С шоколадов сладолед из вафления Колмар, Франция


След 8 дълги дни работа дойде време да се разходя из Колмар! Първоначалните планове бяха за Страсбург, но нали я знаете тази приказка за плановете? В крайна сметка се озовах в Колмар - очарователно градче с атмосфера от приказките и сериозна история - градът е основан през 9-ти век от  владетел наречен….Чарлз Дебели. В наши дни Colmar е познат като  столицата на елзаските вина. Водят го и  "най-елзаският град в Елзас". Колмар

Из града

Най-добрият начин да се разгледа един град са пешеходните разходки (това за кой ли път го споменавам?!!!) Купете си голям шоколадов сладолед, захвърлете всякакви идеи за подредена разхода и се размотайте из стария център на града. Сградите са забележително запазени, боядисани в пастелни цветове и както една приятелка каза "приказни...мисля си за на баба Яга къщичката от захар и покрив от вафлички :)))".
 

Забележителности:

· Катедралата- Église Saint-Martin. Построена е в периода 1234-1365 и е най-голямата църква на Колмар.  За мой късмет попаднах на сватба и това беше много готино преживяване.
Катедралата- glise Saint-Martin

· Доминиканската църква,
· Maison Des Tetes - уникална сграда построена през 17 век.
Maison Des Tetes - уникална сграда построена през 17 век.
· Музеят Unterlinden (исторически артефакти и картини на Реноар и Пикасо) – не го посетих, защото нямаше време
· Музеят на Бартолди -  посветен на скулптор Фредерик Бартолди - същият, който е проектирал Статуята на свободата.
Музеят на Бартолди
· Малката Венеция е част на града, построена върху няколко канала, доста живописни, но както един италианец се изрази с тон на превъзходствo  "piccolo, piccolo, piccolo, piccolo Venetia". Регионът е много красив и романтичен. Идеален е за бавни разходки и сърцезания над чаша вино! Малката Венеция, Колмар

Общо взето градчето е малко и спокойно можете да го обиколите за 3-4 часа. Колмар е като град от приказките и ако имате път натам задължително го посетете.
IMG_0627IMG_0632IMG_0660
IMG_0649

IMG_0678IMG_0683

Как да стигнете?

Когато аз уреждах пътуването си беше един малък кошмар. Билетите скъпи, връзките по летищата в рамките на 11 часа (най-краткият престой, 4 часа, беше през Истанбул). Къде се е видяло да се лети до Франция през Истанбул? Имайте си едно на ум с организацията на това пътешествие. Естествено, ако сте на екскурзия във Франция или живеете там, организацията е доста по-лесна. Открих, че най-лесно се стига до Колмар през Германия или  Швейцария. В моя случай аз стигнах до Франкфурт и оттам с кола под наем се докарах до Колмар. Другите опции са автобус или влак, но помолете някой, който живее във Франция да ви купи билетите. Цените са много различни от тези, които вие ще платите ако си резервирате и плащате билета от България. От Париж можете да се възползвате от специален TGV (влак) маршрут .
 
Повече снимки в ФБ страницата ми: Възможните пътувания




Comments

Popular posts from this blog

Стокхолм през април и декември

Около Уранополи - Гърция

Бяла Черква, Родопите