителите Стокхолм наричат града си „красота на вода“. Но въпреки добре запазеното историческо ядро, Стокхолм не е музейно произведение: той е модерен, динамичен и постоянно се развива...според думите на хората, с които говорих.

Логистични:

До там също не се стига трудно и ако попаднете на сделка има билите и по 70 евро от нискобюджетните компании. Аз летях с Раян и всичко беше точно.  Верно, кацате на 100 км, но има редовни трансфери о…

В Турция на пазар. Какво да и какво да не купуваме!

Плодовете и зеленчуците в магазина са същите като във Фантастико, Била или Карфур в София. Нещата, които тук са по-скъпи от България са … колбасите и кренвиршите. Това е лесно обяснимо като се осъзнае, че не съдръжат и грам свинско, а само пилешко/пуешко/телешко. Даже в т.н. телешки салам в България поне половината е свинско – но точно по тази причина саламите в България са ядливи – мюсюлманските салами без свински елементи са като подметки от италиански обувки по поръчка на вкус – хем скъпи, хем подметки. Но пък киселото мляко тук е превъзходно!

Бяла Черква, Родопите

Разходката пеш е само началото на приключенията тук. Незнам дали околността е рай за велосипедистите, но има доста пътеки и подходящи места за планинско колоездене. Тази година има и няколко кончета, които можете да наемете от конна база "Стела", разположена много близо до хижата. Горските ягоди и билките са също в достатъчно количество.