Защо не? Обиколка на Барселона следвайки Гауди!

Трудно е да се избяга от клишетата, когато се пише за един от най-посещаваните градове в света. Трябва да си някой пълен уникат, майстор на словото, или да живееш там, за да дадеш нещо по-различно от всичко изписано до момента. Казвам го, защото си направих домашното и поразрових из нета, за да видя кой какво е писал. За сметка на това аз съм пълен ентусиаст и не се стряскам лесно. Предлагам тази статия като идея как можете да разгледате Барселона - или поне голяма част от нея, като си организирате маршрут, който ви води при пръснатите из Барселона творения на Гауди.
 

Разходка из Барселона следвайки Гауди.


Църквата „Светото семейство“ (La Sagrada Familia)


From Wikipedia:On the subject of the extremely long construction period, Gaudí is said to have remarked, Лично аз, търсейки "Ла Педрера"- една от къщите построени по дизайн на Гауди, тотално обърквайки всички посоки, първо се озовах на Саграда Фамилия. Определено не съжалявам, защото озоваването беше около 9 сутринта и успях да си купя билет без да чакам. Освен това почти нямаше хора, което още веднъж затвърждава мнението ми, че най-доброто време за посещение на много известните обекти е или извън сезона, или извън "нормалната" часова зона за повечето туристи.


Църквата „Светото семейство“ е от най-известните творения на Гауди. Ревностен католик, той отдава последните години от живота си за построяването и. За да може да финансира строежа на храма, Гауди разпродава цялото си имущество (интересен факт е, че и до сега целият строеж на сградата е финансиран от доброволни пожертвования и от продажбата на билети за достъп до сградата). Легендата говори, че църквата е най-любимото му творение и той работи по нея до самата си смърт (нелепо блъснат от трамвай). Катедралата е в строеж вече над 100 години, а планираното и завършване е около 2030 година!


!!! Очаквайте огромни опашки. Планирайте времето на посещението си рано сутрин преди тълпите да са тръгнали на обиколки.
Gaudy used the corpses of stillborn infants to make cst for the "Massacre of the innocent"Църквата ще намерите на адрес: 
ул. Mallorca, 401
Работно време:  октомври до март от 9:00 до 18:00;  април до септември от 9:00 до 20:00; 25 и 26 декември – 1-ви и 6-ти януари от 9:00 до 14:00;
Входна такса : 17€ с водач
Как да стигнeте до там:
  • Пеша
  • Метро: L2 и L5 Sagrada Familia / Автобус : 19, 3,, 34, 43, 44, 50, 51, B20, B24



Парк Гюел (Park Guel)

След Саграда Фамилия се насочете към Парк Гюел. Той също е в списъка на ЮНЕСКО, но това общо взето не говори нищо, докато не го видите. Майсторът на причудливите форми е успял да направи една фантастична смесица от природа, архитектура и материали, градоустройство. 

One of Gaudí's unique tiles in Parc GüellПаркът е лабиринт от криволичещи пътеки, украсени с добре поддържани цветни лехи, статуи с интересни форми и арки. На входа стои пъстър гущер (срещала съм го описан и като дракон) и смятан за една от най-известните скулптури в света. Естествено, че като се каже парк Гюел, всички се сещат и за огромната панорамна тереса, кацнала на най-високата точка на парка. Ако успеете да се вредите между тълпите, надвесени над перилата и насядали по гениалната пейка, опасваща цялата тераса (тази облепена с безброй цветни керамични късчета), ще успеете да видите голяма част от Барселона.

Парк Гюел се намира на:
Carrer D'Olot, район:  Gracia
Website : Park Güell - Barcelona
Работно време: ноември до февруари - 10:00 до 18:00; март до октомври -10:00 - 19:00; май до август- 10:00 - 21:00;  вход : свободен;



Улични лампи по дизайн на Гауди.


Уличните лампи
След Парк Гюел е време за малко почивка и затова се насочете към центъра на града. Пътьом към Ла Рамбла минете през площад Реал, за да видите уличните лампи по дизайн на Гауди. Лампите са първата поръчка, която той получава от управата на Барселона. Гауди създава дизайн на лампи с 3 и 6 "ръце", като на върха им слага шлем с крила - символ на търговската мощ на Барселона. До наши дни са оцелели само уличните лампи на площад Реал. Личното ми мнение е, че са доста по-интересни от всички модерни лампи, разположени из града.



CASA BALTO

casa BaltoCasa Batlló се намира в "Пасаж де Грасия" 43, (Пасаж на каталонски ознаачва алея). Местните наричат сградата е Casa Dels ossos (Къща на костите) и наистина тя има подобна форма. Сградата е разположена в проспериращ квартал на Барселона и е била поръчана от семейство от средната класа. Анализаторите на творчеството на Гауди смятат, че в тази къща той се е опитал да избегне напълно правите линии. Дори покривът на сградата е крив. Той е засводен и доста често е оприличаван на гръб на дракон или динозавър.


Къща Балто се намира на:
улица: Passeig de Gràcia, 43 , район - Eixample; Website : Casa Batlló
Работно време : Всеки ден от 9:00 до 21:00 
Цена на билета : 18,15 € (имат различни отстъпки)
Как да стигнете до там: Аз пеша, но вие можете да пробвате метро: L3 Passeig de Gràcia




Дворецът Гюел (PALAU GUEL)

Palau GuelТази сграда (дворец) се намира на Ла Рамбла. Сградата няма нищо общо с другите сгради на Гауди и трябва да се оглеждате, за да не я пропуснете. Една от основните причини да посетите тази сграда е изключително интересното централно помещение , което е високо 16 метра. Идеята на Гауди е да създаде впечатляващ светлинен ефект, който да пресъздава осеяно със звезди небе по всяко време на денонощието. 

Всъщност Дворецът Гюел прави Гауди известен (статии за него излизат в цяла Европа и дори Америка). Другият интересен факт, че това е единствената напълно завършена и непокътната сграда по дизайн на Гауди.

Доврецът  можете да намерите на:

Улица: C. Nou de la Rambla, 3-5, районът е El Raval
Работно време : зима от 10:00 то 19:30/ лятото: 10:00 до 20:00. Затворен в понеделниците;  

Цена на билета: 10€
 


CASA CALVET


Casa Calvet
Сградата, която е най-обикновената сграда на Гауди. Построена е по поръчка на Pere Calvet -текстилен магнат и се намира в квартал Eixample. Сградата се отличава със симетрия, подреденост и баланс, което въобще не е типично за Гауди. Къщата представлява интерес заради дизайна на задната фасада, както и на мебелите, също проектирани от Гауди. В тази къща се намира един от добрите ресотранти в Барселона.


Адресъте е: C. De Casp,48, 
Възможен за посещение е само ресторантът! 
Как да стигнете до там: метро: L4 L1 Urquinaona /автобус: 17, 39, 45, 47, 62, B21



CASA VINCENS 

Casa Vincens
Тази сграда е първата важна поръчка на Гауди. Тя е конструирана от камък и груби червени тухли. Собственикът е бил притежател на фабрики за тухли и плочки, и дизайна на фасадата отразява начина, по който той си печели парите.


 

Ла Педрера (CASA MILA)

casa milaВтората най-известна сграда на Гауди след Саграда Фамилия. Casa Mila или "Каса Мила" или "Ла Педрера", в превод "Каменоломната", е шестетажната жилищна сграда, в която няма нито един прав ъгъл отвън или отвътре. Сградата прилича на къс скала, оформен от водните струи.

Къщата е изградена изцяло от естествени камъни. Покривът на сградата си заслужава качването. Покрит е със сюреалистични комини, всичките различни, и множество статуи.

До 1980 година сграда е била в окаяно състояние, но в последствие бива възстановена в целия си блясък и цвят.
La Pedrera ще намерите на

улица C. Provença, 261-265. 
Работно време: 
  • зимапонеделник до петък от 9:00 до 18:30, 
  • лято -  от понеделник от петък от 9:00 до 20:00

Вход : 14€ възрастни; 10€ студенти и пенсионери
Как да стигнете до там: метро: L3 Diagonal /автобус : 7, 16, 17, 22, 24 and 28. 


Cascada Fountain (Park de la Ciutedela)

Cascada Fountain Park de la Ciutedela
Ей заради този фонтан обиколих половин Барселона. Не се стряскайте, не е толкова далеч, ако умеете да разчитате карти. Намира се в градския парк на Барселона, в близост до пристанището. В парка е разположена и Зоологическата градина на Барселона.

Аз го наричам фонтанът с драконите, но името му е "Каскадата". Построен е през 1888 година, по дизайн на Josep Fontsère, Гауди му е бил асистент по това време и също е участвал в проектирането.

Гауди е бил доста продуктивен архитект и, ако се вслушате в моя съвет да обиколите неговите произведения, пръснати из Барселона, не само ще се запознаете с Гауди, но ще успеете и да опознаете Барселона по един нетипичен начин.




Comments

Popular posts from this blog

Стокхолм през април и декември

Около Уранополи - Гърция

Бяла Черква, Родопите