Венеция-Куртизанката

Няколко пъти започвах тази статия и няколко пъти спирах, а в представите ми Венеция се появява като една красива, но застаряваща куртизанка с размазан грим, раздърпани дрехи  и подложена на постоянен тормоз от нейните почитатели. Обичана, възхвалявана, но стъпквана, омърсявана и използвана. Въпреки смесеното чувство на тъга и съжаление, аз също се възползвах от нея и от нейната красота. 

С години мечтаех за Венеция и в представите ми градът винаги е бил чист, празен и магнетичен, като добре направена картичка. За съжаление успях да усетя магията на Венеция само в няколко кратки мига разхождайки се из нейните задни улички, скрити площадчета и малки градинки, които са като паралелна вселена на шумните, задръстени от снимащи и пазаруващи туристи квартали "Сан Марко" и "Риалто".  Ако се оставите на импулса и се  шмугнете в първия тесен проход, който се изпречи пред вас, ще се озовете пред неподозирани места, а лабиринтът от улички и тесни проходи между високите сгради ви осигурява шанса да се "загубите" и да оставите тълпите туристи зад вас.


Нямам представа кой е подходящият извън туристически сезон за посещение на Венеция, защото май не съществува такъв. Ако заложите на ранното ставане имате шанса да си осигурите поне два-три часа насаме с града. Да се разходите по все още празните улици, да усетите сърдечния пулс на Венеция,  бавен, но лека полека пробуждащ  и откриващ се пред вас.
Малко след десет тълпите почитатели започват да прииждат от всички страни, а това, което вие можете да направите е да се оставите на пътнико-потока да ви води от забележителност на забележителност, като се опитвате да не забелязвате чичкото с жълтата найлонова торбичка "Била", яростно подвикващ на жена си "Аре ма стига се мота". Другият вариант е да се качите на първото вапорето и да избягате към някои от близките острови: Мурано, Бурано или Торчело.

До Венеция със самолет.
Wizzair предлагат полети от София до Венция летище ("Марко Поло" до 01.09.2011, а след тази дата до летището на Тревизо на стойност между 60 и 100 евро.

До Венеция с автомобил
От София до Венеция са около 1000 км, които при наличието на двама шофьори, в нашия случай шофьорки, се взима в рамките на 12 часа. Най-неприятната за шофиране отсечка е тази след Бeлград - магистралата е права, еднообразна, скучна и крайно приспивателна. Като цяло пътят не е кой знае колко натоварващ.
По запазените касови бележки виждам, че различните пътни такси, които сме плащали по пътя варират от 1 евро до 35 евро. Така например в Сърбия платихме 4 и 8 евро в едната посока, в Хърватска 15 и 1 евро, в Словeния трябваше да си вземем винетка на стойност 35 евро.  В Италия имате два избора: платените магистрали, за които заплащате от 2 до 7 евро на преминаване, а също така можете да използвате и малките междуградски пътища, които са безплатни, но малко по-обиколни. Наличието на GPS е задължително, ако решите да се движите по обиколните пътища.

Настаняване
Вариантите за настаняване са много. Можете да си резервирате стая или апартамент в самата Венеция, а можете и да избирате между много предложения, които са и на по-добра цена, извън Венеция. За да проверите как да си резервирате стая, апартамент, къща на добра цена прочетете тук:

Тъй като ние бяхме доста солидна група и искахме да сме заедно се спряхме да варианта  резервиране на цяла вила. Вилата, която избрахме,  Сан Тома, се намира на 30 км от Венеция и е  разположена сред лозови насаждения и орехови дървета. Обзаведена в  тежък венециански стил: огромни позлатени легла, дебели завивки, аристократични бели дивани. За наистина уникално ниската цена от 800 евро за пет вечери, имахме на разположение 6 спални с баня и тоалетна, огромна веранда и най-вече спокойствие и тишина. Домакините ни Шерил и Томас (семейство от ирландка и нубийски египтянин) ни осигуриха спокойно и уютно пребиваване, както и много полезна информация как най-добре да оползотворим времето си във Венеция и региона.

Венеция Топ 10 забележителности
1. Базиликата Сан Марко - Една от най-забележителните  византийски църкви в света, дори и само отвън. Опашките, за да влезете вътре са огромни, затова ако имате желание да разгледате базиликата и отвътре ще трябва да се опитате да отидете на сутрешната меса от 6:45. Сайтът на базиликата е  http://www.basilicasanmarco.it/. Достъпът до църквата е безплатен, но за отделните църковни музеии ще трябва да си купите билет. Комбиниран билет за Базиликата и двореца на дожите е 13 евро.


част от фасадата
2. Дворецът на Дожите: Огромни зали и още по-големи приемни. Стените на двореца са покрити с работи на Тинторето и Веронезе. Сайтът на музея е www.museiciviciveneziani.it

! Много интересен е начинът, по който са избирани дожите на Венеция. Въпреки че новият Дож се е избирал из сред членовете на  аристократичните венециански семейства, процесът е бил дълъг, сложен и объркан. 
30 от членовете на Великия съвет на Венеция, избрани по случаен принцип сред благородните семейства, отново на случаен принцип биват редуцирани до 9 човека. Тези девет избират 40 други членове, които на случаен принцип се свеждат до 12.  Дванадесетте избират 25 други, които биват редуцирани, отново на случаен принцип, до девет човека. Тези 9 избират комисия от 45 човека, която на свой ред бива редуцирана до 11 човека, които избират 41 членове на комисията, която ще избере новия дож.

3. Площада Сан Марко - Наполеон казва следното за този площад "Най - елегантната стая за рисуване в Европа". За съжаление в туристическия сезон, красотата и елегантността на площада трудно се усещат.

4. Гранд Канал - магистралата на Венеция е всъщност само един от всичките 177 канала, които минават през града. Със своите 4 км дължина и от 30 до 70 метра ширина определено заслужава името си. Казват, че през 1818 година когато водата на канала е била доста по-чиста, Лорд Байрон всеки ден е плувал от Лидо до Гранд Канале.

Организация на пътното движение.

5. Галериите на Академията - ненадмината колекция от венециански картини, тук можете да видите произведенията на Тициан, Белини и Джорджионе. Цената на билета е 6.50 евро;

6. Колекцията на Пеги Гугенхайм - Тук можете да видите творбите на Пикасо, Макс Ернст, Полак и други. Музеят се помещава в едноетажно палазо намиращо се на Гранд Канал. Цената на билета е 12 евро.

7. Пазарът Риалто - едно от много приятните места за разходка рано сутрин. Пазарът Риалто предлага свежи селскостопански продукти от средновековието до наши дни. Първите данни за наличието на пазар на това място са от 1097 година. Регионът около пазара се явява и историческият център на Венеция.
8. Мостът Риалто - най-известният мост на Венеция. Преди него е имало два други моста, като единият от тях се срутва под тежестта на тълпата. Архитектът на този мост е Антонио да Понте.

9. Riva del Vin - слънчева "крайканална" улица с наниз от ресторантчета на открито.  Тук се намира и  един от достъпните брегове на Гранд Канал. В миналото тук са разтоварвали бурета с вино оттам и името му.

10. Разходка с гондола. Да, прекалено туристическо е. Да, някой чаровен гондолиер задължително ще ви излъже.  Въпреки това разходката с гондола е едно от задължителните неща, които трябва да направите във Венеция. Докато се возите, не само че ви пеят, но и ще ви покажат къде е живял Дон Жуан. Цените варират от 80 до 120 евро за 45 минути.  
Нашият чаровен, но лъжлив гондолиер


Последен съвет: Не подценявайте километрите, които трябва да изминете, за да обходите Венеция. Тъй като вапорето (водният автобус) обслужват само Гранд Канал, Канарегио канал и крайбрежието нямате много други варианти за обиколка освен ходенето. Носете удобни обувки или маратонки, слънцезащитен крем, а ако сте с деца помислете да замените детската количка с "кенгуру" или друго подходящо приспособление. 

Ако статията ви харесва гласувайте на TopBlogLog чрез бутона малко по-долу! 




Popular posts from this blog

Стокхолм през април и декември

Около Уранополи - Гърция

Бяла Черква, Родопите