Разходка из готическия кваратал на Барселона - Бари Готик

В блога има две статии за този умопомрачителен град, но те са прекалено малко, за да се предаде атмосферата на града и поради тази причина се заемам да пооправя нещата.

Започвам серията от статии посветени на Барселона с  Бари Готик (Barri Gotic). Готическият квартал е най-старият квартал в  града и това го прави много различен и интересен. Тук могат да се видят части от римски стени редом с готическа архитектура и модерни кафенета и магазини. 
Бари Готик, Барселона

Бари Готик (Barri Gotic)

Barri Gotic е разположен от дясната страна на улица  La Rambla - ако си представите, че сте с гръб към площад Каталуня. La Rambla няма как да я пропуснете, тъй като се води центърът на Брселона!
Барселона, Бари Готик - карта

Характерни за квартала са тесните калдъръмени улички и високите сгради украсени с водоливници и барелефи.
 Барселона, Бари Готик -улициThe Barri Gòtic retains a labyrinthine street plan, with many small streets opening out into squares.
Същите тези тесни улички, създават доста сериозна предпоставка да се омотате и да, това означава, че ще ви отнеме малко време докато се ориентирате. Препоръка: забравете картата, оглеждайте се във всички посоки, включително и нагоре, защото иначе рискувате да пропуснете доста интересни и красиви неща.

Барселона, Бари Готик - водоливници

DSC02480
Готическата катедрала
В центъра на Barri Gotic се извисява готическата катедрала на града, известна като La SeuСтроежът на храма започва през  13-ти век, но строителството продължава до началото на 20 век.  Цялото име на катедралата е -  Catedral de la Santa Creu i Santa Eulalia.  Дворът на храма е пълен с растителност, фонтани и …гъски.

Барселона, Бари Готик - Катедралата
Значението на гъските
Гъските са винаги 13Всяка гъска представлява една година в живота на мъченицата  Санта Еулалия, патрон на храма.  Санта Еулалия бива измъчвана до смърт заради вярата си (действието се развива през 4 век). Тя е била само на 13 години, когато е била зверски убита. 

Площадите на Бари Готик

Площад Santa Jaume.
Тук се намира седалището на правителството на Каталуня. Площадът е невероятно красив и наистина си заслужава разходката до там. По римско време тук е бил форумът на града

Площад Реал (Placa Reial) - Площадът на Краля
През деня тук е мястото да пийнете бира (кафе) и да погледате хората. През ноща площадът се превръща в център на нощния живот в Барселона. 



Снимки от Бари Готик

Барселона, Бари Готик -елементиDSC02469

DSC02483

Барселона, Бари Готик - елементиБарселона, Бари Готик - елементи


DSC02489DSC02490

Барселона, Бари Готик - водоливници

Барселона, Бари Готик - балкони
Барселона, Бари Готик - Катедралата

Още снимки от Бари Готик и Барселона в страницата ми във ФБ -  The possible travel page

Какво още можете да правите тук?

Да се разхождате, да пазарувате, да се наслаждавате, да се мотаете и всико, което ви е кеф. Излишно е да пиша подробно за купищата музеи, атракции, църкви и другите малки и големи съкровища, които се крият из улиците на квартала. Това, което можете да направите е да отидете и да видите сами. 

Интересно: Пикасо е живял и работил в Barri Gotic от 1895 до 1904. Хуан Миро е роден и е живял тук по време на младостта си.

Други статии за Барселона: Барселона за два дни и До Барселона и обратно за много разумни пари

Още информация, която можете да свалите напълно безплатно Barselona.de




Comments

Popular posts from this blog

Стокхолм през април и декември

Около Уранополи - Гърция

Бяла Черква, Родопите