Езерото Блед и неговият остров

Красотата на планината се отразява върху гладката повърхност на езерото, а залязващото слънце придава магическо очарование на острова и църквата, построена върху него.


Словения, Езерото Блед

Езерото
Езерто е образувано от стопяването на ледника Bohinj, така поне ни каза нашият словенски лодкар Яки. Езерото не е голямо - 1380 на 2120 м, а максималната му дълбочина е 30,6 м, но това не го прави по-малко очарователно.

Езерото Блед с лодка
Островът
Най-познатата туристическа атракция на Словения е островът в езерото Блед и църквата, построена върху него. Най-добрият начин да се стигне до острова е чрез традиционната лодка "Pletna".
Традиционната лодка  - плетна
Разходката е кратка и много приятна – даже и ако единият ви спътник изпитва ужас от всяко потрепване на водната повърхност, което предизвиква в него рязко хвърляне към дъното на лодката и молби към Господа за спасение.

Остров Блед и църквата Успение Богородично

В зависимост от договорката ви с лодкаря престоят на острова може да бъде от 30 минути, до колкото вие решите. Цената също се договоря, като официалната цена е 12 евро на човек до там и обратно, но ако сте уникална група, съставена от македонец, турчин, кипърец и българка, цената може и да падне.

Нашият лодкар - Яки

Лодките и лодкарите се намират под Парк Хотел Mlino и в гребния център. Ако сте ентусиасти по гребане можете и сами да достигнете до острова със съответното физическо усилие. Можете да наемете лодка от същите две места, които споменах по-горе!
Църквата Успение Богородично
След като сте вече на острова, не забравяйте да си пожелаете нещо. След това отидете до Камбанарията на църквата и ударете камбаната. Легендите казват, че така вашето желание ще се изпълни.
Словения, Блед, църквата Успение Богородично

Друга традиция повелява следното не леко упражнение. След сключване на брак, така, както едно време нашите младоженци ходеха до Братската могила, словенските младоженци трябва да изкачат всички 99 стъпала на църквата, носейки своята булка на ръце. Младоженката пък трябва да мълчи през цялото време и да се надява да не се търкулне надолу по стълбите. Трудна работа и за двамата, ако не са тренирали предварително. 99 стъпала са си много, а и са стръмни.

Словения, Блед


Замъкът над Блед
Според различни писмени източници, това е най-старият замък в Словения. Също така е и най-посещаваният музей в Словения. Тук могат да се разгледат артефакти, представящи древната история на Блед, мебели и изкуство, характерни за региона. На територията на замъка още можете да видите: винарна, магазин за билки, магазин за сувенири.

Замъкът Блед, Словения
DSC03430

Околностите на Блед предлагат забавления и приключения за всякакви вкусове, независимо дали сте млад, стар, спортен ентусиаст, изследовател или от тези, дето обичат да се подмотват - в Блед има за всеки по нещо.
За всеки по нещо


Comments

Popular posts from this blog

Стокхолм през април и декември

Около Уранополи - Гърция

Бяла Черква, Родопите