Skip to main content

Десет идеи за занимания, които можете да правите със своите деца -част втора!!!

6. Почивки през лятото

 • " Априлци особено за лятна почивка - има чудесни малки уютни семейни хотелчета, прохладни еко пътеки, чудесен панорамен изглед от северната страна на Стара планина, мили хора. На мен ми е любимо място, за това лятото заведохме детето и там. " Павлина Димитрова.
 • " Синеморец - спокойно, близо до резервата, чисто с подходящ плаж за мъници; Иракли (за майки-непукисти) - пълна свобода, много пясък за ядене :), и широк плаж за бягане; Дружба - цял парк с разнообразни забавления за деца (стига пари да имаш), интересни забележителности за разглеждане в района" Теодора Минчева

България, Маджарово
река Арда

5. Екстремни преживявания

 • Рафтинг за деца
 • Скално катерене - има доста и различни предложения
 • Планинско колоездене
Планинско колоездене
Съчетаване на културен с екстремен туризъм! 

  4. Разходки из пещери

  Пещера Ухловица
  Ухловица

  • "Аз водих това лято моя син на Ягодина и Триград. Посетихме Ягодинската пещера и Дяволското гърло. За него те са атракция заради прилепите, които прелитаха в едната, а иначе във всички пещери живеят и се крият динозаври! Направихме едно ИСТИНСКО off-road пътешествие до рампата Орлово око. Качи се на голям кон и направи една обиколка.Общувахме с кравите и овцете. Видя как ги доят. Наблюдавахме поповите лъжички в реката, които след повече или по-малко време щяха да се превърнат в истински жаби. Би се зарадвал и на някакъв зоокът примерно, ама нямаше. На всичкото отгоре и стреля с някакъв пистолет с боя. Пътят беше прекрасен също! Водила съм го и на Белица, ама там пътя е много лош. Предложенията на Вяра Маринова
  • " Триград предлага добри възможности - пещерите Дяволко гърло, Ягодинска и Харамийска /някои, от които екстремни/, спускане по „тролей” по Триградското ждрело, конна база, чист въздух, отлични места за настаняване /Аркан хан/." Предложенията на Златка Чанева
  • “ Разходка около Дряновски манастир,съчетано с пещерата Бачо Киро.От пещерата започват пътеки в двете посоки от които се откриват чудесни гледки!”  Антон Христов
  • Не пропускайте пещера Снежанка, която се намира до град Пещера.
  • Ухловица също е една прекрасна пещера. “Един от подземните дворци на Родопите е пещерата “Ухловица”, намираща се на 3 км. североизточно от село Могилица. Тя е една от най – старите пещери в региона, с много красиви дендритни образувания, приличащи на морски корали.” Пещерата “Ухловица” работи от сряда до неделя от 10.00 – 16.00 часа. Почивните дни са понеделник и вторник. Входната такса е от 2 – 4 лева.


  3. Разходка с лодка

  • "Като деца много ни водеха по пещерите. Освен това си спомням една разходка с лодка по Камчия ( и по Ропотамо може). Обиколили сме целите Родопи, обичах много гората :)) Сега има и много еко-пътеки, децата обичат сами да преодоляват препятствия." Мира Зрънчева


   2. Еко-пътеки

   • “ Е,все пак ,колкото и да се отразява пътуването на дъщеря ми все успяваме да отскочим до някъде, най-ми харесва,когато е планинско. И ако направим лека и приятна разходка из планината,всички сме доволни. Много беше впечатлена от посещението на връх Шипка и Бузлуджа” Антон Христов
   • Добро предложение за разходка с Еко-пътеките. Във всеки един регион в България има създадени такива.  За да се ориентирате какви пътеки има във вашия регион погледнете тези  линкове за Еко-пътеки и Природни паркове!
   Еко-пътека Бяла река

   • Друга идея е посещението на увесилителен парк. Такъв е "Приказката".  Той е разположен в подножието на Врачанския балкан по пътя за връх Околчица. Намира се в непосредствена близост до гр. Враца.


   1. Конните бази - за мен те са перфектно нещо за правене с деца!

   Ако бях дете щях да искам постоянно да ме водят при кончетата. Много добър избор, за повече от ден, е конна база"Пътят на Конника и Лъка". 100% децата ви ще останат очаровани. Как няма да са?
   • Ще пренощуват в истинска юрта,
   • ще получат урок по езда,
   • и по стрелба с лък.
   Природата е около базата е прекрасна (малко са им големи комарите, но това е малко неудобство). Собственикът на базата - Владо Мустакерски - е човек, който си заслужава познаването.

   " Местонахождението на Школата по Езда и Стрелба с лък ”Пътя на Коня и Лъка” е старателно подбрано, съобразено с нуждата от пространство, позитивна енергия и свобода. Достатъчно отдалечена от София (38км.), тя е разположена в подножието на планината Чепън. Върху площ от 80 дка. край село Лопушня, общ. Годеч, са изградени тренировъчните площадки за езда и стрелба с лък, както и юртите ни. Мястото има достатъчно пространство и естествена среда за щастлив живот на нашите коне."

   Ако село Лопушня ви е далеч, ето и един солиден списък от Конни бази , от които да си изберете!
   Това е от мен сега очаквам вашите предложения тъй като съм напълно наясно, че съм пропуснала някои интересни възможности! Завършвам статията със следния цитат:

   “А най добре е за едно дете,където и да се отиде,независимо наблизо или далеч,да има компания от неговата възраст.Така винаги е интересно и бързо се адаптира към различната обстановка.” Антон Христов


   Ако статията ви е харесала и кликнете на тияOpen-mouthed smile бутони отдолу. Благодаря!

   Comments

   Popular posts from this blog

   Стокхолм през април и декември

   Стокхолм е дом на прекрасни хора, страхотни гледки и град, който очарова. Градът е едновременно голям, но и много уютен, дори и крайните квартали. Чисти улици, прекрасни паркове, удобен транспорт. Старият град е място, което да възприемеш спокойно, без бързане. Калдъръмините уличките водят до различни забележителности: катедралата Storkyrkan от XIII век, Кралският дворец и Нобеловият музей.

   За столичен град (и то в ремонт, когато аз бях там) придвижването е лесно: метро, влакове, автобуси, таксита и фериботи правят придвижването приятно и не стресиращо.

   Жителите Стокхолм наричат града си „красота на вода“. Но въпреки добре запазеното историческо ядро, Стокхолм не е музейно произведение: той е модерен, динамичен и постоянно се развива...според думите на хората, с които говорих.

   Логистични:

   До там също не се стига трудно и ако попаднете на сделка има билите и по 70 евро от нискобюджетните компании. Аз летях с Раян и всичко беше точно.  Верно, кацате на 100 км, но има редовни трансфери о…

   В Турция на пазар. Какво да и какво да не купуваме!

   Плодовете и зеленчуците в магазина са същите като във Фантастико, Била или Карфур в София. Нещата, които тук са по-скъпи от България са … колбасите и кренвиршите. Това е лесно обяснимо като се осъзнае, че не съдръжат и грам свинско, а само пилешко/пуешко/телешко. Даже в т.н. телешки салам в България поне половината е свинско – но точно по тази причина саламите в България са ядливи – мюсюлманските салами без свински елементи са като подметки от италиански обувки по поръчка на вкус – хем скъпи, хем подметки. Но пък киселото мляко тук е превъзходно!

   Бяла Черква, Родопите

   Разходката пеш е само началото на приключенията тук. Незнам дали околността е рай за велосипедистите, но има доста пътеки и подходящи места за планинско колоездене. Тази година има и няколко кончета, които можете да наемете от конна база "Стела", разположена много близо до хижата. Горските ягоди и билките са също в достатъчно количество.