Атина

архивни:-)
Била съм в много градове, но единици са тези, които като затворя очи все още усещам. Атина беше първият град, който посетих в кариерата си на пътешественик и завинаги остана запечатан в  сърцето ми. Затварям очи и се виждам как ходя по улиците, разминавам се с хората, усещам миризмите, чувам звуците, дори усещанията на учудване и възторг се връщат в мен. Отново чувствам горещата ласка на есенното слънце, лекото неудобство от втренчените, в прекалено късите ми панталони, погледи, спомням си краткия размисъл как така има толкова много котки из парковете, а не съм видяла дори едно бездомно куче.

Атина е много неща: древен град, космополитен и културен град, мръсен и задръстен град, в момента град на метежи и размирици, но въпреки всичко остава все така магнетичен и завладяващ. Акрополът доминира над всичко и всеки. Плака - старият квартал - с неговите интересни и оживени улички, продължава да е гостоприемен към милионите туристи посещаващи гръцката столица.  Атина е като отворен музей. Навсякъде се срещат оградени останки от древната гръцка цивилизация. Накъдето и да се обърнете можете да видите нещо интересно.
 Атина

Ако имате седмица в Атина не пропускайте:

*Спокойно можете да разгледате централната част на града пеша. Дори това е по-удачният вариант за придвижване, особено когато не сте свикнали на атинското движение.

Ден 1: Плака

Поставям стария град на първо място, защото мястото е толкова зареждащо и интересно, че е идеалния старт за опознаване на града. Тук можете да прекарате цял ден в разходки из малките и забранени за превозни средства улици, да пиете кафе в някое от многобройните кафенета, да поспорите с някой продавач за по-добра цена на стоката, която сте си харесали. Привечер, не пропускайте да седнете на някоя таверна с гледка към Партенона и се насладете на падащата нощ! Плака-снимки  
карта на Плака

Ден 2: Акрополът

Отново ще ви трябва поне ден. Акрополът е като огромен сандък с древни съкровища, а Партенона е най-големият диамант в тази колекция.
Атина

Започнете деня си с разходка из главния храм - Партенона.
!!! Хубавите и удобни обувки са задължителни, тъй като повърхността на мраморните пътеки и стъпала са излъскани, до огледало, от милионите крака посещаващи храма от години. Ако посещавате храма през летните дни се пригответе за сериозна жега. Тълпите също са доста солидни. След Партенона се  насочете  към театъра на Дионис. 
Атина
Театърът на Дионис
Не пропускайте отворения театър Иродио (ΗΡΩΔΕΙΟ).  Театърът е един от най-впечатляващите паметници в Атина. Тук се провежда фестивалът на Атина. Яни на живо от Акропола. 
Атина
Иродио е отворен само по време на концерти! 
След като приключите с историята и археологията, можете да се запътите  към Парламента и да погледате смяната на стражата!

Ден 3: Археологическия музей

Това е другото място, което не е за пропускане (поне аз си мисля така, но когато бях малка исках да стана археолог). Отделете си поне 3 часа за посещение на музея. Тук ще видите най-важните гръцки антични предмети и достиженията на всички цивилизации, развивали се на територията на съвременна Гърция. В музея има 48 изложбени зали, които не са достатъчни да изложат всички предмети от древността. За повече информация посетете сайта на музея
 

Ден 4,5,6: Разходка из града

Атина
Няма как да пропуснете площадите “Синтагма” и “Омония”. Отскочете до Римския стадион, който бива възтановен през 1896 година, за да приюти първите модерни Олимпийски игри. Ако имате време и желание се разходете из кварталите:
  • Псири(Psirri)
Сърцето на квартала е Plateia Iroon. Включете го във своята разходка. Тук ще намерите малки магазинчета, необичайни ресторанти, а през нощта Псири се превръща в сцена с жива музика.
  • Монастираки (Monastiraki)
Известен със своя огромен бит пазар. Дори и да не уличите пазарен ден, в тази част на Атина, можете да намерите множество малки магазинчета с интересни артикули и добри цени.
  • Районът около Синтагма
Независимо за колко време сте в Атина, няма как да пропуснете централния площад, все ще минете през него. Тук се намира музея на Цикладското изкуство. В улиците, които тръгват от площада има множество магазини. В станцията на метрото са изложени антични археологични останки.
  • Тисио (Thissio)
Кварталът е позната като мястото, на което се организират спонсорирани от общината концерти на открито.  В квартала има множество тавернички, чиито цени са доста по-добри от тези в Плака.
  • Хълма Лекавито
Намерете време и отидете до хълма "Lycavittou". Ако сте по заник слънце на върха на хълма, ще се насладите на прекрасни гледки към Акропола и Атина.
Атина
  • Пиреа
Фактически е самостоятелен град, но е лесно достъпен чрез градския транспорт. Тук също си имат археологически музей и музей на морската история. От Пирея тръгват фериботите към близките и далечни острови.

Ден 7: Круизи
Ако цялата тази култура и история ви е писнала, резервирайте си еднодневно пътешествие до близките острови Аегина, Порос и Хидра. На тях можете да почувствате автентичната Гърция. Лично аз съм посещавала Хидра и останах очарована от малкия остров. Все още съществуват места свободни от автомобили. Ако заложите на такова пътешествие няма да съжалявате. Обещавам ви.
 
Дойде време и за съвети!

Улично движение - голяма част от улиците в Атина са еднопосочни, въпреки това ако ви се налага да пресичате задължително се огледайте... и в двете посоки. Бъдете особено внимателни, защото атинските шофьори са доста по-зле от българските. Тук важи руският виц "Я джигит, он тоже джигит".

Разходка из нощна Атина - животът в този град започва след 22:00 часа (за гърците времето за излизане е след този част) така че пригответе се за дълги дни и бурни нощи. Не пропускайте и разходката из нощните улици на града - навсякъде е оживено и безопасно (освен в последните месеци).

Пътуване из града - Най-добрият начин за обикаляне из забележителностите е пеша. Метрото е добре развито,автобусната и тролейбусната мрежа също.

Времето - най-удачното време за посещение на града са месеците май, октомври. През лятото температурата достига до 44 градуса. Аз съм била и по Коледа и тогава средни температура бяха около 15 градуса! 

Настаняване - като навсякъде по света и в Атина има скъпи и по-бюджетни предложения. За повече информация как да си резервирате хотел прочетете - Как да си резервираме хотел на добра цена?

Хранене - Не пропускайте малките заведения тип "бързо хранене". Там можете да попаднете на уникално вкусни манджи на прекрасни цени. Пригответе се за сериозни количества зехтин (всяко ястие плува, буквално, в зехтин). Едни от най-добрите гироси, които съм яла са тези в Атина.

Забавления - Освен разходките из археологическите забележителности и магазините не пропускайте да посетите и региона "Псири" - където можете да се насладите на изпълнения на "бузуки" на живо.

Допълнителна информация: Visit Greece 

Други статии за Гърция: 

Comments

Popular posts from this blog

Стокхолм през април и декември

Около Уранополи - Гърция

Бяла Черква, Родопите