През гората и дерето та до Аневското кале


Ето ви и още една идея за еднодневно пътешествие - разходка до Аневското кале. Тази тракийска, антична, късноантична и средновековна крепост се намира в близост до град Сопот - на 58 км от Пловдив и на 130 км от София.
Аневското кале
Счита се, че Аневското кале е една от най-запазените български крепости. Стените са внушителни, високи са -  намерих го в интернет -  между 12 и 14 метра. Докато обикаляхме из крепостта се чудихме как са построили цялото това чудо. В спокойна обстановка (спокойно време, слънце и такива ми ти работи)  крепостта едвам се превзема, а представете си ако тръгне войската с все снаряжение…!!!

Как се стига до там?

Има два начина:

Редовният вариант

Избирате си хубав слънчев ден. Стигате до Сопот. Намирате село Анево и кафявата табела за Аневското кале. Поемате първо по надупчен асфалтов път, след което по добър почвен път. След като пътят свърши спирате колата под някое дърво. Намирате упътващите табели и маркировка. Следвате табелите и в рамките на 1:30 до 2:00 часа стигате крепостта.
Забележка: Пътечката е стръмна и камениста. Подгответе се с добри обувки.  Носете си вода.


Веселият вариант

Защо да е лесно като може да е интересно? 

Избирате си един по-дъждовен ден…да ръми без да спира няколко часа. Естествено не е задължително вие да сте предвидили дъжда (виновни са синоптиците) и затова сте екипирани като за разходка до Альоша и обратно.
Виждате табелите, но вътрешното ви усещане говори, че пътечката през гората е по-подходяща. По някое време поглеждате нагоре и се оказва, че Аневското кале всъщност е на другия хълм. Дъждецът, който до момента е ръмял, се е усилил доста и се налага да се прегрупирате под някое дърво. Добре е, че войската има запаси от бира, които помагат за въстановяване на силите. След кратко освежаване взимате решение да продължите завземането на крепостта...въпреки неблагоприятните метеорологични условия. Уповавайки се, отново, на вътрешната ви ориентация, поемате към другия хълм. Това ви решение ви отвежда до забавната част на прехода, която включва:
  • Прескачане на реки
  • Катерене по стръмни склонове
  • Борба със средно ниска дървесна растителност
  • Разсъждения относно едрата фауна, която вероятно обитава гората
  • Разсъждения относно ненормалните хора, които са построили туристическа забележителност на такова място.

След около два часа се озовавате на върха на хълма, а падналата над крепостта мъгла ви връща с няколкостотин години назад. В далечината чувате подрънкването на мечовете о ризниците на войните. Чудите се дали от крепостните стени ще се покажат стражите и ще ви приканят учтиво да си разкажете автобиографията, и що чинете на тяхната крепост. 

Аневското кале в далечината

нагоре към кулата
слизането не е крайно приятно

двете кули

беше там преди малко
P.S снимките са от телефон, сори за качеството 

В наше време

Разходката до Аневското кале си заслужава. Природата е изключително красива. Крепостта е впечатляваща. Преходът не изисква специални умения или екипировка. 

Ако ви трябват повече подробности пишете ми и ще ви отговоря! 





Popular posts from this blog

Стокхолм през април и декември

Около Уранополи - Гърция

Бяла Черква, Родопите