Копенхаген, има нещо в този град!

Копенхаген

Трета вечер в Копенхаген. Студ,вятър и мраз, но това не ме спря да изпробвам своите способности да се загубя из града. Сега си седя на топло, ям наподобяващата японска супа мисо със сьомга, опитвам се да размразя мозъка и си мисля за това, което видях, почувствах и помирисах. Мисълта ми е като замразен сладоледов шейк, но все пак тече в някаква посока, времето тук определено не е за изнежената източноевропейка, в която съм се превърнала!
Това е второто ми посещение в Копенхаген. Първото премина под мотото на търчане от място на място: гарата, офиса, апартамента, офиса. Имах едни 3 часа да пообиколя из улиците, но успях да стигна  до  "Малката русалка" (Малката Русалка е доста малка...) 
Този път имам малко повече време, въпреки че отново съм по работа! Часовата разлика помага за имането на време - 1 час назад. Разликата ми позволява 2 часа скитане преди започване на работния ден (през това време датските ми колеги набиват педали, за да стигнат до офиса).


Общи впечатления

Транспорт

Публичният транспорт е на висоти, на които ще завиди и швейцарски часовник - точен, на често, топъл, разбираем и удобен. От летището до центъра се стига за 12 минути с влак, а с метрото и по-бързо. Няма начин да се загубите по пътя защото има табели на разбираем английски език (в тази връзка май не съм срещнала датчанин, който да не говори прекрасен английски..много удобно). Има няколко вида билета: единични, за 1 зона, две зони, 4 зони. Ако пътувате само до центъра на града и не планирате да се мотате наоколо най-добре е да си вземете единичен билет. Ако сте в града за разходка и планирате да разгледате всички райони е добре да си вземете карта за 4 зони -  10 пътувания на цена 250 крони. Картата важи за всички публични транспортни средства. Вземете си билет…минават проверки!
Ако сте по ходенето - можете да стигнете до всички по-интересни места пеша!

*Колоездачи, колелета и алеи

колоездачни алеи
Копенхаген е раят за колоездачи. Казват, че колоездачната мрежа на града се равнява на 600 км. Освен това определено им пука за колоездачите имат си истински алеи за колоездачи, не като нашите комбо алеи. Типичното разпределение на пътна алея в Копенхаген се състои от 3 зони:
  • Пешеходна - достатъчно широка да се разминат две майки с колички;
  • Колоездачна: - достатъчно широка за двама колоездачи;
  • Автомобилна: не много по-различна от колоездачната алея;

Била съм в доста градове, в които колелета са на почит, но такова нещо не съм виждала….честно. Чак ми се прииска и аз да се яхна на някое колело, въпреки студа. 
Другото готино нещо е, че ако сте в града от Април до Ноември можете безплатно да си вземете колело от центъра на града (ще ви трябват 20 крони депозит, но след като върнете колелото ви ги връщат).

Хората

хората в Копенхаген
Английският е явно втори майчин език за хората в Копенхаген…или за всеки датчанин. Всички датчани, които срещнах и заговорих  "шпрехят" английски яко. Като за хора, хора нямам какво да кажа много, защото контактът ми е с "истински" датчани е все още ограничен. Като че ли са готини?!  Открити, приветливи, отворени към чужденците. Изкефих се…не са масовизирани по разни стандартни неща. Предния път бях на гости на една мацка, точно на 14.02…сподели, че при тях този празник не е от кой знае какво значение. Посрещна ни топло, напои ни, нагости ни, беше мила, но дали е така с всички датчани не мога да кажа.

Пари

Е, тук си дойдохме на думата…тия хора живеят в ценови ад, честно ви казвам. Скъпо, скъпо, скъпо та дрънка! В Париж ми се стори скъпо, ама тук просто е страшно. Купих си сандвич - две филийки, три листа рукола, доматче(сушено), парченце кашкавал…абе и злато да му бяха поръсили не струваше 8 евро…б…м..у и стандарт и чудо. Ако сте там по работа е добре да си осигурите подобаващи командировъчни. Ако сте туристи  заредете кредитните карти догоре и действайте!
*Вчера прочетох една статия, че Копенхаген не е сред любимите дестинации на туристите…заради цените, не заради времето.

Храна

Качествена, истинска, не си падат по пърженото и преработеното. Всичко, което ядат наистина става за ядене. Не правят компромиси в това отношение. Хлябът е истински - ако е пълнозърнест наистина е такъв, а не оцветен с кафе. Месото е месо, зеленчуците и те стават.   В момента Дания се счита за гурме дестинация (фюжън, мюжън кухни всякакви), но до гурме ресторант така и не стигнах…разбираемо защо(виж по-горе). До момента всичко, което съм опитала беше много добро, така че относно качественото изхранване проблеми няма да имате! В супермаркетите има всичко - от супа…до други видове готови храни (четох им етикетите, нямат разни нишестета и е-та,общо взето съдържат, това което трябва да съдържат)! На обед е прието да се ядат сандвичи, даже си имат и специално име, което аз не запомних! Иначе имат много здравословно отношение към храната - в офиса на ISCA винаги има пресни плодове и сурови ядки…от заведението…предназначени са за служителите на офиса. До момента не съм видяла някой да набива чипсове (те дори и те са им органични), сладки от кутии и разни такива. Падат си по домашно направените овесени сладки с шоколад  и по домашните кейкове!


Забележителности

из улиците на Копенхаген
Имат си доста. Музеи, дворци, галерии, готина архитектура. Градът е основан някъде около 1000 сто и някоя си година. Ако си падате по история има какво да се разглежда наоколо. Работното време на разните забележителности е от 10:00 до 16:00. Понеделниците са почивни за всички забележителности!


архитектура
забележителности
*Имат си и канали…забравих да кажа. В Копенхаген също има доста канали, които вече не се използват за комерсиален транспорт, но са приятни местенца за живеене и поставяне на лодки-ресторанти. 
канали

различно ползване на каналите


*Кристияния
Един приятел ме прати в Кристияния. Принципно му имам доверие и след като е казал, че нещо си заслужава, обикновено е така, значи си заслужава. Онзи ден след работа се запътих към въпросната Кристияния - уникално студеният вятър не спря моя ентусиазъм - закрачих из улиците и каналите на Копенхаген, за да стигна до Кристияния.  
в началото на квартала
"Малииииии", това ми беше втората мисъл като стигнах до това местенце…първата беше замръзнала някъде отдавана при преминаването на поредния мост. Това място не е за сами каки тръгнали да обикалят.  Аз уж погледнах едно клипче в нета,  за да се ориентирам, но там представяха Кристияния като алтернативно място за живеене и култура, толкова съм и гледала. 
модерна скулптура, явно авторът е бил напушен

добре дошли в рая на тревата

Оказа се, че това е място, културно верно, поне в алтернативно отношение, на което свободно можеш да си закупиш лека дрога (или по-тежка), да си я навиеш, натрошиш или там каквото се прави, да си я изпушиш или изядеш. Останах около 5 минути и изхвърчах доста бързо. Не че нещо, но като че  ли предпочитам следващия път като отида да не съм сама.Имаше някои странни индивиди, гледащи обследващо всички размотаващи се наоколо.  На излизане от квартала те изпраща надпис - "Сега влизате в EU"! 
*Снимането в квартала не се разрешава! 

Магазини

Ако е цените не са ви проблем, Копенхаген е вашето място. Представете си лабиринт от пешеходни улици, 5 на брой, всяка с размерите на Пловдивската главна, обсипани с магазини, ама малко по-готини от нашите!


Как да стигнете до там?

Трудно и с много търсене на билети. Рядко има директни полети до Копенхаген, което прави пътуването отвратително дълго. Цените на билетите са от 300 евро нагоре! Ако се разтърсите можете да намерите и по-добри цени, но с доста сериозни престои по летищата! 

Друго. Питайте, може и да мога да ви отговоря! 


Comments

Popular posts from this blog

Стокхолм през април и декември

Около Уранополи - Гърция

Бяла Черква, Родопите