Назарет и Църквата Благовещение Богородично

Крайно време е да поемем и към „Цветето на Галилея”, там където живели някога Йосиф и съпругата му Мария, и там където Иисус прекарал своето детство. Назарет! Приказен град, обвит в мистика и легенди за живота на Иисус от Назарет.

Назарет и църквата Благовещение Богородично

Без съмнение едно от важните места, които трябва да посетите е църквата Благовещение Богородично.
/Църквата Благовещение Богородично/
Църквата отвътре
/Мястото, където Мария се е скрила научавайки благата вест/

Божи гроб – там, където е бил разпнат, погребан и възкръснал Иисус.

Йерусалим или още „Небесният град”, в който човек е най-близо до Бог, а душата му намира покой и опрощение. Символ на страданието и на духовното извисение, и свещената земя на всички вярващи.

Йерусалим!!! От злато е, да!

/Йерусалим/
Посещението в този град не бих сравнила с никой друг по света. Тук човек наистина се чувства различно! Началото е поставено от цар Давид, който през 1004 г. пр. н. е. превръща града в столица на Кралство Израел. Неговият наследник Соломон построява едни от най-значимите паметници на Йерусалим, намиращи се днес в Стария град - великолепния Първи храм, известен като Соломоновия храм, на чието място след разрушаването му е построен Втори храм, а крепостните стени със седем порти, след като връща Светия кръст в града византийският император Ираклий зазижда източната главна порта, наречена още Златната порта, за да не тъпче никой вече мястото с нозете си. Вярва се, че тя ще се отвори чак в Деня на Второто пришествие, за да мине през нея отново Спасителят. В Йерусалим живеят рамо до рамо четири иначе враждуващи религии – арменци, мюсюлмани, християни и евреи, което от своя страна доказва твърдението, че „пред Бог всички са равни”.

Добре сме Ви заварили в един от най-старите градове в света! Тук сме, за да се докоснем до едно от най-сакралните места - Божият гроб.
Божи гроб
Но за да стигнем до там, пътят ни ще бъде трънлив, като този, по който е минал Иисус Христос, преди да бъде разпнат на Кръста. Най-вълнуващият за християните маршрут започва при някогашната римска крепост Антония до Лъвската порта, която тогава е била извън очертанията на еврейския Йерусалим. Именно на това място е издигнат храм, в чийто купол е изобразен голям трънен венец напомнящ за Христовите страдания и мъки, венец увековечаващ болката на един човек жертвал себе си за цялото човечество. 

Оттук започва „Виа Долороса” – Пътят на страданието. Това е тясна каменна улица с множество стъпала, специални маркери обозначават местата, където е спирал Христос по пътя към Голгота. Втората спирка е там, където Иисус взима кръста си, четвъртата напомня за последната среща с майка му, петата бележи мястото, където Симон Киренеец поема кръста, за да му помогне... И така Пътят на страданието, съхранил паметта за последните мигове на Спасителя, мъките и великата му любов към света, свършва при църквата на Божи гроб.


Обикновено поклонниците най-напред се спират на „Плочата на помазанието”, намираща се точчно срещу входа. Но за да извървим целия земен път на Исус, първо се отбиваме вдясно от входа, изкачваме малка вита стълба и стигаме върха на хълма, където стъклена витрина покрива къс разцепена скала от Голгота. Преданието разказва, че това се е случило в резултат на силно земетресение след издъхването на Христос. А кръвта му... попила в земните недра.

късче от Голгота
След Голгота друга стълба ни връща до „Плочата на помазанието”, където съгласно древния юдейски обичай, тялото на Иисус било помазано с благовония и повито в бял плат, а от там пренесено в изсечената наблизо скална гробница.
/Плочата на помазанието/
Тук можете да осветите ценни за Вас и близките Ви вещи.
Освещаване на вещи за здраве
Само няколко метра след Плочата, вляво от входа пред нас се открива и заветната цел на всеки поклонника-християнин. Божи гроб!
Време е да запалим свещички за здраве... След това ги гасим, и осветени на това блажено място тези свещи са прекрасен и ценен подарък за всеки близък и приятел.
Свещи
Църквата на Божи гроб всъщност представлява един огромен храмов комплекс, побрал под общ покрив хълма Голгота, гроба Господен и храмовете на различни християнски изповедания, а основната част от е с кръгла форма - символ на безкрайността на Вселената.

И за да се заредите с положителна и Божествена енергия, поставете ръцете си тук...
/Центърът на света/
Излизайки от храма на Божи гроб, от дясната Ви страна се сблъсквате с тази колона...
Христовата колона
Казват, че носейки кръста малко преди да бъде разпнат, Иисус се подпрял на нея да събере сили, а колоната се пропукала незнайно от какво. Тук и до днес всички хора поставят своите желания.
Друго не по-малко ценно място на лични послания и една от основните забележителности в Йерусалим е Западната стена, последният остатък от Втория храм в града. От векове наред и до днес, в радост и тъга тук идват да се молят евреи и хора от целия свят. Това е и причината, мястото да носи названието Стената на плача.
Стената на плача
Мъжете се молят отделно от жените. На стената поставяме най-съкровените си желания и дай Боже да се сбъднат!
Желания
Всеки, решил да направи едно духовно пътуване из тази свещена земя, би се почувствал окрилен и извисен, и със сигурност преди да си тръгне зареден духовно и емоционално, трябва обезателно да отиде на ексурзията „Мини Израел” или с други думи Израел в макети.
Приятно гледане - снимките ще намерите на нашата The possible travel page във Фейсбук! 

За финал, избрах ето тази снимка, защото е абсолютен факт, че държавата Израел от пустиня е превърната в Рай!


Благодаря Ви, че отделихте време, за да попътуваме заедно из скритите съкровища на Свещената земя!


Гост автор: Таня Лазарова

Повече снимки можете да разгледате на Фейсбук страницата ни The possible travel page. 
Статии на същата тематика: 

Comments

Popular posts from this blog

Стокхолм през април и декември

Около Уранополи - Гърция

Бяла Черква, Родопите