Херефорд, Англия


Днес ще ви разходя из Херефорд / hɛrɨfərd / е малко градче разположено в окръг Herefordshire, Англия. Кратичко, но се надявам да ви е интересно. 
Херефорд, Англия

В градчето няма кой знае какви забележителности, но тъй като съм пътешественик по душа винаги намирам какво да си харесам. 

стари сгради в Херефорд
В случая беше грандиозната и много стара (то какво не е старо в Англия) катедрала на Херефорд.

Катедралата на Херефорд

Катедралата, в днешния и облик датира от  1079 година. Сред най-известните и експонати е  MAPPA Mundi, средновековната карта на света, датираща от 13 век. Общо взето няма да ви преразказвам цялата история на катедралата (въпреки че има някакви истории за убийства, отложени бракове и войни), защото започва от 700 година, но ако ви е интересно тук има повече информация.
Херефорд, 
наблюдателят на катедрали

За името и за историята на града

Първото, което излиза под търсеща дума "Херефорд" в нета са известните Херефордски говеда (това не е майтап, пробвайте). Градчето е построено на двата бряга на река  Уай и е на около 16 мили (26 км) източно от границата с Уелс.
река Уей
Името на града означава - мястото през, което пресичат войниците. Още по-интересно е старото име на града, което идва от уелски  Henffordd, което означава "старият път", и вероятно се отнася до спомена и останките от римляните в региона.
Тъй като няма какво много да пиша и да разказвам, малко скучничко беше в града, ви слагам малко снимки да погледате! 

P.S О, забравих. В града има и една библиотека, която се нарича The chained  library - книгите в библиотеката са толкова стари и ценни, че са вързани с вериги. Оттук и името на библиотеката 
забележителност "Старата къша"

тази врата ме впечатли

елементи

!!!! Това е! Кратичко, ама толкова видях и толкова усетих!
Други:

  • Бирата им хич не ставаше :-). 
  • Магазините затварят в 17:30 и няма гръмнат местен  човек по улиците след това време, само туристи.