Тракийски скални ниши и зимнина!

Посвещавам тази статия на Антон Христов, който ми напомни, че скоро никъде не бях ходила! 

Последните два месеца, поради различни причини - организирането на спортната ни зала, обучения и други - се застоях сериозно в Пловдив. Тази неделя бе първата, в която ми се отвори възможност, да направя кратичко, но много красиво и вълнуващо пътешествие. Посоката - скалните ниши около село Ночево.
Гледката
Покрай писането на блога се сприятелих с Антон, който доста е пообикалял из района.Ппреди да тръгнем на пътешествието го помолих да ми прати инфорамация (с него си менкаме инфо за места и неща). Ето какво ми писа той:




"След като стигнете до село Ночево следва разклон за махалата Памукмахле. Стигате до нея и на широкото пред къщата спирате колата си. Ако сте с колела продължавате по пътеката слизаща към дерето. Пармак кая е на не повече от 300-400м. След тази скала продължава пътека, по която изминах няколко км, но няма нищо, по-добре не ходете. За следващите ниши трябва да се върнете отново на разклона и да продължите към махалата където са кметството и магазинът. От Памукмахале се връщате до разклона и свивате остро надясно. Следват няколко км. до нов разклон, на който трябва да свиете отново вдясно!!! Внимавайте да не продължите нагоре от разклона, ще отидете в с. Душка. Слиза се до някъде по асфалт, но със започването на къщите пътя става черен. И точно когато започнете да псувате от лошия път се озовавате пред кметството. Там питайте някой накъде да продължите. Ако ви пратят към 10-та глуха, застанете с лице към кметството и тръгнете вдясно успоредно с дерето, а не в посока Душката. Пътеката много плавно се изкачва, като ту слизате в горичка ,ту минавате по скалисто и така докато достигнете нещо като нива. С амо,че не е нива,ами място засадено с малки борчета, от които някои са се хванали, а други не. В долната част има  шарапани
шарапана
Едната е на малка полянка, а другите два по-отсреща. Има чешма и разпаднала се пейка. Скалите с нишите са отляво на мястото, на което сте в момента. На отсрешния баир също има много ниши, но се иска да се походи до там.Аз нямах време, защото бях отишъл следобяд.
Иначе там гората е дъбова и е много красиво!"

Ночево сателит (1)
маршрутът

Иначе от Пловдив посоката е Асеновград - Черноочене. Като километри, засечено от първия Лукойл на излизане от града (от квартал Тракия) , са 53 километра.

Какво търсим в село Ночево?

Тия траки са голяма работа. Издялка ли са доста скали и не са ни оставили накаква информация каква е причината. За нас остава да обикаляме от скала на скала и да се чудим.  Е, докато се дивяхме на чудните гледки, поразсъждавахме по темата,  като основните ни предположения бяха няколко:
тракийски скални ниши
1. Ползвани са за съхранение на  зимнина;
2. Всъщност извънземните там са си снасяли децата;
село Ночево
портрет с извънземен кораб :-)

3. Извънземните са си закотвяли корабите;

За да потвърдим тези дълбоки размисли, направих кратко търсене, и намерих някои по-научни обяснения за произхода и значението на скалните ниши. В сайта runitravel.com попаднах на  следните хипотези:

"Най-общо засега в научния свят съществуват две мнения. Докато една група изследователи ги отнася към праисторията, други считат, че са дело на траките.
Предназначения

  • Според едни учени те са начин за маркиране и описване на древните находища за металодобив, най вече на злато, чиито откриватели по всяка вероятност не са имали своя писменост.

Тракийски скални ниши

  • Според други нишите са свързани с митологичните представи на хората от онова време, с някои култове като например този към слънцето.
  • Трети са на мнение, че наличието на нишите има връзка с представите на тогавашните хора за света и те са нещо като преход от действителния свят към света на „отвъдното”.
  • Отнасят ги също към тогавашните погребални ритуали и привържениците на това твърдение считат, че това са места на древни погребения и в нишите са слагани урни с праха на мъртвите. Обаче е редно да кажем, че никъде засега в нишите не е намирано дори и най-малко парченце от оцеляла керамика от онова време.
  • Има мнения, че тези изсичания са свързани с древните ритуали на инициация или посвещаване. Младежите, които са ставали мъже, са ги издълбавали в недостъпни скали, с което са давали свидетелство за своята мъжественост.
  • Доста екстравагантно е мнението, че нишите са кошери за пчели, останали от древни времена. Фактът, че находища на ниши има в села или местности с имена като Пчелари, Пчеларово, Кован, Куванджик и т.н. не ни се струва достатъчен аргумент.


Вид и форма: Навсякъде те са трапецовидни, като във вътрешността страните им леко се разширяват. Това, че на места изглеждат заоблени, се дължи на метеорологични фактори като дъжд, вятър, мразово изветряне. Формата е идеална и ако някъде, видени отдолу, изглеждат по друг начин, то това се дължи на по-късни отчупвания на скалата, в която са издълбани.
  село Ночево
Ако не сте запалени по тракийската история, то ви остава не малкото удоволствие да се разхождате из страхотна гора и места и да се наслаждавате на гледките!

Какво друго можете да правите и видите?

* Обиколката за търсене на скалните ниши не изисква особенна екипировка освен стандартната. Преходът е лек и приятен и подходящ дори и за деца! Не се изискват и специални усилия, за да откривателствувате. Ще попаднете на: 

Скали с причудливи форми

около село Ночево

Скални прозорци

село Ночево
село Ночево

Скални портрети и образувания

село Ночево
около село Ночево

Прекрасни есенни картини

около село Ночево
около село Ночево
около село Ночево
около село Ночево

Приятна ви разходка и чакам отзиви!!!



Comments

Popular posts from this blog

Стокхолм през април и декември

Около Уранополи - Гърция

Бяла Черква, Родопите