Una nota sui prezzi - Рим -кратка ценова бележка!

Скъпо ли е в Рим? 
Отговорът - зависи. Зависи  от това какви са твоите определения за скъпо и евтино и с какъв бюджет си тръгнал. Зависи и от това какво си решил да правиш в Рим. Лично на мен ми се струва, че някои неща са на доста по-добри цени от колкото в България - като луксозната бяла козметиката например.

Всъщност ето го и моя кратък ценови преглед: 

BEVANDE - (напитки) 

Страхотно капучино можете да си намерите от 0.90 цента до 4,50 евро и нагоре. Цената зависи от местоположението на кафенето, в което пиете кафе.  Добър заместител на кафето са:  Poccet coffee Ferrer (1,23 евро за 3 бонбонки)  - страхотни шоколадови бонбони пълни с кафе, които са чудесни за спешни случаи на кофеинова недостатъчност. 

 Чаша вино може да ви струва от 2,50 евро. За същата цена можете да си купите бутилка вино от супермаркета (трябва да сте наясно, че за тази цена виното не е нещо особено). Бутилка Мартини Бианко ще ви струва около 7,90 евро, пак от магазина! 
 Минерална вода -  най-различни видове и разновидности. Ако си я купите от супермаркета цената е 0,56 цента за литър и половина, а ако си купите 0,5л в близост до Колизеума, това може да ви струва и 2 евро.


MANGIARE  - (манджа)
Ако решите да пробвате някой ресторант в центъра на Рим ще трябва да си приготвите поне 25 евро на човек (долната ценова граница). Храната няма да бъде по-добра от тази, която сервират в ресторантите из Слънчев Бряг. 

Ако решите да заложите на "ристоранте", които са по-отдалечени от забележителностите, това къде ли ще е, можете да се храните на цени от 7 до  15 евро на човек и то обилно и много вкусно. Така например има едно страхотно кръчме от другата страна на Piazza Del Popolo, тръгвате по булевард Flaminia като ресторанта се намира от дясната страна на улицата. Там можете спокойно да използвате думата "густо". Там опитах "Пикантна паста с кралски скариди" и "Телешко в доматен сос" съответно за 9.50 и 9 евро за порция, Тези хора си получиха обратно чиниите лъснати да блясък.   

Другите изключително приятни места за хапване са малките деликатесни магазинчета, разположени из кварталите като Трастевере, Триденте и около Пантеона,  площад Навона.

Пица, можете да си вземете на цени от 9 евро и нагоре. Пиците с морски дарове се сервират с черупките от мидите. Да го имате предвид. 

Джелато (сладолед по български) - не пропускайте при всяка възможност да си похапвате джелато. Вкусове и цветове разни. Цените са от 2 евро до 7, 50 евро. Задължително кажете какво количество сладолед желаете, защото иначе рискувате да получите около килограм сладолед!  

CULTURA  

Най-удачният вариант за обиколка из музеите е да си купите карта Археолоджика (Archeology card). Цена 23 евро. Тя покрива основните и едни от най-интересните музеи. Картата е валидна 9 дена  и имате достъп да:  Колизеума (Colosseo)Palatino Foro, Баните на Каркала, Националния музей и още 7 музея. 

*Ако сте от ранно ставащите, планирайте посещението на  Колизеума, а и Ватикана рано сутрин към 9:00, когато тълпите все още ги няма! 

Заслужава си да посетите Galleria Borghese, която се намира в парка Borghese. Цената на входния билет е 9 евро. Посещенията са организирани под час! 

Ватикана - входният билет е на цена от 15 евро на човек; За Ватикана си предвидете поне 6 часа (минимум) за разглеждане на всички изложбени зали и експонати. 

TRASPORTO - (транспорт)

Обществен транспорт:
  • Еднократен билет - 1 евро
  • Дневен билет - ползвате всички видове обществен транспорт - 4 евро
  • Билет за три дена -  11 евро.
  • За една седмица картата ви струва 16 евро.

! Ако сте се настанили в центъра в близост до Термини, не си купувай те дневни и седмични карти. Всички интересни места се достигат пеша!

Още полезна информация, относно настаняване и пътуване можете да намерите на посочените линкове.


Ако нещо съм пропуснала, а вас ви интересува, пишете ми и ще ви отговоря!



Comments

  1. Всичко изброено до тук важи само и единственно за човек,който за първи път излиза от БГ и попада в Рим.
    За всички останали е ясно-около туристическите места цените са брутални,пазарува се от квартални магазини наравно с местните.Специално за Рим има невероятни ресторантчета в Трастевере,където всяка неделя правят брънч за 5 евро маси с морски деликатеси на корем.Няма такова гастро удоволствие.

    ReplyDelete
  2. Съгласна съм с коментара, но все пак не всички са излизали от България и не всички са посещавали Рим, и не всички се замислят относно цените,преди да се опарят. В интерес на истината, обаче не на всички туристически места ти одират кожата и пак тук в блога съм дала примери за тях (Гранада, Корфу, Метеора)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Стокхолм през април и декември

Около Уранополи - Гърция

Бяла Черква, Родопите