10 неща, които трябва да се видят и направят в Сиена!!!

Чаровно ресторантче
Ако говорим за лични предпочитания лично на мен Сиена ми хареса повече от Флоренция. Градът е някак си по-топъл и уютен. Вероятно защото е изграден  от тухли в по-голямата си част. Изградената от мрамор Флоренция е много красива, но някак си по-студена. 


Изобщо всичко в Сиена ме въодушеви много повече от нещата, които видях във Флоренция. Катедралата  е много по-красива. Старият град е много по-интересен. За съжаление 
количеството хора е същото. 


!!! Старата част на Сиена е пешеходна, поне в по-голямата си част. Паркирането в самия център е доста трудно и сериозно по-скъпо. Разликата в цените на час достига до 1 евро.  Ние паркирахме на една произволно избрана улица  и това ни реши проблемите.

Разходка из Сиена - моите десет предложения

1. Нощна разходка из стария град. Така всички забележителности са само за вас. Няма хора, всичко е спокойно, а под лунна светлина градът е още по-мистичен. 

2. Вечеря в местна кръчма, с хартиени покривки на квадрати. Страхотна паста и чудесно вино. 

3. През деня: разходка из Piazzo Del Campo: Задължително се омесете с многоезичната тълпа. Помотайте се.Седнете на стълбите водещи към площада. Насладете се на слънцето. Изберете си чаровно кафене и пийте чаша вино. Поемайте красотата;
Фонтана на радостта 
Малко история: 
Piazzo Del Campo е един от най-прекрасните площади в Европа, поне според мен. Идеален е за мотаща форма на медитация,  за безцелна разходка, за размяна на клюки и дори за малък пикник. Площадът е построен през 1100 година върху предшестващия го римски форум. Два пъти годишно площадът се превръща в арена за традиционните състезания по конна езда без седло. 

Елемент от фасадата на Дуомо

4. Посещение на Катедралатав която има творби на Микеланджело, Бернини, Донатело, Писано (баща и син)  и др. Фасадата  е проектирана през 1285 година от Джовани Писано. Оригиналните статуи са преместени в Museo Metropolitana. Тези, които днес са на покоза са копия. Не пропускайте музайката пред входа на Катедралата. Тя е дело на венециански майстори и е поставена през 19 век.

Историята на Duomo:
Основното строителство на катедралата се извършва между 1215г. и 1263г.  Сред многото строители е и Nikola Pisano. Неговият син Джовани прави проекта за фасадата на катедралата. През 1339 година има планове за разширение на Дуомо, които предвиждат превръщането на катедралата в най-големия храм в цялото християнско царство. Строителството спира през 1348 година, когато епидемия от чума покосява по-голямата част от населението на града. 

5. Подовите панели в катедралата. Докато сте в катедралата, обърнете внимание на мраморните панели по пода. Всичките 59 панела, могат да се видят само в началото на септември, но някои от панелите, като показания на снимката, са видни и през цялата година.
мраморни подови панели


6. Разходка из Piazza del Duomo. Тук се намират Museo Metropolitana; Santa Maria Del Skala - старта болница на Сиена (вече не е действаща). По стените на болницата има 1400 фрески изобразяващи средновековни методи на лечение. Археологическият музей и Baptistery - сграда специално предназначена за кръщенета.

7.  Потърсете свещенни за християнството реликви като: 
- ребро от дракон; 
- главата на св Сесилия; 
- парченце от кръста на Христос; 
- пръст от ръката на Галилео;
- и други; 

8. Разходете се из тесните улички и надникнете в занаятчийските магазини. Всъщност надничайте във всички магазини.

                     


9.Разходка по Via Banchi di Sopra - основната пешеходна улица на Сиена. От двете страни на улицата, като за изложба,  са наредени различни дворци. Част от старите сгради са превърнати в банки, а други в музеи:


10. Потърсете възможно най-много интересни фонтани и чешми пръснати из цяла Сиена; 


 


****
Полезно: Ако искате да хапвате вкусна храна, а не туристически буламачи, препоръчвам да си избирате ресторанти (независимо в коя от популярните дестинации на Италия се намирате), които са по-отдалечени от центъра на града, в който сте. Преди да седнете винаги се заслушвайте в разговорите из заведението . Ако се говори основно на италиански, това е вашето място.  Тези заведения, в които ви заговарят на английски и ви предлагат меню на повече от един език не стават,а освен това са доста по-скъпи от другите.



Comments

Popular posts from this blog

Стокхолм през април и декември

Около Уранополи - Гърция

Бяла Черква, Родопите