Ходихте ли до село Емен?

Сигурно се чудите защо ви питам?
село Емен
Лесно ще отговоря- там се намират Еменският каньон и пещера, които си заслужават ходенето и разглеждането. Ако се в района на Велико Търново, отивате или се връщате от море, или пък сте решили да се разходите из региона, отбийте се и до село Емен.


!!! Задължително си вземете репеленти, че ако сте там през лятото разните гадинки направо ще ви пренесат през каньона J!
Еменски каньон

Еменски каньон

Посъветваха ни да преминем по пътеката след седем вечерта, защото светлината е особено добра за снимки. Съветът се оказа много точен и успяхме да се насладим на магичната красота на залязващото слънце, а специалната светлина ни изпрати директно във филмите за Дивия запад.
Екопътеката минава от двете страни на каньона,  на около 50 метра височина.  Дълбочината на каньона стига до 90 - 100 метра, а от едната му страна има и орлови гнезда. Има достатъчно високи места, от които да се подадете и да си създадете тръпка. В края на пътечката, която не е с особена трудност, се намира  водопадът Момин скок. За съжаление не успяхме да се цопнем в езерцето под водопада тъй като мястото беше окупирано от голи румънски туристиJ. Така е - първите винаги печелят.

Еменска екопътека
езерцето под водопада

Еменска пещера

Малко над селото, в началото на екопътеката се намира и пещерата. В предишни години е използвана за разни странни неща като: гъбарник, като склад за узряване на сирене и като част от изградената над нея военна база. В момента я обитават законните и собственици, а именно - прилепи в големи количества. 

Къде да отседнете
Рядко пиша за места, на които да останете, но в този случай ще направя изключение. Ако посетите село Емен имате два варианта за преспиване: на палатки около водопада и по-цивилизованото "Имение". "Имението" е малък зелен оазис в средата на селото. Цените не са от най-ниските, обслужването не е супер, но пък спокойствието си заслужава. Докато сте там ще се насладите на зелени ливади, красиви поточета и водопади, малък басейн, семейство луди котки, тишина (докато децата спят) и спокойствие. Мястото е подходящо за по-дълга почивка и предпочитано от семейства с малки деца.

Други интересни места в региона: 



другите снимки са във ФБ страницата: тук 

Popular posts from this blog

Стокхолм през април и декември

Около Уранополи - Гърция

Бяла Черква, Родопите