Разходка из Hay-on-Wye, Уелс


Уелс. Всичко е зелено, зелено, зелено! 

В предпоследния ден на моето посещение в Англия, нашият мил домакин отдели време да ни разходи до Уелс.  Пътешествието до там беше интересно, не само заради страхотните гледки към стари нормански сгради, тучните зелени полета побелели от безброй стада овце,  но и заради факта, че шофирахме по път, който се води собственост на Кралицата, а пък всъщност от двете страни на пътя са земите на Уелс. Тоест докато си шофираме сме в Англия, но ако спрем и слезем от колата сме в Уелс. Знам, звучи объркано, но явно това е типично по английски. 


Hay-on-Wye е разположен на източния бряг на река Уай и е в рамките на Национален парк "Brecon Beacons". На около 22 мили от Херфорд, нямам идея колко е в километри, но май няма и значение.  Градът е познат като "Царството на книгите втора ръка".

Фестивалът на Hay-on-Wye

От 1988 година тук се организира международен литературен фестивал, който се посещава от почти 80 хиляди човека всяка година. Нашият водач каза, че Бил Клинтън е редовен посетител и говорител на този фестивал. За да сте участник трябва да резервирате мястото си доста по-рано! снимки от фестивала
книжарници и китни магазинчета
улици, цветя и атмосфера
гирлянди от корици

Кралят на Hay-on-Wye

На 1 април 1977 г., библиофилът Ричард Буут се обявява като крал на градчето. Този акт, дори и да изглежда странен, е добър рекламен трик. След обявяването на малкото кралство за самостоятелно, се развива сериозна туристическа индустрия насочена към хората с литературни интереси.  като към нейния монарх. През 2005 г. Буут продава своята книжарница, сваля короната и се мести в Германия. Ричард Буут променя местната икономика към по-добро и възражда западналото градче.

Замъкът

Новичък е според английските стандарти. Само на около 1000 години. Историците смятат, че напълно възможно това да е най-старата норманска сграда на територията на Уелс. В историята на замъка могат да се прочете за поредица от войни, убийства, кръв, сватби, сваляне и качване на господари и така типичните за онова време истории. 



Книжарницата на честните хора. Взимаш си книга и пускаш
пари в предвидената за целта кутия. 

По улиците на малкото градче

Тук някъде моят разказ, отново кратичък, свършва. Заповядайте на фоторазходка из улиците на това приказно място.




Всички снимки можете да разгледате тук 


Popular posts from this blog

Стокхолм през април и декември

Около Уранополи - Гърция

Бяла Черква, Родопите